fbpx
caine maro de talie mica cu o ramura de copac in gura, pe o alee in parc
Câini, PetAdvice

Curățarea urechilor la câini. Cum se face corect

Curățarea urechilor la câini este o necesitate și ar trebui să intre în rutina noastră, dacă vrem ca animalul de companie să fie ferit de neplăceri. Din cauza conformației pe care o are, urechea unui câine acumulează mai multă murdărie decât în cazul altor animale de companie. În plus, câinii transpiră destul de mult la nivelul urechilor și ori de câte ori aleargă, crește considerabil cantitatea de secreții.

Din cauza acestor factori, câinii sunt mai predispuși decât alte animale la otite și alte infecții ale urechii, afecțiuni neplăcute și dureroase, care, în timp, se pot agrava.

În articolul de față îți vom spune cum se face corect curățarea urechii la câine, cât de des trebuie îndeplinită operațiunea și ce produse poți să folosești.

Curățarea corectă a urechilor la câini

Cum spuneam, câinii transpiră mult în zona urechilor, iar umezeala menținută de păr favorizează apariția și dezvoltarea microorganismelor care provoacă infecții. Iar câinii care fac parte din rasele cu urechi mari și lăsate sunt mult mai expuși la aceste pericole.

În funcție de conformația urechii, curățarea trebuie făcută săptămânal sau lunar. Astfel, cățeii cu urechi lungi sau lăsate, trebuie să beneficieze de acest tratament în fiecare săptămână sau măcar o dată la două săptămâni, în timp ce la celelalte rase este suficient să îndeplinești operațiunea o dată pe lună. Ajută foarte mult la prevenirea infecțiilor și eliminarea părului din ureche, iar dacă ție ți se pare complicat să faci acest lucru este mai bine să duci cățelul la un salon specializat.

În teorie, curățarea urechii la câine este o procedură banală, însă trebuie să acorzi atenție unor aspecte pe care ți le vom detalia în continuare. În primul rând, evită folosirea bețișoarelor de urechi – cele pe care le folosim noi – pentru că în cazul blănoșilor acestea le pot face mai mult rău. Bețișoarele împing, de fapt, murdăria și există riscul înfundării canalului auditiv. Câinele va simți un disconfort major, își va scutura capul și se va scărpina, iar asta îi poate produce răni, iar apoi infecții. 

De asemenea, folosește pentru curățare doar soluții speciale, de uz veterinar, pentru că ceea de folosim noi îi va dăuna cățelului.

Iată cum trebuie să procedezi:

Cu una din mâini ridici pavilionul urechii în poziție verticală, iar cu cealaltă aplici cu flaconul în ureche cantitatea de soluție recomandată în funcție de tipul produsului. În timp ce ții în continuare pavilionul ridicat, cu cealaltă mână masează la baza urechii timp de 10-20 de secunde, această operațiune ajutând la desprinderea murdăriei. Apoi ștergi interiorul urechii cu un pansament steril sau cu o bucată de vată. Va mai rămâne o cantitate de soluție în ureche, însă câinele o va elimina scuturându-și capul.

În concluzie, operațiunea este simplă, însă trebuie să ai grijă la aceste detalii.

Trebuie să mai ții cont de un aspect: evită să faci acest lucru mai des decât este recomandat pentru că, în absența secrețiilor, urechea va începe să produă mai mult lichid, existândul riscul apariției otitei seroase. Dacă observi o cantitate mare de praf în ureche între două curățări, elimină mizeria cu șervețele umede speciale. Dermoscent PYO sunt antiseptice și ajută la prevenirea infecțiilor.

Pachet cu Dermoscent PYO Wipes pe fond alb
Dermoscent PYO Wipes, șervețele umede antiseptice, pentru prevenirea infecțiilor

Produse pentru îngrijirea urechilor câinilor

La The Pet Club avem disponibile mai multe soluții pentru îngrijirea urechilor la câini, iar unele dintre ele au efect antibacterian și antifungic. Cele mai multe dintre aceste produse pot fi folosite și în cazul pisicilor.

Spre exemplu, Otiflush este o soluție auriculară antibacteriană și antiseptică, a cărei formulă specială îndepărtează delicat excesul de cerumen acumulat în canalul auditiv.

Recipient cu Otiflush pe fond alb
Otiflush, soluție auriculară antibacteriană și antiseptică pentru curățarea de rutină a urechilor câinilor

Produsul este recomandat pentru curățarea de rutină a urechii, dar și pentru îngrijirea ei în cazul unor infecții, înaintea de aplicarea tratamentului propriu-zis.

Clorexyderm Oto Piu este o soluție pentru curățarea de rutină a urechilor câinilor – dar și a pisicilor – de orice vârstă.

Cutie cu Clorexyderm Oto Piu pe fond alb
Clorexyderm Oto Piu este o soluție pentru curățarea de rutină a urechilor câinilor

Vetotic este o soluție eficientă de curățare, care îndepărtează murdăria și depunerile și menține urechea uscată.

Recipient cu Vetotic pe fond alb
Vetotic, soluție  care îndepărtează murdăria și depunerile din ureche și o menține uscată

Soluția poate fi utilizată și de 2-3 ori pe săptămână, dacă este necesar și are un efect de prevenire a infecțiilor, fiind ideală pentru câinii mai predispuși la aceste afecțiuni, cei cu urechi lungi și lăsate.

Soluția poate fi utilizată și pentru igiena urechilor la pisici.

În concluzie, curățarea urechilor la câini ar trebui să intre în rutina ta, pentru că aceste animale minunate sunt mai vulnerabile la otite și alte infecții ale urechilor. Este o procedură simplă, pe care câinii o acceptă cu ușurință și care, după cum ai văzut, vă ferește de neplăceri.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply