fbpx
pisica gri cu ochi galbeni care sta pe iarba, pe o patura
PetAdvice, Pisici

Îngrijirea pisicii după sterilizare. Ce trebuie să mănânce

Pisicile ajung la maturitate între vârsta de 6 și 12 luni, perioadă în care devin active din punct de vedere sexual și pot face, la rândul lor, pui. Pentru a evita înmulțirea necontrolată, mulți posesori de feline aleg să le castreze. Îngrijirea pisicii după sterilizare implică o atenție sporită la ce și cât mănâncă. În rest, intervenția vine cu multe beneficii pentru felina ta, iar cel mai important este că-i prelungește speranța de viață.

Îngrijirea pisicii după sterilizare. 5 lucruri pe care trebuie să le știi

Sterilizarea este o procedură simplă, însă, câteva zile după intervenție, trebuie să acorzi atenție câtorva aspecte. 

Iată ce trebuie să știi:

  • Oferă-i apă, dar mai puțină hrană decât în mod obișnuit. În primele ore după intervenție, anestezicul îi poate provoca greață și va vomita dacă va mânca prea mult. De regulă, în primele 48 de ore, pisica sterilizată va avea un apetit capricios, însă după această perioadă ar trebui să își revină la normal. Însă pisica sterilizată va trebui să aibă un regim alimentar diferit. Din cauza schimbărilor hormonale care apar după intervenție, nivelul de energie va fi mai scăzut, iar riscul de îngrășare crește exponențial;
  • Opreşte-o să-și lingă incizia sau să tragă de fire. Un guler pus în jurul capului poate fi foarte util în acest sens. Pisica va simți un disconfort în zona operației și va avea pornirea de a se linge în zona respectivă, însă asta poate să-i provoace desprinderea operației; 
  • Verifică incizia și, dacă observi o inflamație, pune-i comprese cu apă rece;
  • Evită să îndepărtezi firele, ele vor fi absorbite de piele;
  • Dacă ai acasă și alte animale de companie, ține pisica la distanță de ele timp de o săptămână. De asemenea, ai grijă să depună cât mai puțin efort în acest interval, să sară, să urce sau să coboare scări, să alerge. Dacă este pisică de exterior, este mai bine să o ții în casă o săptămână după operație.

Hrana pentru o pisică după sterilizare

Cel mai important aspect al îngrijirii pisicii după sterilizare este regimul alimentar. La o săptămână după intervenție, felina își va reveni complet, însă vei observa că va avea un apetit mai crescut, în timp ce nivelul ei de energie poate fi mai scăzut. În funcție de fiecare exemplar în parte, nivelul de energie poate scădea cu 30%, în timp ce apetitul va crește cu aproximativ 20%.

Sunt aspecte deosebit de importante de care trebuie să ții cont pentru a evita obezitatea, care, pe termen lung, vine cu tot felul de probleme. De asemenea, sterilizarea poate implica o creștere a riscului de formare a pietrelor vezicale.

Din motivele enumerate mai sus, hrana pisicii sterilizate trebuie aleasă cu atenție la ingrediente. Iată ce trebuie să conțină:

  • Nivel ridicat de elemente nutritive, dacă pisica este însă în creștere;
  • Conținut redus de calorii, pentru a evita creșterea în greutate:
  • Minerale care să susțină sănătatea tractului urinar și care să prevină formarea pietrelor.

Poți evita orice neplăcere și să bifezi toate aceste aspecte importante pentru alimentația ei oferindu-i hrană special concepută pentru pisicile sterilizate. Iată câteva exemple:

Advance Cat Junior Sterilized este o hrană uscată superpremium completă și echilibrată, formulată special pentru pisici junioare sterilizate, până la vârsta de 24 de luni. Asigură o creștere optimă, ține sub control greutatea, iar ingredientele atent selecționate susțin sistemul urinar sănătos și digestia ușoară.

Punga cu hrana Advance Cat Junior Sterilized pe fond alb
Advance Cat Junior Sterilized, hrană uscată superpremium pentru pisici junioare sterilizate

Advance Cat Sterilized este o hrană uscată pentru pisici adulte sterilizate care susține imunitatea pisicilor. Este bogată în fibre, susținând o greutate corporală optimă și asigură sațietatea. Ingrediente specifice și un nivel scăzut al fosforului susțin funcționarea optimă a sistemului renal. De asemenea, acest tip de hrană asigură menținerea cartilajului articular și masei musculare și previne depunerea tartrului.

Punga cu hrana Advance Cat Sterilized pe fond alb
Advance Cat Sterilized, hrană uscată pentru pisici adulte sterilizate care susține imunitatea

Royal Canin Feline Sterilised este o hrană uscată echilibrată și completă, special adaptată nevoilor nutriționale ale pisicilor adulte sterilizate, cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani. Această mâncare ajută la limitarea riscului de creștere în greutate datorită conținutului moderat de grăsimi și a porțiilor zilnice de hrană atent dozate. De asemenea, susține sănătatea aparatului urinar prin conținutul echilibrat de minerale și ajută la menţinerea masei musculare prin aportul ridicat de proteine. Rețeta este îmbogățită cu L-Carnitină, ce ajută la metabolizarea grăsimilor și la menținerea greutății ideale.

Punga cu hrana Royal Canin Feline Sterilised pe fond alb
Royal Canin Feline Sterilised, hrană uscată echilibrată și completă pentru pisici sterilizate cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani

Raw Paleo Cat este o hrană umedă completă și echilibrată recomandată pisicilor adulte sterilizate sau cu tendințe de îngrășare. Această rețetă este fără cereale, conservanți și este monoproteică.

Plic cu hrana Raw Paleo Cat pe fond alb
Raw Paleo Cat, hrană umedă recomandată pisicilor adulte sterilizate sau cu tendințe de îngrășare

Royal Canin Sterilised Loaf Pouch este, de asemenea, o hrană umedă sub formă de pate, adaptată nevoilor nutriționale ale pisicilor adulte sterilizate. Ajută la menținerea greutății optime și la sănătatea aparatului urinar.

Plic cu hrana Royal Canin Sterilised Loaf Pouch pe fond alb
Royal Canin Sterilised Loaf Pouch, hrană umedă sub formă de pate pentru pisici adulte castrate

În concluzie, în afara zilelor de după intervenția în sine, îngrijirea piscilor după sterilizare trebuie să fie concentrată pe regimul alimentar. 

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply