fbpx
pisici care nu lasa par
PetAdvice, Pisici

Pisici care nu lasă păr. Cele mai îndrăgite rase și cum se îngrijesc ele

Pisicile sunt animalele de companie ideale: sunt jucăușe, haioase, prietenoase… atunci când vor ele și independente, spre deosebire de câini. Singurul dezavantaj: lasă mult păr. Este practic imposibil pentru un proprietar de pisică să plece de acasă îmbrăcat în negru fără să trebuiască să ia cu el și o rolă de curățat haine. Vestea bună dacă vă doriți o pisică este că există rase de pisici care nu lasă păr. Și nu vorbim doar de cele fără blană.

În acest articol veți descoperi care sunt cele mai populare rase de pisici care nu lasă păr și cum să aveți grijă de ele.

Top 5 rase de pisici care nu lasă păr

Unele dintre pisicile care nu lasă păr nu au blană deloc, cum sunt cele din rasa Sfinx. Altele au blană chiar pufoasă sau sunt acoperite doar de un puf fin. 

Dacă pentru multe persoane care își doresc un animal de companie părul reprezintă o problemă, cu rasele de mai jos veți scăpa de această grijă.

Pisici din rasa Sfinx

Dacă nu vreți să aveți deloc grija unui animal care năpârlește, atunci pisica Sfinx este alegerea perfectă: nu are păr deloc, reprezentând o ciudățenie în lumea pisicilor. În ciuda aspectului ciudat (pare „întoarsă pe dos”, cum remarca Ross în celebrul serial „Friends”), este extrem de prietenoasă și drăgăstoasă.

pisici care nu lasa par - sfinx
Pisicile Sfinx sunt foarte sensibile și predispuse bolilor respiratorii și cardiace

Chiar dacă pisicile Sfinx nu au bană, pielea lor este acoperită cu un puf fin, plăcut la atingere. Au pielea zbârcită, însă caldă și catifelată. Pentru că nu au blană, care să absoarbă toate uleiurile produse de piele, pisicile din această rasă trebuie spălate mai des

Rasa Sfinx a apărut din încrucișarea unor pisici fără păr (o mutație genetică) și pisici din rasa Rex. Din punct de vedere al sănătății sunt sensibile: nu suportă frigul foarte bine, prezintă probleme respiratorii și adesea probleme cardiace.

Din punct de vedere al personalității, pisicile din rasa Sfinx sunt curioase, amuzante și foarte inteligente. În plus, sunt prietenoase și adoră compania oamenilor.

British Shorthair

Sunt extraordinar de drăgălașe și foarte ușor de întreținut chiar și pentru persoanele care trăiesc în garsoniere sau apartamente mici. Pisicile British Shorthair arată ca niște animăluțe de pluș și atunci când sunt pui, și la maturitate. 

pisici care nu lasa par - british shorthair
Pisicile British Shorthair sunt cunoscute pentru longevitatea lor

Blana pisicilor din rasa British Shorthair este de culoare gri închis sau maro, iar ochii sunt rotunzi. Cel mai important, aceste pisici nu năpârlesc.

Pisicile British Shorthair nu prezintă riscuri legate de sănătate și sunt foarte longevive, multe dintre ele trăind până la vârsta de 20 de ani.

Rasa Donskoy

Pisicile din rasa Donskoy sunt alte mici feline pentru care nu trebuie să vă faceți griji în privința părului. 

pisici care nu lasa par - Donskoy
Pielea pisicilor Donskoy trebuie curățată zilnic

Ușor de confundat de pisicile din rasa Sfinx, acestea sunt de fapt din cu totul altă rasă. Pielea pisicilor Donskoy este, de asemenea, ridată și foarte mătăsoasă. Însă, spre deosebire de cele din rasa Sfinx, pielea lor este foarte caldă. Această temperatură ridicată a corpului le ajută să evite problemele respiratorii pe care le prezintă pisicile Sfinx.

Pisicile Donskoy au nevoie de multă atenție, nu le place să fie lăsate singure, sunt inteligente și foarte curioase. În plus, sunt prietenoase și cu celelalte animale.

Pentru că pielea lor transpiră exact ca cea a oamenilor, trebuie curățare zilnic, având nevoie de o îngrijire specială.

Pisici din rasa Peterbald

Pisicile Peterbald sunt și ele foarte populare printre rasele care nu lasă păr. Această rasă a apărut din încrucișarea pisicilor Donskoy cu cele Oriental Shorthair. Majoritatea pisicilor Peterbald au pielea acoperită cu un puf fin. 

pisici care nu lasa par - Peterbald
Pisicile Peterbald se înțeleg bine până și cu câinii

Pentru că nu au blană, sunt la fel de sensibile la frig precum pisicile din rasa Sfinx, putând să răcească ușor. 

Pisicile din rasa Peterbald sunt foarte prietenoase și se înțeleg bine chiar și cu câinii. Își iubesc mult stăpânii și au nevoie de atenție constantă.

De preferat este ca pisica Peterbald să trăiască în casă, pentru a evita frigul, dar și căldura.

Rasa Albastru de Rusia

Pisicile din rasa Albastru de Rusia sau Russian Blue fac și ele parte din categoria de pisici care nu lasă păr. Ce le fac cu adevărat speciale sunt ochii verzi, mari, fascinanți.

pisici care nu lasa par - Albastru de Rusia
Pisicile din rasa Albastru de Rusia sunt foarte inteligente și ușor de dresat

Au blana argintie, foarte mătăsoasă, deasă și frumoasă. Tocmai de aceea, trebuie pieptănate săptămânal. 

Pisicile Albastru de Rusia sunt foarte tăcute și nu miaună mult. Sunt gurmande, așa că trebuie să aveți grijă cu alimentația și să nu-i lăsați mâncare la discreție. 

Foarte inteligente, pisicile Russian Blue pot fi ușor dresate.

Cum îngrijești o pisică care nu lasă păr

Rutina de îngrijire a unei pisici fără păr diferă mult de cea a unei pisici cu păr scurt, mai puțin pretențioasă sau predispusă la probleme dermatologice. Ce putem spune din start este că ambele pisici vor avea nevoie de vaccinare și deparazitare periodice, pentru a le feri de boli și paraziți interni și externi. Haideți să vedem cum diferă rutinele de îngrijire la pisicile fără păr, în comparație cu cele cu păr scurt.

Pisici fără păr

Pisicile fără păr sunt, contrar așteptărilor, foarte iubitoare. Însă adoptarea unui astfel de animăluț vine la pachet cu o serie de reguli pe care va trebui să le respectați cu strictețe. Asta pentru că, în lipsa blăniței care le protejează, aceste pisici sunt expuse elementelor și au nevoie de o îngrijire specială.

Cel mai important aspect în rutina de îngrijire a unei pisici fără păr este spălarea frecventă a acestora. Blana ajută la absorbția sebumului și a transpirației în cazul pisicilor. În lipsa acesteia, pisicile fără păr au o piele foarte uleioasă. Tocmai de aceea băile săptămânale sunt recomandate. Folosiți apă călduță, nu fierbinte și un șampon medicinal recomandat de medicul veterinar. Asigurați-vă că ați îndepărtat tot șamponul și uscați pisica cu un prosop imediat după baie, pentru a evita eventuale iritații sau răceli.

Cutie cu flocon de sampon Leniderm destinant pisicilor cu piele sensibila, 250 ml, pe funal alb
Leniderm este un șampon pe baza de hidrolizat de ovăz, pentru pielea sensibilă sau iritată a pisicilor

Pisicile fără blană nu au păr nici în urechi. Tocmai de aceea, urechile acestora trebuie curățate frecvent, pentru a evita un blocaj complet al canalului auditiv. Folosiți o cârpă moale sau un șervețel umed și curățați de delicatețe urechile animalului. Această operațiune funcționează cel mai bine după baia săptămânală a animalului, ceara fiind mai moale. Folosiți un bețișor de ureche pentru a curăța canalul auditiv. Puteți folosi, la recomandarea medicului veterinar, și o soluție special creată pentru igiena urechilor pisicilor.

Cutie cu 150 ml de Clorexyderm, produs pentru curatarea de rutina a canalelor auditive ale pisicilor, indiferent de varsta, pe fundal alb
Clorexyderm este o soluție otică pentru curățarea de rutină a canalelor auditive ale pisicilor, indiferent de vârstă

Mai apoi, pisicile fără blană nu au păr nici măcar pe labe. Sunt, astfel, predispuse la acumularea de mizerie și praf între gheare. Curățarea frecventă a acestora, mai ales dacă animalul petrece mult timp în natură, este necesară. La fel și rutina de tăiere a ghearelor. 

În plus, pisicile fără păr sunt predispuse la acnee și puncte negre, din cauza acumulării de sebum. Zona cu erupții trebuie spălată cu săpun antibacterian. Animalul trebuie observat și, la nevoie, dus la medicul veterinar pentru tratament.

Pisicile fără păr sunt mai vulnerabile și la temperaturi extreme: prea cald sau prea frig. În anotimpul rece, asigurați-vă că au la dispoziție suficiente pături în care să se înveselească. Puteți folosi și hăinuțe pentru animale, însă nu toate pisicile le suportă. Dacă apelați la această variantă, hainele trebuie spălate frecvent, din cauza pielii foarte grase a animalului. În zilele cu temperaturi ridicate, trebuie să vă asigurați că locuința este ventilată bine, pentru ca pisica să nu sufere din cauza căldurii.

Trebuie să rețineți și că pisicile fără păr își reglează temperatura corpului printr-un metabolism foarte accelerat. Tocmai de aceea trebuie hrănite mai des. Vestea bună este că nu sunt pretențioase la mâncare, așa că, dacă alegeți un tip de hrană cu suficienți nutrienți, problema e ca și rezolvată.

Sac de 3 kg cu hrana pentru pisici advance cat cu pui si orez, superpremium, pentru pisici de 1-10 ani, pe fundal alb
Advance Cat cu pui și orez este o hrană superpremium completă și echilibrată, formulată special pentru pisici adulte cu vârsta de la 1 an la 10 ani

Pisici cu păr scurt

Pisicile cu părul scurt sunt mai puțin pretențioase decât cele fără păr și nu necesită atât de multe ritualuri de îngrijire. Chiar și așa este important ca animalul să aibă vaccinurile făcute la zi. 

De asemenea, animalele de companie în general, nu doar pisicile cu părul scurt, trebuie deparazitate extern și intern, după un plan stabilit cu medicul veterinar. 

Cutie cu 10 comprimate Cestal Cat pentru deparazitatea interna a pisicilor și puilor de pisica, pe fundal alb
Cestal Cat este un antihelmintic cu spectru larg pentru tratarea și controlul tuturor cestodelor comune și infecțiilor date de nematode la pisici și pui de pisică

Majoritatea pisicilor cu părul scurt nu au nevoie de o rutină specială de îngrijire a blănii. O puteți peria ocazional, dacă vedeți că începe să năpârlească. Trucul aici este să obișnuiți animalul cu periatul încă de când este pui, pentru că majoritatea pisicilor resping acest obicei. 

Pisicile cu părul scurt sunt excelente ca animale de companie și perfecte pentru familiile cu copii. Dacă rutina deparazitărilor și cea a vaccinării sunt respectate, vor avea o viață lungă și fericită.

Care dintre pisicile care nu lasă păr vă place cel mai mult?

Sursă foto: Pexels, capturi YouTube

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • blank
    Reply Izabela 29 octombrie 2020 at 19:58

    Pisicile fara par sunt foarte urate si nu imi place cand vad una dar tot au un avantaj asa ca multumim

  • Leave a Reply