fbpx
caine ciobanesc caucazian adult iarna
Câini, PetAdvice

Hrana pentru un câine ciobanesc caucazian

Identificarea hranei pentru un ciobănesc caucazian poate fi o sarcină dificilă. Este un câine de talie uriașă și are nevoie de o combinație diferită de nutrienți pentru a fi în formă, astfel că alimentația lui trebuie stabilită cu atenție. Spre deosebire de alți câini mari, ciobănescul caucazian trebuie alimentat cu mai multă proteină când este pui, iar pe măsură ce crește, hrana lui trebuie adaptată în așa fel încât să fie un sprijin articular adecvat, fiind cunoscut faptul că această rasă poate avea probleme articulare la maturitate sau în perioada de seniorat.

În acest material îți vom spune ce trebuie să conțină hrana pentru un ciobănesc caucazian și cât trebuie să mănânce. De asemenea, vei afla cum alimentezi corespunzător puiul și îți vom recomanda cele mai bune tipuri de hrană umedă și uscată pentru câinii din această rasă.

Ce trebuie să conțină hrana pentru un câine ciobănesc caucazian

Câinii sunt omnivori, însă ciobănescul caucazian, care a suferit mai puține ameliorări ale rasei, va avea înclinație către o dietă bazată pe carne și produse de origine animală. El este, totuși, un descendent al lupului ancestral – un animal carnivor – și a rămas poate cea mai apropiată „rudă” a lupului actual, care, de asemenea, se hrănește preponderent cu carne. 

Însă pentru o alimentație sănătoasă, carnea și produsele de origine animală trebuie mixate cu legume cum ar fi morcovii, cartofii, fasolea verde, roșiile, salata, spanacul, țelină, pătrunjel și chiar varză.

Acest câine are nevoie și de carbohidrați, astfel că cerealele sau pastele făinoase trebuie să fie incluse în alimentația lui. De asemenea, ouăle, brânza sau laptele, în cantități moderate și oferite ocazional, vor contribui la o alimentație echilibrată, cu cantitățile necesare de proteine, aminoacizi și carbohidrați.

O sursă bună de proteină pentru acești câini sunt și organele de vită sau porc.

Dacă alegi să îți hrănești ciobănescul caucazian cu hrană pregătită în casă, este important ca orice consumă să fie preparat termic și bine omogenizat. Însă mult mai comod este să îi oferi hrană special concepută pentru el, care să includă în proporții ideale toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru o viață sănătoasă.

Tipuri de hrană recomandate pentru un ciobănesc caucazian

Pentru o alimentație cât mai echilibrată și mai completă îți recomandăm să combini hrana uscată cu cea umedă. În ambele situații, este foarte important să alegi tipuri de mâncare special concepute pentru câini de talie foarte mare.

Iată tipurile de hrană recomandate pentru un câine ciobănesc caucazian:

Hrană uscată

Royal Canin Giant Adult este o hrană superpremium pentru câini adulți, de peste 18 luni, de talie uriașă, cu greutatea cuprinsă între 45-100 kg. Este o hrană ideală pentru un ciobănesc caucazian, câini cu o capacitate digestivă redusă, care au nevoie de o hrană cu un aport energetic ridicat, pentru a scădea volumul de mâncare și pentru a evita supraîncărcarea digestivă și efectele nedorite ale acesteia.

Punga cu hrana Royal Canin Giant Adult pe fond alb
Royal Canin Giant Adult, hrană uscată superpremium pentru câini adulți de talie uriașă, care ajută la menținerea articulațiilor sănătoase

Din cauza că sunt imenși și foarte activi, ciobăneștii caucazieni își solicită articulațiile foarte mult, iar această hrană contribuie la întărirea acestora. În plus, combate efectele îmbătrânirii și menține tonusul cardiac.

Hills SP Canine Adult Large Breed este o hrană completă pentru câinii de talie mare și uriașă, de peste 25 de kg, cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani. Are în compoziție toate ingredientele care să îi asigure nivelul necesar de energie, să îi protejeze articulațiile și, în general, să-i asigure o viață sănătoasă.

Punga cu hrana Hills SP Canine Adult Large Breed pe fond alb
Hills SP Canine Adult Large Breed, hrană uscată completă pentru câinii de talie mare și uriașă

Hrană umedă

Hrana umedă Royal Canin Maxi Adult este special concepută pentru a îndeplini cerințele nutriționale ale câinelui de talie mare. Această hrană umedă completă este recomandată câinilor de peste 26 de kg, care au vârsta de cel puțin 15 luni. Este o mâncare delicioasă, care poate fi oferită ca atare sau în combinație cu hrana uscată. Are un conținut bogat de acizi grași, care mențin pielea sănătoasă și blana strălucitoare.

Plicuri cu hrana Royal Canin Maxi Adult pe fond alb
Royal Canin Maxi Adult, hrană umedă completă recomandată câinilor de peste 26 de kg

Hrana umedă Royal Canin Maxi Adult favorizează digestia optimă datorită formulei sale exclusive ce conține proteine de foarte bună calitate și un aport echilibrat de fibre alimentare. De asemenea, ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor intens solicitate în cazul câinilor din rasa ciobănesc caucazian.

Alimentația puiului de ciobanesc caucazian

Royal Canin Giant Puppy este o hrană uscată superpremium pentru cățeluși cu vârsta cuprinsă între 2-8 luni, de talie uriașă, așa cum sunt caucazienii. Este un tip de mâncare care controlează ritmul de creștere și înlătură riscul supraponderabilitatii, consolidează sistemul osos și protejează sănătatea articulațiilor, asigura o floră intestinală echilibrată prin conținutul de elemente prebiotice și fibre speciale din Psyllium.

Punga cu hrana Royal Canin Giant Puppy pe fond alb
Royal Canin Giant Puppy, hrană uscată superpremium pentru cățeluși de talie uriașă, care controlează ritmul de creștere și înlătură riscul supraponderabilitatii

De asemenea, ajută la fortificarea sistemului imunitar printr-un complex de antioxidanți patentat.

Royal Canin Maxi Puppy este o hrană umedă recomandată puilor de talie mare, de până la 15 luni. Mâncarea conține un complex unic de antioxidanți, care oferă sprijin sistemului imunitar al cățelului, pe parcursul dezvoltării sale.

Plic cu hrana Royal Canin Maxi Puppy pe fond alb
Royal Canin Maxi Puppy, hrană umedă recomandată puilor de talie mare, de până la 15 luni

Totodată, proteinele foarte ușor digestibile și prebioticele pe care le conține acest tip de hrană contribuie la menținerea activității digestive corespunzătoare și a echilibrului sănătos al florei intestinale.

Cât trebuie să mănânce un ciobanesc caucazian

Cantitatea de hrană pe care o consumă un ciobănesc caucazian variază destul de mult, în funcție de greutatea pe care o are fiecare exemplar în parte. 

La naștere, acești pui sunt „uriași” față de alte rase și cântăresc între 600 și 800 de grame. Ei vor lua în greutate destul de mult zilnic, iar înainte de împlinirea vârstei de 2 luni, când sunt înțărcați, ajung să cântărească chiar și 5 kilograme. Între 2 și 3 luni pur și simplu vor „exploda”, putând să ajungă chiar la 10-15 de kilograme, după care ritmul de creștere mai încetinește.

Un ciobănesc caucazian adult ajunge să cântărească între 65 și 100 de kilograme, în funcție de subcategoria din care face parte. Specialiștii au împărțit rasa în trei tipuri (georgian, armean și azer), iar fiecare are caracteristici diferite în ceea ce privește înălțimea, greutatea, musculatura, lungimea și chiar culoarea părului.

Un adult care ajunge la 100 de kilograme are nevoie de aproximativ 2 kilograme de hrană pe zi, cu condiția ca aceasta să fie de calitate și să conțină nivelul ideal de proteină. Un adult care cântărește 65 de kilograme va primi în jur de 1,5 – 1,7 kg de hrană pe zi. Evident, aceste cantități variază în funcție de tipul și calitatea mâncării oferite.

În perioada de creștere, puii pot consuma chiar și 1 kilograme de hrană pe zi.

După înțărcare, un ciobănesc caucazian trebuie hrănit cam de 6-7 ori pe zi, numărul de mese fiind redus traptat. Un adult va primi 2, cel mult 3 mese pe zi.

Un veterinar îți va explica în detaliu dieta unui câine din această rasă, care trebuie stabilită foarte atent în funcție de vârstă și greutate. De asemenea, hrana premium are pe ambalaj toate indicațiile necesare privind cantitatea ce trebuie administrată la o singură masă, în funcție de greutatea prietenului tău.

Este foarte important să previi obezitatea la acest câine foarte masiv, pentru că o creștere necontrolată a greutății îi poate afecta grav articulațiile.

În concluzie, hrana pentru un ciobănesc caucazian trebuie aleasă cu atenție, ținând cont de nevoile nutritive speciale ale acestei rase. 

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply