fbpx
Cum alegi cea mai sănătoasă mâncare pentru pisica ta. Hills vs. 4T Veterinary Diet vs. Royal Canin
PetAdvice, Pisici

Cum alegi cea mai sănătoasă mâncare pentru pisica ta. Hills vs. 4T Veterinary Diet vs. Royal Canin

Se știe că pisica este un animal carnivor și din acest motiv proteina va fi baza alimentației ei. Însă, pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, o felină are nevoie și de alți nutrienți care sunt regăsiți în mâncarea specială pe care ți-o recomandă veterinarii și nutriționiștii. Ca mulți alți proprietari de feline te întrebi care este, totuși, cea mai bună și mai sănătoasă mâncare pentru pisici, pentru că piața oferă o multitudine de opțiuni. 

În cele ce urmează, îți vom îndrepta atenția către trei dintre mărcile de mâncare pentru pisici agreate de veterinari și preferate de cei mai mulți proprietari de feline: Hills, 4T Veterinary Diet și Royal Canin. Toate trei sunt, fără îndoială, opțiuni corecte, însă există câteva diferențe pe care ți le vom evidenția, astfel încât să poți trage o concluzie și să alegi varianta potrivită cu nevoile sau gusturile pisicii tale.

Ce trebuie să conțină mâncarea pentru pisici, pentru a fi cea mai sănătoasă

Înainte de a stabili regimul alimentar pentru felina ta, trebuie să știi ce trebuie să conțină mâncarea pisicii pentru a fi sănătoasă. Așa cum am precizat chiar la început, sunt animale carnivore, spre deosebire de câine, care este omnivor, iar alimentația lui este ceva mai variată. Astfel, proteinele sunt esențiale pentru pisicuță, însă cele de calitate, regăsite în carne și ouă. Și lactatele conțin proteine, însă lactoza nu poate fi sintetizată de organismul lor. Sunt atrase de mirosul de lapte, dar trebuie să-l eviți pentru că, pe termen lung, riscă să se îmbolnăvească.

Se știe că felinele sunt mari iubitoare de pește, însă hrana care conține pește trebuie administrată cu precauție. Peștele este bogat în acizi grași, care în exces pot duce la o deficiență de vitamina E în organismul pisicii și, odată cu această carență, apar și problemele de sănătate.

În concluzie, animalului tău de companie trebuie să aibă un meniu bazat pe carne și este necesar să incluzi vitamine, minerale, grăsimi și alți nutrienți esențiali care să-i asigure o sănătate de fier.

Hills vs. 4T Veterinary Diet vs. Royal Canin 

Știi deja că mâncarea pentru pisici este disponibilă în două variante: umedă și uscată. Și aici apare o nouă întrebare: care este cea mai bună? Noi îți spunem că ambele, pentru că fiecare are un rol bine definit. Hrană umedă este, într-adevăr, de calitate superioară, conține o cantitate mai mare de proteine, este mai gustoasă și poate fi consumată și de către pisicile mai în vârstă, care au probleme cu dentiția. Însă hrana uscată previne apariția tartrului, asigură sănătatea danturii și preîntâmpină o serie de probleme care sunt legate de starea dentiției, în special din spectrul gastro-intestinal. Așadar, cel mai bine este să alternezi cele două tipuri de mâncare și – foarte important – pune-i la dispoziție pisicii tale apă proaspătă din belșug, pentru că hidratarea este esențială.

Hills, 4T Veterinary Diet și Royal Canin au conceput ambele variante de mâncare pentru pisici. Îți vom spune ce conțin și vei putea să alegi varianta potrivită pentru animalul tău de companie. 

Hills

Hills oferă unele dintre cele mai calitative produse pentru hrana pisicilor, formulate pentru a se potrivi unui spectru divers de nevoi unice. Hrana conține ingrediente de calitate superioară, păstrează un echilibru al substanțelor nutritive, astfel încât să corespundă necesităților specifice ale animalelor de companie, în funcție de vârstă, taliei sau eventualele afecțiuni.

Hills SP Feline Adult cu Curcan este o hrană umedă care conține ingrediente atent selecționate, recomandate pentru pisicile adulte deoarece conțin niveluri ridicate de vitamina C și E. În plus, are un conținut redus de sare pentru protecția tractului urinar și un conținut redus de calorii pentru prevenirea obezității, care este o problemă cu care se confruntă des pisicile adulte.

Plic cu hrana umeda Hills SP Feline Adult cu Curcan pe fond alb
Hills SP Feline Adult cu Curcan, hrană umedă cu ingrediente atent selecționate, cu niveluri ridicate de vitamine, pentru pisicile adulte

Hills PD Feline Dental Care este o hrană uscată pentru pisici adulte care ajută la menținerea sănătății orale. Este o formulă dovedită clinic care reduce gingivita și depunerea de tartru, aspecte esențiale pentru starea generală de sănătate a felinei. 

Punga cu hrana uscata Hills PD Feline Dental Care pe fond alb
Hills PD Feline Dental Care, hrană uscată pentru pisici adulte care ajută la menținerea sănătății orale

4T Veterinary Diet 

4T Veterinary Diet este o hrană special concepută pentru pisici cu anumite probleme de sănătate, care conține ingrediente de calitate superioară. Înainte de a-i administra această hrană este bine să consulți veterinarul.

4T Intestinal este o hrană umedă completă și echilibrată, pe bază de carne de pui și curcan, specială pentru pisicile adulte, care combate dereglările intestinale provocate de digestia defectuoasă. Este foarte ușor digerabilă și poate fi administrată ca hrană de recuperare.

Conserva cu hrana umeda 4T Intestinal pe fond alb
4T Intestinal, hrană umedă completă care combate dereglările intestinale provocate de digestia defectuoasă

4T Veterinary Diet Intestinal este o hrană uscată completă și echilibrată pentru pisici, recomandată în cazuri de dereglari ale absorbției intestinale și ale sistemului digestiv. Echilibrează insuficiențele datorate digestiei defectuoase. Produsul îndeplinește toate nevoile nutriționale zilnice ale pisicilor. Conținutul scăzut de uleiuri și grăsimi recomandă acest tip de hrană în tratamentul tuturor afecțiunilor digestive. Însă consultă un medic veterinar înainte de începerea sau prelungirea alimentației cu acest tip de hrană. 

Punga cu hrana uscata 4T Veterinary Diet Intestinal pe fond alb
4T Veterinary Diet Intestinal, hrană uscată ce echilibrează insuficiențele datorate digestiei defectuoase

Royal Canin

Royal Canin a dezvoltat o gamă de formule de hrană concepute să ofere sprijin pisicilor cu sensibilități comune. Fiecare tip de hrană oferă un nivel exact de antioxidanți naturali, vitamine, fibre și minerale, toate acestea fiind esențiale pentru nevoile unice legate de sănătate ale animalului tău de companie.

Royal Canin Neutered Adult Maintenance este o hrană umedă dedicată pisicilor de la sterilizare până la vârstă de 7 ani, pentru că le ajută să-și mențină greutatea normală. De asemenea, sprijină încetinirea procesului de îmbătrânire datorită complexului de antioxidanți din componența sa.

Plic cu hrana umeda Royal Canin Neutered Adult Maintenance pe fond alb
Royal Canin Neutered Adult Maintenance, hrană umedă pentru pisici sterilizate, care ajută la menținerea greutății normale

Royal Canin Feline Indoor 27 este o hrană uscată echilibrată și completă, special creată pentru pisicile adulte cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani, ce trăiesc exclusiv în casă. Lipsa activității fizice poate conduce către un tranzit intestinal mai lent și determină apariția scaunelor urât mirositoare. Datorită conținutului de proteine cu un grad ridicat de digestibilitate, Indoor 27 reduce în mod semnificativ cantitatea și mirosul materiilor fecale. Conţinutul moderat de calorii este special adaptat la cel mai redus nivel de activitate al pisicilor.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Feline Indoor 27 pe fond alb
Royal Canin Feline Indoor 27, hrană uscată echilibrată și completă pentru pisicile adulte ce trăiesc exclusiv în casă

Cea mai bună mâncare în funcție de nevoile pisicii

În afară de aspectele generale legate de conținutul pe care trebuie să-l aibă cea mai bună mâncare pentru pisici, trebuie să ai în vedere că fiecare felină are nevoi diferite, în funcție de vârstă, rasă sau nevoie speciale generate de anumite sensibilități alimentare sau afecțiuni.

Vârstă

Este foarte important să alegi cu atenție hrana pentru pisică în funcție de vârsta pe care o are. Un pui are nevoi nutriționale diferite față de o pisică adultă, pentru că metabolismul este diferit, ca și în cazul oamenilor. În primele săptămâni de viaţă ar trebui să fie alăptat sau hrănit cu un înlocuitor de lapte matern, cu ajutorul unui biberon special. Laptele praf Milk Can Stanvet este o formulă ce conține proteine, vitamine și oligoelemente. 

Dacă pisica a depășit vârsta de un an este considerată adultă și hrana sa trebuie adaptată noilor nevoi și să aibă un conținut ridicat de nutrienți.

Pisicile bătrâne au dantura sensibilă și din acest motiv este bine să primească cu precădere hrană umedă.

Rasă

Anumite rase de pisici au nevoie de îngrijiri speciale, iar acestea se referă și la alimentație, sau pur și simplu au preferință pentru anumite ingrediente. Spre exemplu, pisicile Main Coon, feline de talie mare, au nevoie de o alimentație mai bogată.

Hrana umedă Royal Canin Breed Maine Coon este perfect ajustată cerințelor pisicilor Maine Coon de peste 12 luni deoarece conține o combinație unică de crustacee, bogate în glucozamină și uleiuri și protejează astfel articulațiile, întărind și oasele. Zincul și vitaminele îi îngrijesc blana bogată.

Plic cu hrana umeda Royal Canin Breed Maine Coon pe fond alb
Hrana umedă Royal Canin Breed Maine Coon, hrană umedă perfect ajustată cerințelor pisicilor Maine Coon 

Acesta este doar un exemplu, însă producătorii au conceput tipuri de hrană pentru diverse rase de pisici, între care British Shorthair, Persian sau Siameze.

Nevoi speciale

Pisicile cu anumite afecțiuni sau sensibilități alimentare au nevoi nevoie de hrană specială, iar în acest sens este bine să te consulți cu medicul veterinar. Fiind foarte pofticioase, felinele sunt predispuse la obezitate, caz în care va trebui să acorzi atenție tipului e hrană administrat, dar și la cantitate.

De asemenea, este necesar să ai grijă și la alimentația pisicilor sterilizate.

În concluzie, cea mai bună hrană pentru pisici trebuie selectată cu atenție și în funcție de vârstă rasă sau nevoie speciale. Din fericire, Hills, 4T Veterinary Diet și Royal Canin au conceput tipuri de hrană care să corespundă tuturor cerințelor.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply