fbpx
pui de pisica alb cu ochi albastri, sta pe o comoda
PetAdvice, Pisici

Limbricii la pisici. Cum apar, care sunt simptomele și cum alegi cele mai eficiente antiparazitare pentru viermii intestinali

Felinele pot fi afectate de o serie de paraziți interni care le pot afecta starea de sănătate. Limbricii la pisici sunt cei mai comuni endoparaziți care apar inclusiv la pui. Prezența limbricilor va provoca tulburări grave ale alimentației, iar pisica va slăbi mult.

În acest material îți vom spune ce sunt limbricii și cum apar ei la pisici, care sunt simptomele infestației cu limbrici și îți vom recomanda câteva tratamente eficiente pentru combaterea acestor paraziți interni. De asemenea, îți vom da câteva sfaturi legate de prevenție și îți vom spune cât de des se face deparazitarea internă la pisici.

Ce sunt limbricii și cum apar la pisici

Limbricii fac parte din categoria viermilor rotunzi și sunt cei mai comuni paraziți interni la pisici, care se fixează în intestinul subțire și afectează tot sistemul digestiv, existând riscul de obstrucție intestinală. 

Infestarea cu viermii rotunzi este destul de des întâlnită la pisicile care ies afară și intră în contact cu animale afectate deja sau cu ouăle paraziților eliminate odată cu fecalele de alte pisici. De asemenea, pisicile care ies afară mai pot vâna rozătoare, fiind apoi infestate cu larvele de viermi care trăiesc în țesutul acestora.

Însă infestarea este posibilă și la pisicile de apartament, prin intermediul mâncării contaminate.

Puii se pot infesta cu viermi de la mamă, prin alăptare.

Cum recunoști o infestație cu limbrici la pisici. Care sunt simptomele

Există mai multe semne ale infestării cu limbrici, ele apărând treptat, pe măsură ce limbricii se fixează în intestinul subțire al pisicii. În primă fază, pisica își va pierde apetitul și va consuma o cantitate mai mică de hrană, însă acest lucru va fi asociat mai greu cu prezența paraziților interni. 

Cele mai comune simptome manifestate în cazul infestării cu limbrici sunt:

  • diareea;
  • vărsăturile;
  • pierderea în greutate;
  • blană zbârlită și uscată;
  • abdomen umflat;
  • stări de letargie;
  • scaun cu sânge;
  • scaun cu viermi sau ouă;
  • prezența viermilor în jurul anusului.

Tratamentul pentru pisicile cu limbrici. Cele mai eficiente antiparazitare interne

Pentru eliminarea limbricilor poți utiliza o serie de produse, cum ar fi pipetele antiparazitare și comprimatele. În cele ce urmează îți vom face câteva recomandări de produse verificate și efect garantat. 

Bravecto Plus Spot On

Bravecto Plus Spot On este o pipetă antiparazitară pentru pisici, cu dublu efect: înlătură paraziții externi – căpușe și purici -, dar și cei interni, cum sunt limbricii și viermii cardiaci. 

Cutie cu Bravecto Plus Spot On pe fond alb
Bravecto Plus Spot On, pipetă antiparazitară pentru pisici pentru eliminarea limbricilor și deparazitare externă

Cestal Cat

Cestal Cat este un un comprimat antiparazitar recomandat pentru tratamentul în cazul infestării cu viermi rotunzi, cum sunt limbricii, dar și tenii, la pisici și pui de pisică.  Produsul este recomandat și în cazul infecțiilor provocate de viermi.

Cutie cu Cestal Cat pe fond alb
Cestal Cat, comprimat antiparazitar pentru tratamentul în cazul infestării cu viermi rotunzi și tenii

VermiStop

VermiStop sunt tablete pe bază de extracte naturale din plante, indicate în timpul tratamentului și pentru prevenția parazitozelor intestinale la pisici, dar și câini. Produsul reprezintă o soluție mai puțin agresivă pentru organismul animalelor de companie și o alternativă naturală în completarea deparazitarilor interne.

Compoziția VermiStop este formată din extractele uscate a șase plante care contribuie la crearea unui mediu ostil pentru paraziți și la stimularea funcțiilor naturale, fiziologice pe care organismul le dezvoltă împotriva lor. Componentele sale au eficientă demonstrată împotriva unui spectru larg de nematode, cestode și protozoare intestinale.

Cutie cu VermiStop pe fond alb
VermiStop, tablete pe bază de extracte naturale din plante recomandate în timpul tratamentului și pentru prevenția paraziților intestinali la pisici

Pipetă antiparazitară Advocate

Este un produs antiparazitar de uz extern ce contine imidacloprid și este foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici, dar și împotriva limbricilor sau și a altor paraziți interni. 

Cutie cu pipeta Advocate pe fond alb
Pipetă antiparazitară Advocate, eficientă împotriva puricilor și a viermilor intestinali

Tablete antiparazitare Drontal Cat

Drontal Cat este un antiparazitar intern pentru pisici sub formă de tablete. Acționează împotriva viermilor segmentari și a viermilor rotunzi.

Cutie cu Drontal Cat pe fond alb
Drontal Cat, tablete antiparazitare care acționează împotriva viermilor segmentari și a viermilor rotunzi

Prevenția în cazul viermilor intestinali. Cât de des repetăm deparazitarea

Prevenirea infestării cu limbrici se face, în principal, prin menținerea unui mediu curat și controlat. Dacă pisica ta va fi îngrijită, va primi mâncarea în vase curate, riscurile scad. Însă, în cazul pisicilor de exterior este greu să preîntâmpini problemele de acest gen.

Deparazitarea periodică, cu produse care au dublu efect – împotriva paraziților interni și externi – este o metodă bună de îndepărtare a acestui risc.

Este clar că pisicile de apartament sunt mai puțin expuse riscului de infestare cu limbrici. Totuși, o analiză a scaunului o dată pe an este recomandată, iar medicul va stabili dacă are nevoie de deparazitare.

În cazul pisicilor care își petrec mult timp afară se recomandă ca scaunul lor să fie verificat de 2-3 ori pe an. 

Deparazitarea internă se face la recomandarea veterinarului, după ce acesta constată, prin analize specifice, infestarea. În funcție de produsul folosit, pisica va scăpa de limbrici după o singură administrare sau poate fi necesară repetarea tratamentului după câteva zile.

Puii de pisică pot fi deparazitați la vârsta de aproximativ 3-4 săptămâni.

În concluzie, limbricii la pisici sunt o problemă comună, care poate să apară mai des în cazul felinelor de exterior. În cazul în care observi că manifestă simptomele descrise mai sus, adresează-te veterinarului.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply