fbpx
pisica alba cu maro si negru pe un pat alb
PetAdvice, Pisici

Vaccin pisici. Totul despre vaccinarea pisicilor

Administrarea vaccinului la pisici este esențială chiar dacă majoritatea oamenilor care au în familie o felină nu consideră că aceasta este expusă pericolelor. O pisică de apartament nu va fi protejată doar pentru că nu se aventurează pe străzi sau în natură și poate fi afectată de aceleași boli grave transmise inclusiv cu „ajutorul” omului. Ocrotirea și izolarea pisicii nu este cea mai bună metode de prevenire, ci vaccinarea pisicilor.

Schema de vaccinare și deparazitare la pisici

Vaccinurile recomandate de medicii veterinari vizează bolile cele mai întâlnite la pisici în funcție de rasă sau zona în care trăiesc. La fel ca în cazul câinilor, schema de vaccinare împreună cu cea de deparazitare se întocmesc de către medicul veterinar în urma primului consult.

pui de pisica alb cu urechi negre si maro, intr un cabinet vererinar alaturi de un medic femeie imbracata in albastru, la deparazitare sau vaccinare
O pisică de apartament nu va fi protejată doar pentru că nu se aventurează pe străzi sau în natură și poate fi afectată de aceleași boli grave transmise inclusiv cu „ajutorul” omului

Deparazitarea internă la pisici

Deparazitarea este absolut necesară înainte de administrarea vaccinurilor. Prima deparazitare internă la pisici se poate face la vârsta de 4-5 săptămâni și se repetă de câteva ori pe an (de ex. o dată la 3 luni) și înainte de fiecare doză de vaccin.

Deși paraziții interni par a fi o problemă specifică puilor de pisică, aceștia pot apărea și la animale adulte. Pisica adultă poate lua paraziți interni dacă intră în contact cu alte animale, prin intermediul pământului, atunci când se joacă sau când este plimbată, sau chiar prin intermediul mușcăturilor de purici, care pot elibera larvele unor paraziți interni direct în sângele animalului.

Cei mai întâlniți paraziți interni în cazul pisicilor sunt: viermii inelați, viermii bici, viermii cu cârlig, viermii lați și protozoarele. Aceștia trebuie tratați cu aceeași seriozitate cu care tratezi paraziții externi, și asta pentru că pot duce la probleme serioase de sănătate. 

Pisicile adulte nu prezintă mereu semne clare ale infestării cu paraziți interni, așa că recomandarea noastră este să îi faci regulat analize. În cazul puilor de pisică, simptomele posibile ale apariției paraziților pot fi: pierderea în greutate, vărsături, diaree, lipsa poftei de mâncare sau, dimpotrivă, un apetit prea crescut, mucoasele palide și un abdomen destins. În cazurile grave de infestare, pot apărea probleme la nivelul ficatului și plămânilor.

Diagnosticul de infestație cu paraziți interni se pune de medicul veterinar, pe baza unui examen coproparazitologic (o analiza de scaun). Astfel, medicul poate determina și despre ce tip de paraziți este vorba și recomanda tratamentul adecvat.

Ca regulă generală, pisica se deparazitează începând cu a doua săptămână de viață. În cazul pisicilor gestante, acestea pot primi produse de antiparazitare internă începând cu a treia săptămână de gestație. Repetarea deparazitării se va face la trei săptămâni, în general. Însă aceasta nu este o regulă bătută în cuie. Există, de exemplu, produse care acționează pe o perioadă mai îndelungată de timp. Tocmai de aceea, este important ca animalul să fie consultat de un veterinar, care îți poate recomanda și produsul potrivit și care poate stabili un plan de deparazitare pe care să-l urmezi.

Deparazitarea internă a pisicilor se poate face prin metode externe, cu soluții de tip spot-on, de exemplu, sau pe cale orală, prin intermediul tabletelor și comprimatelor masticabile.

Profender, de exemplu, este un antiparazitar cu aplicare externă, însă cu acțiune asupra paraziților intestinali.

Cutie cu 2 pipete Profender Cat, pentru pisici între 2.5-5 kg, pe fundal alb
Profender Spot On pentru pisici este tratează infecțiile parazitare mixte, cauzate de viermi rotunzi și alte tipuri de viermi

Pe de altă parte, Milprazon, este o tabletă antiparazitară pentru pisici, cu administrare internă, care tratează infestațiile mixte cu cestode și nematode. Tabletele Milprazon au o durată de acțiune de patru săptămâni.

Cutie cu două tablete pentru deparazitare interna Milprazon, pentru pisici intre 2-8 kg pe fundal alb
Aceste tablete Milprazon sunt destinate pisicilor între 2-8 kilograme

Deparazitarea externă la pisici

Paraziții externi sunt cei care trăiesc în blana și pe pielea pisicii tale și care se hrănesc cu sângele animalului. Aceștia pot transmite boli grave, pot provoca reacții alergice sau duce la afecțiuni ale pielii.

Dacă trăiești cu impresia că animalul este protejat în condițiile în care nu părăsește locuința, te înșeli. Paraziții externi cum sunt puricii pot ajunge în casă prin intermediul hainelor, de exemplu, după o zi la picnic. Dacă o plimbi în spatele blocului, să spunem, sau are contact cu alte animale din exterior, atunci pericolul este și mai mare.

Oricare ar fi scenariul pentru pisica ta, recomandarea medicilor veterinari este ca animalul să fie deparazitat extern, pentru evitarea oricăror probleme. În cazul puilor de pisică, sfatul veterinarului este foarte important. La primul consult din viața animalului, acesta îți va recomanda soluția potrivită pentru vârsta și greutatea lui și va stabili un plan de deparazitare externă. Ține cont de sfatul acestuia!

Puricii și căpușele sunt cei mai întâlniți paraziți externi în cazul pisicilor. Aceștia pot duce la o serie de complicații sau boli, cum ar fi: boala lyme, citozonoza sau afecțiuni ale pielii și alergii.

Există mai multe soluții pentru tratarea infestațiilor cu paraziți externi la pisică, care previn și recidiva. Dintre cele mai populare, menționăm: sampoanele antiparazitare, pudra antiparazitară, spray-urile antiparazitare, zgarda antiparazitară, cunoscută mai ales drept zgardă anti-purici, dar care previne și mușcăturile de căpușe, sau pipetele spot-on, foarte ușor de aplicat și eficiente.

Zgarda antiparazitară Foresto S se folosește în lupta împotriva puricilor și căpușelor la pisicile cu greutatea de maximum 8 kilograme. Pisicile au fost întotdeauna expuse infestațiilor cu purici și căpușe, iar în ultimii ani bolile raspandite de acești paraziți au devenit din ce în ce mai răspândite, devenind un adevărat pericol atât pentru animalele de companie cât și pentru stăpânii acestora. Zgarda Foresto este o soluție inovativă de protecție împotriva paraziților externi, fiind primul tratament ce oferă protectie de pana la 8 luni.

Cutie cu zgarda Antiparazitara Foresto S 38 cm, pentru pisici de până la 8 kg, pe fundal alb
Zgarda Foresto eliberează doze controlate eficiente a celor două ingrediente dovedit active – imidacloprid și flumetrin – care sunt foarte eficiente în respingerea și uciderea căpușelor și puricilor

Pe de altă parte, Vectra Felis un antiparazitar extern, cu aplicare spot on, eficient pentru tratamentul și prevenirea infestatiei cu purici la pisici. Pipeta Vectra Felis omoară puricii de pe pisicile infestate și previne infestațiile ulterioare, pentru o perioadă de o lună. De asemenea, previne înmulțirea puricilor, prin inhibarea dezvoltării larvelor în mediul de viață al pisicilor, pentru o perioada de 3 luni. Produsul poate fi utilizat ca parte a strategiei de tratament pentru dermatita alergică provocată de purici la pisici.

Cutie cu trei pipete Vectra Felis pentru deparazitarea externa a pisicilor, pe fundal alb
Vectra Felis este un antiparazitar extern, pentru tratamentul și prevenirea infestației cu purici la pisici

Vaccinul împotriva Panleucopeniei feline (parvoviroza)

Parvoviroza este o boală des întâlnită în rândul pisicilor în România și în multe cazuri poate fi fatală. Această boală prezintă un pericol în special pentru puii de pisică, iar boala poate fi transmisă de mamă. Principalele semne de boală sunt diareea și voma. Virusul este extrem de rezistent și poate fi contractat din zona în care a stat o pisică bolnavă chiar și după un an de zile. Odată infectată, pisica trebuie ținută sub supraveghere în cabinetul medical pentru că pisica se va deshidrata foarte repede și va fi necesară perfuzia pentru administrarea lichidelor în permanență. Pentru puii de pisică rata de supraviețuire este de sub 50% dacă aceștia nu sunt tratați încă de la debutul primelor simptome ale bolii. Vaccinul este cea mai bună metodă de a preveni această boală și se administrează încă de la vârsta de 9-10 săptămâni, urmat de un rapel la vârsta de 4-5 luni.

Vaccinul împotriva calicivirozei feline

Acest virus afectează sistemul respirator, gura, scheletul și mușchii pisicii. Afecțiunea poate apărea la pisicile de orice vârstă, dar este periculoasă în special pentru pui. Virusul este contagios și pisicile pot intra ușor în contact prin alte pisici bolnave, dar și prin contactul cu locul în care au fost adăpostite pisicile bolnave. Dacă pisica este infectată și boala apucă să se transforme în pneumonie, aceasta trebuie internată la terapie intensivă. Poți recunoaște prezența acestei boli dacă observi următoarele simptome: scurgeri la ochi și la nas, pierderea apetitului, febră, ulcerații la nivelul limbi, buzelor și în jurul unghiilor. Vaccinul se administrează puilor începând cu vârsta de 9 săptămâni, urmând să se repeta după 2-4 săptămâni. Mai apoi, la pisicile adulte, vaccinul se va administra o dată la 3 ani în cazul pisicilor care nu trăiesc într-un mediu periculos.

pui de pisica alb cu negru si maro, pe o canapea gri deschis cu perna gri inchis si o patura bej foarte deschis
Deparazitarea internă este obligatorie înaintea administrării vaccinului antirabic, pentru că altfel nu va avea niciun efect dacă pisica suferă de infestarea cu un parazit intern

Vaccinul antirabic la pisici

Vaccinul antirabic este recomandat a se administra anual pisicilor. Legea impune acest vaccin doar în cazul în care pisica va călători împreună cu tine înafara țării. Deși majoritatea pisicilor, în special în zonele urbane, își petrec toată viața în apartament, vaccinul antirabic poate fi administrat ca și măsură de precauție. Rabia este o boală fatală și pentru oameni dacă aceștia vin în contact cu saliva unui animal infectat, prin mușcături sau zgârieturi. Dacă pisica ta este imunizată nu va contracta această boală nici în cazul unui contact cu o altă pisică infectată, câine sau alt animal purtător al virusului. Printre purtătorii virusului se regăsesc și șoarecii și șobolanii, iar aceștia pot transmite cel mai ușor boala unei pisici care îi vânează. Deparazitarea internă este obligatorie înaintea administrării acestui vaccin, pentru că altfel nu va avea niciun efect dacă pisica suferă de infestarea cu un parazit intern.  

Ce reacții adverse poate avea vaccinul antirabic

În urma administrării vaccinului antirabic pot apărea mici reacții adverse, la fel ca în cazul oricărui vaccin. Aceste reacții nu trebuie să te alarmeze decât dacă persistă sau dacă se agravează. Pisica poate deveni puțin letargică, poate refuza mâncare, iar zona în care a fost administrat vaccinul poate deveni sensibilă pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă pisica prezintă semne de febră, dacă șchiopătează sau dacă are diaree, e posibil să se confrunte cu un efect secundar mai grav. Un alt efect secundar care apare uneori în cazul pisicilor este apariția unei tumori în locul în care a fost administrat vaccinul. Acest nodul dispare în câteva săptămâni însă dacă știi că pisica ta a mai trecut printr-un astfel de episod, evită să îi administrezi vaccinurile mai puțin necesare unei pisici care trăiește exclusiv în interior.

Vaccin polivalent la pisici

Vaccinul polivalent la pisici se administrează de la vârsta de 8 săptămâni și se repetă ori o dată pe an, ori o dată la 3 ani, în funcție de imunitatea pisicii. Se știe că pisicile dezvoltă imunitate și pe o perioadă mai lungă de un an, iar în acest caz pisica nu trebuie obosită cu un număr prea mare de vaccinuri, mai ales dacă aceasta prezintă anumite semne de reacții adverse.

Când va primi puiul de pisica primele injecții

Vaccinarea puilor de pisică se traduce prin două administrări. Prima se va face la vârsta de nouă săptămâni, urmată de un rapel după 3-4 luni. Asta pentru a stimula un răspuns cât mai bun din punct de vedere al imunizării.

După aceste prime doze, urmează și alte injecții, scopul lor fiind acela de la continua clădire imunității animalului tău de companie. 

Dacă în ultimul an, pisica ta nu a primit deloc injecții, atunci este timpul pentru un nou consult la medicul veterinar și, eventual, o nouă rundă de vaccinuri. Medicul este cel mai în măsură să stabilească un plan de vaccinare adaptat nevoilor și vârstei animalului de companie.

Cât de des trebuie repetate vaccinurile

Părerile sunt aici împărțite. Producătorii de vaccinuri spun că acestea protejează pisicile timp de un an. De pe altă parte, noile studii au demonstrat că vaccinurile esențiale pentru animalul tău de companie pot avea efect chiar și timp de trei ani. 

Recomandarea noastră este să vorbești cu un medic veterinar și în acest caz, acesta fiind cel mai în măsură să-ți dea sfaturile potrivite legate de planul vaccinării la pisică, încă din primele săptămâni de viață.

Orice plan de vaccinare ar urma animalul tău de companie, injecțiile nu înlocuiesc consultul anual la medic, pentru monitorizarea stării de sănătate a pisicii tale.

Ce preț au vaccinurile pentru pisici

Vaccinurile pot varia ca preț între 50 și 100 de lei în funcție de cabinetul medical sau brand. Este recomandat ca odată ce folosești vaccinurile unui brand să continui cu același brand și pentru următoarele.

pisica maro cu negru pe un pat cu patura vernil deschis, alaturi de o femeie tanara cu par saten
Vaccinul polivalent la pisici se administrează de la vârsta de 8 săptămâni și se repetă ori o dată pe an, ori o dată la 3 ani, în funcție de imunitatea pisicii

Asigură-te că pisica ta are toate vaccinurile la zi și documentează-te alături de medicul veterinar cu privire la schema de vaccinare încă din primele momemente de viață ale pisicii. De asemenea, nu neglija pisica adultă, pentru că și aceasta necesită vaccinare. Niciodată nu e prea târziu pentru a începe prevenirea bolilor la pisică, așa că ocupă-te și de analizele necesare din când în când și verifică-i starea de sănătate și imunitatea. Pisica sănătoasă se va bucura de o viață lungă și liniștită alături de familia ta.

Surse foto: unsplash.com, pixabay.com

N-ai nimic de pierdut și te poți dezabona oricând.
Invalid email address
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply COVID-19 și animalele de companie. Măsuri de protecție: câinii și pisicile nu îți pot transmite noul coronavirus - The PetClub - Blog 17 martie 2020 at 17:52

    […] orele de vârf. Pentru ajutor, ți-am pregătit două ghiduri, cu tot ce trebuie să știi despre vaccinarea pisicilor și […]

  • Reply Cât de sănătos este să-ți săruți animalul de companie? - The PetClub - Blog 20 martie 2020 at 12:44

    […] Vaccinează-ți animalele de companie. Aici afli totul despre vaccinarea câinilor și a pisicilor; […]

  • Reply Pisici care nu lasă păr. Cele mai îndrăgite rase și cum se îngrijesc ele 5 mai 2020 at 14:31

    […] atât de multe ritualuri de îngrijire. Chiar și așa este important ca animalul să aibă vaccinurile făcute la […]

  • Leave a Reply