fbpx
Pisici

Vaccin pisici. Totul despre vaccinarea pisicilor

Administrarea vaccinului la pisici este esențială chiar dacă majoritatea oamenilor care au în familie o felină nu consideră că aceasta este expusă pericolelor. O pisică de apartament nu va fi protejată doar pentru că nu se aventurează pe străzi sau în natură și poate fi afectată de aceleași boli grave transmise inclusiv cu “ajutorul” omului. Ocrotirea și izolarea pisicii nu este cea mai bună metode de prevenire, ci vaccinarea pisicilor.

Schema de vaccinare și deparazitare la pisici

Vaccinurile recomandate de medicii veterinari vizează bolile cele mai întâlnite la pisici în funcție de rasă sau zona în care trăiesc. La fel ca în cazul câinilor, schema de vaccinare împreună cu cea de deparazitare se întocmesc de către medicul veterinar în urma primului consult.

vaccin la pisici

Deparazitarea internă la pisici

Deparazitarea este absolut necesară înainte de administrarea vaccinurilor. Prima deparazitare internă la pisici se poate face la vârsta de 4-5 săptămâni și se repetă de câteva ori pe an (de ex. o dată la 3 luni) și înainte de fiecare doză de vaccin.

Vaccinul împotriva Panleucopeniei feline (parvoviroza)

Parvoviroza este o boală des întâlnită în rândul pisicilor în România și în multe cazuri poate fi fatală. Această boală prezintă un pericol în special pentru puii de pisică, iar boala poate fi transmisă de mamă. Principalele semne de boală sunt diareea și voma. Virusul este extrem de rezistent și poate fi contractat din zona în care a stat o pisică bolnavă chiar și după un an de zile. Odată infectată, pisica trebuie ținută sub supraveghere în cabinetul medical pentru că pisica se va deshidrata foarte repede și va fi necesară perfuzia pentru administrarea lichidelor în permanență. Pentru puii de pisică rata de supraviețuire este de sub 50% dacă aceștia nu sunt tratați încă de la debutul primelor simptome ale bolii. Vaccinul este cea mai bună metodă de a preveni această boală și se administrează încă de la vârsta de 9-10 săptămâni, urmat de un rapel la vârsta de 4-5 luni.

Vaccinul împotriva calicivirozei feline

Acest virus afectează sistemul respirator, gura, scheletul și mușchii pisicii. Afecțiunea poate apărea la pisicile de orice vârstă, dar este periculoasă în special pentru pui. Virusul este contagios și pisicile pot intra ușor în contact prin alte pisici bolnave, dar și prin contactul cu locul în care au fost adăpostite pisicile bolnave. Dacă pisica este infectată și boala apucă să se transforme în pneumonie, aceasta trebuie internată la terapie intensivă. Poți recunoaște prezența acestei boli dacă observi următoarele simptome: scurgeri la ochi și la nas, pierderea apetitului, febră, ulcerații la nivelul limbi, buzelor și în jurul unghiilor. Vaccinul se administrează puilor începând cu vârsta de 9 săptămâni, urmând să se repeta după 2-4 săptămâni. Mai apoi, la pisicile adulte, vaccinul se va administra o dată la 3 ani în cazul pisicilor care nu trăiesc într-un mediu periculos.

vaccin boli pisica

Vaccinul antirabic la pisici

Vaccinul antirabic este recomandat a se administra anual pisicilor. Legea impune acest vaccin doar în cazul în care pisica va călători împreună cu tine înafara țării. Deși majoritatea pisicilor, în special în zonele urbane, își petrec toată viața în apartament, vaccinul antirabic poate fi administrat ca și măsură de precauție. Rabia este o boală fatală și pentru oameni dacă aceștia vin în contact cu saliva unui animal infectat, prin mușcături sau zgârieturi. Dacă pisica ta este imunizată nu va contracta această boală nici în cazul unui contact cu o altă pisică infectată, câine sau alt animal purtător al virusului. Printre purtătorii virusului se regăsesc și șoarecii și șobolanii, iar aceștia pot transmite cel mai ușor boala unei pisici care îi vânează. Deparazitarea internă este obligatorie înaintea administrării acestui vaccin, pentru că altfel nu va avea niciun efect dacă pisica suferă de infestarea cu un parazit intern.  

Ce reacții adverse poate avea vaccinul antirabic

În urma administrării vaccinului antirabic pot apărea mici reacții adverse, la fel ca în cazul oricărui vaccin. Aceste reacții nu trebuie să te alarmeze decât dacă persistă sau dacă se agravează. Pisica poate deveni puțin letargică, poate refuza mâncare, iar zona în care a fost administrat vaccinul poate deveni sensibilă pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă pisica prezintă semne de febră, dacă șchiopătează sau dacă are diaree, e posibil să se confrunte cu un efect secundar mai grav. Un alt efect secundar care apare uneori în cazul pisicilor este apariția unei tumori în locul în care a fost administrat vaccinul. Acest nodul dispare în câteva săptămâni însă dacă știi că pisica ta a mai trecut printr-un astfel de episod, evită să îi administrezi vaccinurile mai puțin necesare unei pisici care trăiește exclusiv în interior.

Vaccin polivalent la pisici

Vaccinul polivalent la pisici se administrează de la vârsta de 8 săptămâni și se repetă ori o dată pe an, ori o dată la 3 ani în funcție de imunitatea pisicii. Se știe că pisicile dezvoltă imunitate și pe o perioadă mai lungă de un an, iar în acest caz pisica nu trebuie obosită cu un număr prea mare de vaccinuri, mai ales dacă aceasta prezintă anumite semne de reacții adverse.

Ce preț au vaccinurile pentru pisici

Vaccinurile pot varia ca preț între 50 și 100 de lei în funcție de cabinetul medical sau brand. Este recomandat ca odată ce folosești vaccinurile unui brand să continui cu același brand și pentru următoarele.

Asigură-te că pisica ta are toate vaccinurile la zi și documentează-te alături de medicul veterinar cu privire la schema de vaccinare încă din primele momemente de viață ale pisicii. De asemenea, nu neglija pisica adultă, pentru că și aceasta necesită vaccinare. Niciodată nu e prea târziu pentru a începe prevenirea bolilor la pisică, așa că ocupă-te și de analizele necesare din când în când și verifică-i starea de sănătate și imunitatea. Pisica sănătoasă se va bucura de o viață lungă și liniștită alături de familia ta.

vaccin antirabic la pisici

Surse foto: unsplash.com, pixabay.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply