fbpx
bichon havanez maro cu alb
Câini, PetAdvice

Îngrijirea bichonului havanez. Temperament, deparazitare, hrană

Bichonul havanez este un cățel minunat, care îți va lumina viața și care îți va aduce mereu zâmbetul pe buze prin comportamentul și energia lui. Îngrijirea unui bichon havanez este relativ simplă, însă este necesar, totuși, să acorzi atenție câtorva aspecte pe care ți le vom descrie în acest material. 

Temperamentul bichonului havanez

Bichonul havanez are o personalitate minunată, de care te vei îndrăgosti. Este mereu vesel și jucăuș, cu un mers săltăreț care îi trădează firea voioasă, foarte prietenos și atașat de cei alături de care trăiește. Este energic, dar se va adapta destul de ușor comportamentului și dispoziției pe care o ai. Dacă ai o zi în care nivelul tău de energie este mai scăzut, acest cățel se va mulțumi să îți țină companie și să se învârtă în jurul tău, fără să te solicite cu plimbări lungi sau alergat.

Este un câine foarte ușor de dresat, astfel că va fi simplu să-l înveți să aibă o anumită disciplină și să respecte regulile casei. De asemenea, este un companion perfect pentru copii, este devotat și alert, astfel că poate deveni și un bun câine de pază. Are o voce mai puternică decât alți căței de talie mică și te va avertiza imediat dacă ceva i se pare în neregulă.

Pentru că este atât de vesel și plăcut, havanezul va fi un câine de terapie minunat, mai ales că adoră să îți facă pe plac și va învăța foarte repede care din năzdrăvăniile lui te încântă mai mult.  

Deparazitarea internă și externă a bichonului havanez

Paraziții interni și externi sunt unii dintre cei mai mari dușmani ai unui bichon havanez și, de altfel, ai oricărui alt câine, din orice rasă. Paraziții pot provoca afecțiuni dintre cele mai grave, iar pentru un cățel de talie mică o banală infestare cu purici poate deveni o problemă serioasă, pentru că se pot îmbolnăvi de anemie. Din acest motiv, deparazitarea este o operațiune care trebuie îndeplinită periodic, la recomandarea veterinarului.

Pentru deparazitarea internă și externă a unui bichon havanez trebuie alese produse special concepute pentru câini de rasă mică.

Pipeta antiparazitară Bravecto este un produs antiparazitar de uz extern ce conține fluralaner, special conceput pentru căței de talie mică, ce au între 2 și 4 kg. Este foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare. Bravecto poate fi administrat și puilor, după împlinirea vârstei de 8 săptămâni, dar și femelelor gestante sau care alăptează.

Cutie cu pipeta antiparazitara Bravecto pe fond alb
Bravecto, pipetă antiparazitară pentru căței de talie mică, eficientă împotriva puricilor și căpușelor timp de 12 săptămâni

Milprazon este o tabletă antiparazitară pentru căței de talie mică, de până la 5 kg, eficientă împotriva viermilor rotunzi și lați. 

Cutie cu tableta antiparazitara Milprazon pe fond alb
Tabletă antiparazitară Milprazon, eficientă împotriva viermilor rotunzi și lați

Îngrijirea bichonului havanez – hrana potrivită

Fiind un cățel de talie mică, bichonul havanez are un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că arde caloriile foarte repede. Hrana potrivită pentru el trebuie să fie bogată în nutrienți și special concepută pentru cavitatea bucală mică. 

Acești căței trebuie hrăniți cu proteină de origine animală de calitate, necesară pentru dezvoltarea musculaturii. Proteina animală este principalul ingredient al alimentației bichonului havanez, însă el are nevoie și de un aport suficient de grăsimi sănătoase, pentru menținerea aspectului strălucitor al blănii și buna funcționare a inimii. Hrana lor trebuie să conțină și un nivel de carbohidrați mai ridicat decât în cazul altor rase de câini, pentru că aceștia îi vor da energia necesară.

Pe scurt, bichonii havanezi trebuie să primească hrană special concepută pentru cățeii de talie mică. Ideal ar fi să-i alternezi mâncarea uscată cu cea umedă. Prima dintre ele previne depunerea tartrului, în timp ce hrana umedă contribuie la hidratare.

Raw Paleo este o hrană uscată pentru câini adulți din rase mici, cu o formulă monoproteică, fără cereale. Uleiul de somon din compoziție contribuie la menținerea sănătății pielii și blănii. Hrana conține cartofi dulci.

Punga cu hrana uscata Raw Paleo pe fond alb
Raw Paleo, hrană uscată pentru câini adulți din rase mici cu o formulă monoproteică, fără cereale

Lily’s Kitchen, Cottage Pie, este o hrană umedă delicioasă, cu carne de vită proaspătă, cartofi, morcovi, broccoli, fasole verde, mere și ierburi benefice, care include toate vitaminele și mineralele esențiale de care are nevoie un bichon havanez pentru o dietă cu adevărat sănătoasă.

Conserva cu hrana umeda Lily's Kitchen, Cottage Pie, pe fond alb
Lily’s Kitchen, Cottage Pie, hrană umedă cu carne de vită proaspătă, care include toate vitaminele și mineralele esențiale pentru un bichon havanez

Advance Dog Mini Adult este o hrană uscată superpremium, completă și perfect echilibrată, concepută special pentru câinii de talie mică. Este o sursă excelentă de proteine și carbohidrați ușor digerabili și include acizi grași esențiali omega 3 și 6, care susțin sănătatea pielii și conferă o blană strălucitoare.

Punga cu hrana Advance Dog Mini Adult pe fond alb
Advance Dog Mini Adult, hrană uscată superpremium, completă și perfect echilibrată pentru câinii de talie mică

Royal Canin Mini Adult este o hrană umedă pentru câinii de talie mică ce ajută la menținerea greutății optime. Conținutul de L-carnitina stimulează metabolizarea grăsimilor, menținând în același timp un nivel energetic ridicat. Este o hrană gustoasă, savurată de câini ca pe o delicatesă, datorită bucatelelor suculente de carne în sos. 

Plic cu hrana Royal Canin Mini Adult pe fond alb
Royal Canin Mini Adult, hrană umedă pentru câinii de talie mică ce ajută la menținerea greutății optime

În concluzie, în îngrijirea bichonului havanez trebuie avute în vedere cele două componente importante: deparazitarea și hrănirea. Dacă acestea vor fi îndeplinite corespunzător, acest cățel minunat va fi sănătos și fericit în familia ta.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply