Infecția urinară la pisici este o afecțiune destul de frecventă, iar tratamentul poate fi stabilit doar de medic. Pentru un posesor de feline este, însă, foarte important să înțeleagă această boală, să știe care sunt cauzele și simptomele, pentru a ști când este cazul să se adreseze medicului veterinar.
Aparent banală, infecția urinară a pisicii este cât se poate de serioasă și îi provoacă durere și disconfort, iar ție destule neplăceri, pentru că pisica își va controla cu greu vezica și va urina, de regulă, pe pardoseală, la vedere, parcă dorind să-ți transmită că are o problemă.
Trebuie să mai știi că pisicile adulte și senioarele sunt mai predispuse la afecțiuni ale tractului urinar, astfel că necesită o îngrijire aparte, care include și un regim alimentar corespunzător. Din fericire, producătorii serioși au avut în vedere și această problemă și au conceput diete speciale pentru felinele noastre cu sensibilități din această sferă.
Cauzele infecției urinare la pisici
Cauzele infecției urinare la pisici sunt multiple, însă totul pornește de la infestarea cu bacterii, viruși sau paraziți. În afara unei igiene corespunzătoare, o pisică trebuie să aibă o alimentație corectă, pentru că, în mare parte, necazurile pornesc de aici.
Infecțiile urinare pot indica și alte probleme, spre exemplu, acumularea de substanțe minerale în vezică sau în tractul urinar, lucru care se întâmplă, de regulă, din cauza unor alimente nerecomandate pisicilor. În timp, aceste minerale se pot aduna formând așa-numitele pietre care vor irita aparatul urinar și vor bloca trecerea urinei generând infecții.
Pisicile adulte sau senioare, care suferă de alte boli, precum diabetul, sunt mai predispuse la infecții urinare. De asemenea, pisicile obeze prezintă un risc mai ridicat de a face infecții urinare.
Simptomele infecției urinare la feline
Simptomele infecției urinare sunt multiple, iar unele pisici le pot prezenta pe toate, în timp ce la altele se manifestă doar o parte din ele.
În primul rând, pisica va avea un disconfort major la urinare și îți va arăta acest lucru prin diverse gesturi. În primul rând, pisica va mieuna zgomotos în timpul urinării – manifestarea fiind, de fapt, plâns – și se va încorda când va face asta. Va urina sau cel puțin va încerca să o facă foarte des, iar cantitățile vor fi mici. De asemenea, prezența sângelui în urină poate fi un semn al unei infecții. Mai toate pisicile care suferă de această afecțiune se vor linge excesiv în zona genitală și vor urina în afara litierei.
Aceste simptome sunt caracteristice infecțiilor, însă pot indica și alte afecțiuni ale tractului urinar, cum ar fi cistita sau obstrucția uretrală, motiv pentru care este foarte important să te adresezi veterinarului când observi unul din aceste semne.
Tratamentul infecțiilor urinare ale pisicilor
Infecțiile urinare la pisici pot fi diagnosticate și tratate doar de către veterinar. Diagnosticarea exactă se face prin teste de laborator, după care va fi prescris un tratament țintit, care va consta în antibiotic. Tot medicul va stabili concentrația, frecvența și durata tratamentului, în funcție de ce indică rezultatele testelor de laborator.
Pe lângă tratamentul propriu-zis, felina cu infecție urinară are nevoie de o disciplină alimentară, compusă din diete și suplimente care îngrijesc aparatul urinar. Anumite suplimente oferă protecție ridicată tractului urinar și susțin tratamentul medicamentos.
Spre exemplu, Nephrostat este un supliment recomandat pisicilor cu probleme ale tractului urinar, care se adaugă în hrană. Ingredientele acestui supliment asigură o protecție optimă a tractului urinar.
RX Cranberry este un supliment botanic cu proprietăți antiinfecțioase pentru tractul urinar, profilactic și terapeutic în combaterea calculilor urinari. De asemenea, este un produs recomandat și în cazul ulcerelor gastrice cu Helicobacter pylori şi a infecţiilor gingivale.
Urinovet Cat este un supliment sub formă de capsule recomandat pentru suportul funcționării normale a sistemului urinar la pisici. Este ideal în cazul infecțiilor, dar și a altor afecțiuni ale aparatului urinar, cum ar fi sindromul urologic felin, cistita idiopatică sau urolitiaza.
Alimentația corectă a pisicilor cu probleme ale tractului urinar
În cazul în care pisica ta suferă de infecție urinară, este necesar să ai grijă și la alimentația ei. Dietele speciale vor susține tratamentul medicamentos, iar în cazul în care felina manifestă o predispoziție la această afecțiune, vor avea și un rol preventiv.
Foarte important este ca pisica să aibă în permanență la dispoziție apă proaspătă, pentru că hidratarea este esențială în toate cazurile de afecțiuni ale aparatului urinar.
Iată câteva diete recomandate pentru feline care suferă de infecție urinară:
Hills PD Feline Metabolic + Urinary Stress este o dietă specială pentru pisicile adulte cu boli ale tractului urinar și care suferă, în același timp, de obezitate. Hrana reduce recurența celor mai comune simptome ale problemelor tractului urinar în proporție de 89%. Datorită proprietăților de acidifiere a urinei, dar și a cantității reduse de magneziu, această hrană reduce riscul apariției infecțiilor și a pietrelor. Conține, de asemenea, ingrediente cu rol de calmare.
Royal Canin Urinary Care este o hrană umedă, echilibrată și completă, special adaptată nevoilor nutriționale ale pisicilor adulte, cu vârsta de peste 1 an, care ajută la menţinerea sănătăţii aparatului urinar.
De asemenea, susține menținerea concetrației urinei în parametrii optimi, prin controlarea nivelului de minerale și reducerea pH-ului urinar.
4T Veterinary Urinary Cat este o hrană completă și dietetică pentru pisici, care susține vindecarea bolilor tractului urinar inferior. Are proprietăți acidifiante, nivel scăzut de magneziu și proteine de înaltă calitate.
În concluzie, infecțiile urinare la pisici sunt afecțiuni care trebuie luate în serios, iar tratamentul poate fi stabilit exclusiv de către veterinar. Cu toate acestea, tu poți să-ți ajuți felina să treacă mai ușor peste această perioadă sau să previi astfel de neplăceri cu suplimente speciale și o dietă adecvată.
Foto: The Pet Club, Pexels
No Comments