fbpx
caine de talie mare metis, maro, alb cu negru, sta in cos intr-un living
Câini, PetAdvice

Infecția urinară la caini. Cauze, simptome, tratament

Deși este mult mai des întâlnită la pisici, infecția urinară îi poate afecta și pe câini, în special pe femele, iar simptomele sunt ușor de recunoscut, astfel că momentul în care va trebui să mergi la veterinar va fi ușor de stabilit. Infecția urinară la câini este o afecțiune neplăcută și dureroasă, le provoacă un disconfort major animalelor noastre de companie și, fără un tratament corespunzător, se poate agrava, generând boli mai serioase care vor necesita un tratament de lungă durată.

Acesta este motivul pentru care pe tine te ajută să înțelegi afecțiunea, să îi recunoști semnele și să iei măsuri cât mai rapid. De asemenea, câinii adulți sau seniori sunt mai expuși la infecții urinare sau la alte boli ale tractului urinar, astfel că este foarte important să îți îngrijești animalul de companie în așa fel încât să previi aceste neplăceri. Există diete speciale pentru câini cu predispoziție la afecțiuni ale aparatului urinar și suplimente care îți vor sprijini efortul de a-i asigura o viață sănătoasă și lipsită de griji.

Cauzele infecției urinare la patrupezi

Cauzele infecției urinare la câini sunt diverse, dar igiena și alimentația corectă sunt esențiale în prevenirea afecțiunii, pentru că de multe ori își are originea aici. Femelele o fac mai des decât masculii și în cele mai multe cazuri este provocată de bacterii și fluide corporale care intră accidental în tractul urinar. 

Infecția urinară poate să apară și dacă animalul tău de companie are un sistem imunitar slăbit, dacă are o boală cronică ce afectează rinichii sau vezica urinară ori diabet.

O alimentație deficitară sau lipsa apei poate duce la acumularea de substanțe minerale în vezică sau în tractul urinar, care, în timp, pot forma pietre ce îi vor irita cățelului aparatul urinar și vor bloca trecerea urinei provocând infecții.

Simptomele infecției urinare la câini

Simptomele infecției urinare sunt ușor de recunoscut și vei ști exact că animalul tău de companie suferă și are probleme.

În primul rând, va avea mari dificultăți la urinare, va depune efort pentru a o face sau va avea tendința de a urina foarte des. De cele mai multe ori vor fi doar încercări, pentru că va face doar câteva picături. Câinele va avea dureri și va arată acest lucru încordându-se în timp ce urinează sau încearcă să o facă. De asemenea, urina va fi tulbure sau va avea urme de sânge.

În afară de aceste simptome specifice, vei observa că va avea un apetit scăzut, va avea tendința să bea mai multă apă decât de obicei și va fi apatic, lipsit de energie și de chef de joacă.

Tratamentul infecțiilor urinare ale câinilor

Medicul veterinar este cel care va diagnostica și va stabili tratamentul în cazul infecțiilor urinare la câini. Afecțiunea va fi determinată în urma unor analize ale urinei, rezultatul fiind esențial în stabilirea unui tratament corespunzător. În cele mai multe cazuri, veterinarul va prescrie un tratament cu antibiotic și va stabilit și concentrația, și durata tratamentului.

Tratamentul trebuie susținut de o alimentație corectă, care să includă diete special concepute pentru cățeii cu probleme urinare, dar și suplimente care au grijă de aparatul urinar și care oferă protecție în cazul administrării de antibiotic.

Urinovet Dog sunt suplimente sub formă de tablete care susțin funcționarea normală a sistemului urinar la câini. Sunt recomandate pentru cățeii care suferă sau sunt predispuși la afecțiuni sau infecții acute ale tractului urinar, pentru cei care urmează un tratament pentru urolitiază, dar și pentru cei care au suferit intervenții de cateterizare.

Cutie cu tablete Urinovet Dog pe fond alb
Urinovet Dog, suplimente care susțin funcționarea normală a sistemului urinar la câini

Aceste tablete conțin extract de merișor, foarte eficient în cazul infecțiilor urinare, extract de pătrunjel, care are proprietăți diuretice și glucozamină, care scade permeabilitatea peretelui vezicii urinare în fața bacteriilor și toxinelor. Această combinație de ingrediente reprezintă cea mai eficientă metodă de suport a funcționării normale a sistemului urinar.

Comprimatele Dermoscent Uti-Zen sunt suplimente nutritive pentru menținerea sănătății tractului urinar la câini. Produsul poate fi administrat și la pisici.

Cutie cu Dermoscent Uti-Zen pe fond alb
Dermoscent Uti-Zen, suplimente nutritive pentru menținerea sănătății tractului urinar la câini

Este un supliment cu ingrediente naturale din merișor care poate fi administrat separat sau în mâncare, respectând dozajul de pe ambalaj stabilit în funcție de greutatea animalului de companie.

Alimentația corectă a câinilor cu probleme ale tractului urinar

Alimentația este foarte importantă în cazul câinilor care suferă de infecție urinară. Dietele speciale vor susține tratamentul medicamentos, dar vor fi de mare ajutor dacă animalul tău de companie are o predispoziție la această afecțiune.

În afara alimentației, trebuie să te asiguri că are mereu la dispoziție apă proaspătă, pentru că hidratarea joacă un rol decisiv în cazul tuturor afecțiunilor aparatului urinar.

Iată câteva diete recomandate pentru câinii care suferă de infecție urinară:

Hrana Royal Canin Urinary Care Mini este recomandată câinilor de talie mică, cu greutatea de până în 10 kilograme, predispuși la afecțiuni urinare.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Urinary Care Mini pe fond alb
Royal Canin Urinary Care Mini, hrană uscată recomandată câinilor de talie mică predispuși la afecțiuni urinare

Problemele aparatul urinar sunt adesea parte dintre sensibilitățile câinilor. În cazul în care câinele bea puțină apă, urina sa poate deveni prea concentrată. Mineralele din urină pot forma apoi cristale care în cele din urmă duc la apariția calculilor urinari dureroși. Această dietă reduce riscul de formare a pietrelor urinare și a infecțiilor. 

Hills PD Canine u/d Urinary Care este o dietă clinică special creată pentru managementul nutrițional al câinilor adulți cu afecțiuni urinare.

Punga cu hrana uscata Hills PD Canine u/d Urinary Care pe fond alb
Hills PD Canine u/d Urinary Care, hrană uscată pentru managementul nutrițional al câinilor adulți cu afecțiuni urinare

Dieta ajută la reducerea formării calculilor și are un nivel scăzut de proteine, calciu și acizi nucleici care micșorează concentrația urinară, cantitate redusă de sare, care ajută în controlul retenției fluidelor în boala cardiacă incipientă.

Advance Urinary Diet este o dietă pentru câinii cu probleme ale tractului urinar inferior, cu un nivel moderat de magneziu și cu proprietăți de acidifiere a urinei, indicat pentru reducerea recurențelor de struviți în urină.

Punga cu hrana uscata Advance Urinary Diet pe fond alb
Advance Urinary Diet, dietă pentru câinii cu probleme ale tractului urinar inferior

La final îți mai subliniem încă o dată că infecțiile urinare la câini sunt afecțiuni cu simptome clare, care trebuie tratate, pentru că, scăpate de sub control, pot duce la boli mai grave și neplăcute, care necesită tratamente complicate și de lungă durată.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply