fbpx
caine maro cu negru se linge pe nas pe o terasa metalica ce boli ne poate transmite daca il sarutam
Câini, PetAdvice, Pisici

Cât de sănătos este să-ți săruți animalul de companie?

Statisticile din toată lumea arată căm cei mai mulți dintre proprietarii de animale de companie le consideră pe acestea parte din familie. Este și normal: animalele ne amuză, ne fac viața mai frumoasă și ne oferă sprijin emoțional în momentele de tristețe. Însă cât de sănătos este să-ți săruți animalul de companie? Află din acest material care ar putea fi pericolele ascunse din spatele unei îmbrățișări lungi și a unui sărut plasat pe boticul animăluțului tău.

Sunt gurile animalelor de companie mai curate decât cele ale oamenilor?

Este unul dintre cele mai mari mituri legate de animalele de companie, spune Marty Becker, autor al cărții Supă de pui pentru sufletul proprietarului de câine. 

„Tot ce trebuie să faci este să-i urmărești comportamentul și să-l miroși pentru a-ți da singur seama că acest lucru nu este adevărat. Îți umblă prin coșul de gunoi. Noi oamenii ne sărutăm pe orez când ne salutăm, ei se salută… pe fund”, glumește Becker.

„Nu este vorba doar despre germenii din saliva câinelui. Câinii își petrec jumătate din viață cu nasurile prin colțuri mizerabile sau mirosind material biologic lăsat în urmă de alți câini (n.r. – salivă, urină etc.), așa că nasul lor este plin de bacterii, virusuri și tot felul de germeni”, explică și John Oxford, profesor de virusologie și bacteriologie la Universitatea „Regina Maria” din Londra. 

Tipurile de bacterii care se găsesc în saliva câinelui nu sunt aceleași ca cele care trăiesc pe pielea omului. Este valabil și în cazul pisicilor. Gurile pisicilor sunt cunoscute ca fiind foarte murdare și pot cauza infecții serioase în rândul oamenilor. Dacă te joci cu pisica ta și te mușcă, spală rana bine. Dinții foarte ascuțiți ai pisicilor depozitează bacterii adânc în straturile pielii, unde acestea se înmulțesc și se răspândesc în tot organismul.

Bineînțeles, nu toate bacteriile sunt periculoase. Există peste 600 de tipuri de bacterii cunoscute care trăiesc în gurile animalelor, dar și ale oamenilor. Din păcate, nu există informații similare și în cazul pisicilor. Oamenii de știință încă încearcă să afle mai multe despre fiecare dintre acestea. Tipurile de bacterii din gura animalului tău de companie sunt determinate și de factori precum genetica, dieta sau rutina de igienă. La fel în cazul pisicilor și al oamenilor. Unele dintre acestea au grijă de sănătatea noastră și a animalelor noastre de companie, altele ne dăunează.

Ce s-ar putea întâmpla dacă acești germeni intră în organismul uman?

Aceste virusuri și bacterii pot duce la probleme de sănătate grave în rândul oamenilor. De exemplu, o femeie din Marea Britanie a ajuns la septicemie, după ce a dezvoltat o infecție cauzată de saliva câinelui de companie. Femeia a observat că vocea i se schimbă, iar testele de sânge au scos la iveală că era infectată cu bacteria capnocytophaga canimorsus. Aceasta este prezentă în saliva multor câini și pisici. Și nu este singurul caz. În 2019, un bărbat din Germania a murit după ce a luat această bacterie de la câinele său. 

Ce alte boli poți face dacă îți săruți animalul de companie?

Salmonella, E. coli, Clostridia și Campylobacter sunt bacterii periculoase pentru om. Ele se transmit mai ales prin interacțiunea cu fecalele animalelor și spălatul mâinilor. Însă animalele de companie se curăță frecvent, așa că una dintre posibilele căi de transmitere este și atunci când îți săruți animalul, chiar dacă șansele de infectare sunt mai mici. 

Giardia și Cryptosporidia sunt doi paraziți instestinali care se pot transmite de la animalele de companie la om, prin aceeași metodă: animalul se curăță, apoi te linge.

cutie cu trei pipete deparazitare spot on de la Stronghold pentru caini si pisici sub 2,5 kilograme pe fundal alb
Pipeta antiparazitară spot on de la Stronghold pentru câini și pisici are efect atat asupra paraziților externi (purici, râie), cât și asupra celor interni (viermi intestinali, pulmonari, cardiaci)

Dermatofitoza este o infecție fungică comună în rândul câinilor și pisicilor, iar dacă îi săruți ai șanse foarte mari să te îmbolnăvești. Dermatofitoza afectează părul, unghiile și pielea, iar stăpânii de animale realizează de multe ori că acestea sunt bolnave doar după ce au luat boala și au văzut semnele pe propria piele.

Infecția MRSA (n.r. – prescurtare de la stafilococ auriu rezistent la meticilină) afectează pielea și, așa cum îi spune și numele, este greu de tratat, pentru că acest stafilococ rezistă foarte bine la antibiotice.

Bacteria capnocytophaga canimorsus, despre care vorbeam și mai sus, este foarte periculoasă și poate duce la complicații severe de sănătate, mai ales dacă intră în organism printr-o rană deschisă.

Pasteurella este o altă bacterie care trăiește în gura animalelor de companie, deopotrivă câini și pisici, și care poate duce la infecții ale pielii, noduli limfatici și, câteodată, la probleme mai grave de sănătate.

Bartonella henselae este o bacterie prezentă la pisici și care provoacă cat-scratch-fever sau „boala zgârieturii de pisică”. Poate duce la infecții grave de piele și la inflamarea nodulilor limfatici. Așa cum îi spune și numele, aceasta se transmite mai ales prin zgârieturi sau mușcături. Omul se poate infecta și dacă animalul linge o rană deschisă. Momentan nu există dovezi clare că poți lua această bacterie de la pisica ta prin sărut, însă oamenii de știință încă fac studii în acest sens.

Deparazitarea câinilor și pisicilor și respectarea planului de vaccinare făcut de medicul veterinar sunt, așadar, foarte importante atât pentru sănătatea animalului tău de companie, cât și pentru propria ta sănătate.

cutie cu o tableta bravecto pentru deparazitarea externa a cainilor intre 20 si 40 de kilograme, pe fundal alb
Comprimatele Bravecto pentru câini între 20 și 40 de kilograme sunt un produs antiparazitar de uz intern și conțin fluralaner, foarte eficient în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare

Dacă ești bolnav, gândește-te de două ori înainte să-ți săruți animalul de companie

Dacă ai o problemă de sănătate, gândește-te de două ori înainte să interacționezi în acest mod cu animalul de companie. Vorbim aici despre persoanele cu sistemul imunitar afectat, acesta fiind cel mai important scut al organismului nostru împotriva virusurilor și bacteriilor. Mai mult, în cazul unor oameni cu sistem imunitar în colaps – și vorbim aici de bolnavii HIV/SIDA, persoanele care au suferit recent un transplant de organe sau cele care se află sub tratament pentru cancer, despre care se știe că afectează sever sistemul imunitar – ar trebui să trebui să limiteze la maximum interacțiunea cu animalele de companie până la refacerea stării de sănătate.

Grijă trebuie avută și în modul în care interacționează cei mici cu animalele de companie. Și asta pentru că sistemul lor imunitar nu este format în totalitate. Și femeile însărcinate ar trebui să limiteze contactul cu animalele de companie pe toată perioada sarcinii.

De de altă parte, dacă ai o boală care se poate transmite, este recomandat să eviți interacțiunea cu animalul tău de companie. Lasă-l mai bine în grija unui prieten apropiat sau el unei rude în această perioadă. Asta pentru că animalele de companie se pot îmbolnăvi și ele ca urmare a interacțiunii cu omul. 

Nu în ultimul rând, mulți se întreabă acum, în contextul pandemiei mondiale de coronavirus, care sunt riscurile pentru animalele de companie. OMS și Centrul pentru controlul bolilor din SUA spun că animalele de companie nu pot transmite boala. Nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Cel puțin până în prezent. Menționează însă că lucrurile se pot schimba și că sunt necesare studii pentru a se ajunge la o concluzie clară la acest capitol. Asta după ce un câine pomeranian din Hong Kong a prezentat urme genetice ale noului coronavirus. Animalul nu prezintă însă simptome, iar testul pentru COVID-19 a ieșit negativ, deci câinele nu este un „rezervor” pentru virus și nu îl poate transmite mai departe omului. Medicii veterinari ne sfătuiesc totuși, dacă suntem în carantină din cauza acestui nou virus, să limităm pe cât posibil interacțiunea cu animalele noastre de companie, sau, cel mai bine, să le lăsăm în grija unor apropiați. SARS-COV-2 este un virus nou apărut la oameni, evoluează și nu se știu toate lucrurile despre cum acționează – în acest context prevenția este cea mai bună metodă de apărare pe care o avem. Dacă ești curios să afli mai multe detalii am pregătit un material despre coronavirus și animalele de companie.

cutie cu o zgarda antiparazitara foresto S 38 cm, pentru caini sau pisici de pana la 8 kilograme, pe fundal alb
Zgarda antiparazitară Foresto S se folosește în lupta împotriva puricilor și căpușelor la câinii și pisicile cu greutatea de maximum 8 kilograme

Cum previi riscurile de sănătate asociate cu interacțiunea cu animalele de companie

  • Nu săruta animalele de companie, nu le lăsa să te lingă pe față, nu le lăsa să mănânce de pe masă și nu mânca din aceleași vase ca ele;
  • Spală-te pe mâini după fiecare contact cu animalele de companie;
  • Vaccinează-ți animalele de companie. Aici afli totul despre vaccinarea câinilor și a pisicilor;
  • Deparazitează intern și extern animalele de companie. Aici afli totul despre deparazitarea pisicilor și a câinilor;
  • Folosește șampoane speciale antibacteriene și antifungice pentru animalele de companie;
  • Asigură-te că animalul tău de companie nu intră în contact cu animale sălbatice sau fără stăpân. În cazul câinilor, asigură-te că nu mănâncă nimic de pe stradă atunci când îi plimbi;
  • Nu hrăni animalele de companie cu ouă, carne sau pește crude;
  • Dezinfectează frecvent bolul din care mănâncă animalul de companie;
  • Curăță suprafețele din casă cu substanțe biocide;
  • Mergi la medicul veterinar imediat ce observi că animalul tău de companie nu se simte bine, refuză să mănânce sau suferă de probleme digestive.
cutie cu 50 de comprimate milbemax cat pentru deparazitarea interna a pisicilor intre 2 si 8 kilograme pe fundal alb
Milbemax Cat pentru pisici de talie mică și pisicuțe este indicat în tratamentul infecțiilor mixte provocate de cestode și nematode

Sărutăm sau nu animalele de companie. Verdictul medicului veterinar

Per total șansele să te îmbolnăvești și, mai ales, să dezvolți probleme grave de sănătate, din interacțiunea cu animalul de companie sunt reduse. Însă dacă vrei să le reduci și mai mult, medicii veterinari recomandă la unison să îți exprimi afecțiunea față de el într-un alt mod.

„Ne iubim animalele de companie, însă trebuie să păstrăm niște limite”, concluzionează veterinarul Lenin Arturo Villamizar-Martinez, doctor în medicină și profesor asistent al Colegiului de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Stat din Carolina de Nord, SUA, pentru publicația SELF.

Foto: Pexels, The PetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply