fbpx
Caine labrador adult, in parc, cu limba scoasa
Câini, PetAdvice

Cele mai bune vitamine pentru câini

Câinele este cel mai bun prieten al omului. Aceasta este una dintre cele mai populare zicale despre prietenii noștri cu blăniță. Și nu degeaba, pentru că ei sunt loiali și afectuoși și adoră să stea în preajmea noastră. Ca și oamenii, câinii au nevoie specifice legate de vitaminele și mineralele din dieta lor. Câinii pot dezvolta anumite carențe de vitamine atunci când dieta nu este una echilibrată. Iată cele mai bune sfaturi, dar și cele mai indicate vitamine, de care cățelul tău trebuie să beneficieze.

Sănătatea cățelului depinde foarte mult de ingredientele hranei pe care i-o servești, dar și de suplimentele alimentare pe bază de vitamine pe care medicul veterniar le poate recomanda. Un cățel jucăuș și fericit cu o blăniță strălucitoare este ceea ce îți dorești, așa că învață ce trebuie să faci pentru asta.

Ce rol au vitaminele în alimentația câinelui

Vitaminele sunt compuși organici necesari pentru sănătate. Cele mai multe se găsesc în hrana umedă sau în cea uscată, însă unele tipuri de alimentație, cum ar fi mâncarea gătită, nu conțin toate vitaminele de care are nevoie cățelul tău. Dacă unele susțin creșterea și sănătatea prietenului tău cu blăniță, altele sunt necesare atunci când animăluțul are probleme de sănătate sau după tratamenbte cu antibiotiuce.

Printre vitaminele de care câinii au nevoie se numără:

 • vitamina A – este necesară pentru o vedere bună a câinelui, susține creșterea, dezvoltarea armonioasă a fătului, întărirea sistemului imunitar și susține funcția celulară. Vitamina A ajuta organismul la protejarea împotriva bolilor bacteriene și parazitare.
 • vitamina B – vitaminele din această grupă joacă un rol important în funcționarea normală globulelor roșii, a sistemului nervos, a metabolismului. Acestea îmbunătațesc creșterea părului și textura pielii (vitamina B2), au efect antiseboreic (vitamina B6, acidul pantotenic) și susțin protecția pielii (viatminele PP, B2, B6, acidul pantotenic).
 • vitamina C – un antioxidant esențial, elimină radicalii liberi, reduce inflamațiile
 • vitamina E – antioxidant ce ajută la menținera echilibrului în organismul cățelului. Protejeaza integritatea membranelor celulare și reglează eficiența acizilor grași nesaturați prin protejarea lor împotriva oxidării.
 • vitamina K – necesară pentru activarea abilității de coagulare a sângelui
 • zincul, iodul și cuprul sunt microelemente necesare sintetizării keratinei. Prezența lor este importantă pentru textura dermului și calitatea părului: strălucire, rezistență, culoare.
 • acizii grasi nesaturați – esențiali pentru câini, pentru strălucirea părului și pentru prevenirea uscării pielii și a apariției mătreții.

Cele mai bune vitamine pentru câini

Aportul de multivitamine și minerale este diferit pe parcursul vieții cățelului. Astfel, începând de la cei mai mici cățeluși, până la câinii bătrâni, nevoie sunt variate, astfel:

Pentru câini în creștere

Un cățeluș în creștere, care trebuie înțărcat, are nevoie de suplimente cu vitamina E și fier, care sprijină dezvoltarea sistemului imunitar și nevors și care ajută la atingerea unui nivel optim al microflorei intestinale. Cele mai sigure sunt produsele care nu interferează cu dieta normală, cum este Pediatrivet (foto jos), de la The Pet Club. Dozajul corect trebuie să fie însă stabilit de către medicul veterinar.

Cutie alb cu verde cu vitamine pentru câini PediatriVet
PediatriVet, vitamine, este un produs recomandat pentru puii de cățel și poate fi administrat de la vârsta de 5 săptămâni, până la împlinirea primului an de viață

De asemenea, produsele pe bază de calciu, fosfor organic și vitaminele A, D și E, cum este Dicalfon tablete, constituie aportul de vitamine și minerale, indispensabil puilor în creștere, în special în primele luni de viață, în perioada de apariție a dentiției.

Pentru câini hrăniți cu mâncare gătită în casă

Chiar dacă te străduiești să îi oferi cățelului cea mai bună mâncare gătită, animăluțul ar putea fi privat astfel de mult minerale și vitamine necesare dezvoltării sale armonioase sau a sănătății. În astfel de cazuri, este nevoie de suplimente care să compenseze lipsa unei alimentații corecte. Vitaminele A, B, D3, PP, calciul, fosforul, iodul, arginina, biotina, zincul și colina din suplimentul dietetic pentru câini Pet Phos Croissance (foto jos) sunt ingredintele care mențin câinele sănătos și cu blană strălucitoare. Suplimentul este recomandat în special femelelor aflate în perioada de lactație, hrănite cu mâncare preparată în casă, dar și cățeilor în creștere.

Două flacoane de vintamine pentru câini Pet Phos Croissance, de dimensiuni diferite
Vintaminele pentru câini Pet Phos Croissance trebuie dozate în funcție de sfatul medicului veterinar

Pentru câini bătrâni

Un câine bătrân are nevoie de un echilibru de vitamine, minerale și proteine. VMP de la The Pet Club este un produs recomandat în astfel de cazuri, dar și în cazul animalelor tinere, care au nevoie de o dezvoltare optimă sau după infecții sau maladii severe.

Flacon de tablete cu vitamine pentru câini VMP
Tabletele VMP sunt preluate foarte uşor de către animale şi pot fi incluse şi în hrană

Cum stii ca patrupedul are nevoie de vitamine

În general, orice medicament trebuie recomandat de către un medic veterinar. Suplimentele alimentare au nevoie, însă, doar e un dozaj corespunzător vârstei, greutății și eventualelor afecțiuni de care câinele ar putea suferi. Uneori, chiar dacă dieta cățelului este una echilibrată, un tratament cu antibiotic poate da totul peste cap, iar patrupedul ar putea avea nevoie de vitamine și minerale, pentru a redeveni jucăuș și fericit.

În cazul dietelor dezechilibrate, suplimentele cu vitamine sunt absolut necesare pentru o stare de bine, dar și pentru o dezvoltare armonioasă, pentru sănătatea oaselor, a pielii și a blănii.

Dacă ai un cățel și observi că este apatic sau nu mănâncă ar putea avea carențe de vitamine, astfel că este necesar să ajungi cu el la medicul veterniar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Avantajele hranei umede pentru câini - The PetClub - Blog 7 februarie 2020 at 16:33

  […] și mai ales a mineralelor nu sunt sintetizate în organismul câinelui și acestea trebuie luate din alimentație, însă cu atenție pentru că există atât riscul de hipovitaminoză, cât și de […]

 • Reply COVID-19 și animalele de companie. Măsuri de protecție: câinii și pisicile nu îți pot transmite noul coronavirus - The PetClub - Blog 17 martie 2020 at 17:20

  […] trebuie deparazitat intern și extern, trebuie să primească o hrană adecvată nevoilor lui, vitamine și minerale. Găsești aici ghiduri dedicate alimentației câinilor și […]

 • Reply Cea mai bună mâncare pentru câini - The PetClub - Blog 25 mai 2020 at 8:54

  […] nutrienți esențiali, și anume proteine, grăsimi, carbohidrați și, nu în ultimul rând, vitamine și […]

 • Reply Cele mai frecvente boli la câinii bătrâni. Totul despre îngrijirea seniorilor - The PetClub - Blog 12 august 2020 at 10:51

  […] mai frecvente boli întâlnite la câinii bătrâni și îți spunem ce alimente, suplimente și vitamine trebuie să-i dai – pe lângă tratamentul prescris de medic, dacă este cazul – pentru […]

 • Reply Hrana recomandată pentru un bulldog francez - The PetClub - Blog 23 decembrie 2020 at 12:10

  […] alimentația unui bulldog francez nu trebuie să lipsească vitaminele, mineralele și fibrele – acestea putând fi luate din fructe și legume ca sfecla roșie sau […]

 • Leave a Reply