Ca și oamenii, câinii pot suferi de indigestie, iar simptomele sunt asemănătoare cu ale noastre. Afecțiunea le creează un disconfort major, dar și suferință fizică, motiv pentru care este foarte important să o previi, iar noi îți vom spune cum să faci acest lucru.
Ce sunt indigestia și sensibilitatea alimentară
Indigestia sau digestia grea la câine apare din cauza alimentelor tolerate mai greu de animalul tău de companie, care rămân în intestin o perioadă mai lungă de timp sau pentru că a mâncat prea mult. Câinele este un animal pofticios, lucru arhicunoscut, și mănâncă foarte repede ce găsește în vasul lui. Dacă ceea ce consumă este mult sau nerecomandat, câinele va face, cel mai probabil, indigestie. Trebuie să observi din timp semnele afecțiunii și să iei măsuri, pentru că starea se poate agrava.
Problemele digestive la câini sunt frecvente, dar, din fericire, cele mai multe, chiar și indigestia, pot fi tratate cu o dietă potrivită și tratamente speciale.
Sensibilitatea alimentară, care poate duce la indigestie, este o reacție la anumite alimente sau ingrediente din hrana câinelui pe care organismul nu le acceptă. În unele cazuri, câinii nu tolerează carnea de vită sau de pui ori lactatele sau cerealele. Important este să observi ce anume îi provoacă neplăceri și să elimini definitiv alimentul respectiv din alimentația câinelui tău. Sensibilitatea alimentară sau reacția adversă la hrană este ușor de recunoscut: câinele va vomita imediat după ce consumă alimentul problematic. Dacă va continua să consume acest aliment, va ajunge să sufere de indigestie.
Simptomele indigestiei la câini
Așa cum am spus și la începutul acestui articol, simptomele indigestiei la câini sunt asemănătoare cu cele pe care le are omul. În primul rând, imediat după mese, câinele va regurgita alimentele consumate, apoi va vomita. Câinele își va pierde treptat pofta de mâncare, își va consuma cu dificultate porția și în final va refuza hrana. În același timp, își va pierde energia și pofta de joacă și chiar îți va evita compania. Respirația urât mirositoare este un alt simptom al indigestiei.
Diareea, salivația abundentă, deshidratarea și constipația sunt, de asemenea, simptome ale indigestiei la câini.
Dacă problema persistă, câinele va pierde din greutate, iar în cazul în care starea nu se ameliorează este necesar să duci cățelul la veterinar.
Tratament pentru indigestia la câini
Vestea bună este că indigestia la câine este este ușor de tratat, pentru că, cel mai frecvent, este un rezultat al excesului alimentar. Există pastile speciale pentru indigestia la căței, medicamente care îl vor ajuta să se refacă rapid și fără a suferi complicații. De exemplu, Dia-Tab este un adjuvant în tratarea dereglărilor intestinale acute și este disponibil sub formă de tablete sau capsule.
În cazul în care câinele tău refuză pastila, poți să îi dai BioProtect sub formă de pastă, care se administrează foarte ușor, cu ajutorul unei seringi. Acest medicament va reface microflora gastrointestinală afectată de indigestie.
Dacă problema persistă, veterinarul va găsi o soluție pe termen lung pentru indigestia câinelui tău.
Remedii naturale pentru indigestie
Câinii pot încerca singuri să-și trateze indigestia mâncând iarbă. Iarba verde favorizează digestia, fiind o metodă naturală și fără efecte adverse pentru reducerea durerii de stomac, care poate trata indigestia.
De asemenea, foarte importantă în această situație este hidratarea, așa că asigură-te că patrupedul tău are la dispoziție în permanență apă proaspătă.
Alimentația câinelui cu sensibilități alimentare
Cel mai important lucru pe care poți să-l faci pentru prevenirea și tratarea acestei afecțiuni este să acorzi o atenție deosebită la dieta câinelui, pentru că de aici pornește de foarte multe ori problema. Evită alimentele grase sau picante pe care le consumi tu și pe care el ți le cere. În timp ce stomacul tău le va procesa fără mare efort, stomacul unui câine nu va putea face acest lucru, iar pe termen lung îi poate provoca afecțiuni digestive mai grave.
Din fericire, există alimente speciale pentru câini cu sensibilități alimentare de orice vârstă, așa că vei putea să ai grijă de sănătatea animalului tău de companie fără efort.
Hrană pentru pui
Royal Canin SHN Puppy este o hrană completă pentru căței, care are grijă de sănătatea digestivă a puiului și asigură suport imunitar. Complexul exclusiv de nutrienți din acest tip de hrană include probiotice și proteine de calitate superioară ce contribuie la susținerea și menținerea sănătății digestive în general. În plus, formula include un grup de proteine recunoscute pentru nivelul lor ridicat de digestibilitate, pentru a asigura suportul digestiv optim.
Hrană pentru câinii adulți
Hills PD Canine I/D cu pui și legume este un tip de hrană umedă concepută de nutriționiști și medici veterinari pentru câini cu tulburări gastro-intestinale acute și cronice. Hrana este ideală pentru câinii adulți, dar și pentru căței. Este ușor de digerat pentru că are cantități moderate de grasimi, iar combinația de ingrediente este utilă pentru a susține recuperarea tractului gastrointestinal. Hrana poate fi folosită și pe termen lung, în cazul în care câinele tău are sensibilități alimentare.
Hrană pentru seniori
Royal Canin Gastro Intestinal Low Fat este o hrană umedă potrivită pentru câinii seniori cu probleme gastro-intestinale acute sau cronice. Dieta este, însă, ideală și pentru cățeii aflați în perioada de creștere, care suferă de aceleași afecțiuni.
Ingredientele cu digestibilitate crescută compensează activitatea enzimatica redusă de la nivelul intestinului și oferă un aport optim de nutrienți. Având un nivel energetic crescut, hrana se poate administra în cantități relativ reduse și astfel se evită supraîncărcarea gastrică.
Concluzia este că indigestia este o afecțiune des întâlnită la câini, însă este foarte important să acționezi de la primele simptome, să îi administrezi patrupedului tău tratamentul și alimentația potrivită pentru că afecțiunea îi creează un disconfort major, dar și suferință fizică.
Foto: The Pet Club, Pixabay
1 Comment