Deparazitarea internă și externă a pisicilor este obligatorie pentru o viață sănătoasă și lipsită de griji. Paraziții cei mai periculoși pot fi cauzele unor boli grave sau a unor leziuni la nivelul pielii pisicilor care îi vor da bătăi de cap și care se pot transforma în infecții serioase. O pisică fericită este aceea protejată permanent, pe parcursul întregii vieți.
Deparazitarea externă a pisicilor
Chiar dacă pisica ta părăsește rar apartamentul/casa este predispusă la pericol. Poate îți scoți pisica din când în când în parcul din spatele blocului, poate o duci la întâlniri cu alți parteneri de joacă, sau poate o lași să se plimbe prin curte – oricum ar fi, pisica trebuie să primească cele mai bune tratamente antiparazitare externe când vine vorba de prevenirea paraziților.
Cei mai întâlniți paraziți externi
Paraziții externi se hrănesc cu sângele animalului și îi pot transmite prin sânge anumite boli, poate dezvolta o reacție alergică la mușcături, lucru care poate duce la o eventuală boală de piele.
Purici
Pentru că puricii sunt extrem de rezistenți la factori de mediu și se înmulțesc pe tot parcursul anului, aceștia sunt inamicii care așteaptă mereu o ocazie potrivită de atac. Pisicile sunt mai puțin sensibile decât câinii la mușcăturile puricilor, dar suportă foarte greu urmele lăsate de aceștia și pot să manifeste boli de piele care ulterior necesită un tratament complicat și de lungă durată. Puricii se ajută de picioarele din spate pentru a face salturi mari de la un animal gazdă la altul. Mai ales dacă pisica ta intră în contact cu altele, există șanse mari să fie infestată cu purici. Puricii sunt dăunători și pentru om și se înmulțesc rapid în casă. Aceștia pot transmite anumite boli de la animal la om și pot provoca în ambele cazuri reacții alergice la nivelul pielii. Puricii nu se folosesc doar de mușcătură, ci sug sângele pisicii, după care depun ouă, se hrănesc din nou cu sânge și depun ouă iar.
Căpușe
Căpușele sunt periculoase îndeosebi vara. Acestea au nevoie de un climat cald și umed pentru a se înmulți și de obicei își fac veacul în zone verzi, cu iarbă înaltă, în parcuri, păduri, etc. Există mai multe șanse să ieși cu pisica la plimbare în cursul verii, sau să o scoți într-un parc, așa că trebuie să te asiguri că previi apariția acestor paraziți externi. Căpușele se hrănesc cu sângele gazdei și își înfig capul sub pielea animalului. Este recomandat să nu încerci să scoți căpușa, ci să apelezi la ajutorul unui medic veterinar, pentru că riști să lași capul căpușei sub piele, lucru care poate provoca o infecție. Căpușele pot transmite boli pisicii, dacă nu se acționează în timp util la scoaterea acesteia. Căpușele sunt rezistente, așadar, dacă te hotărăști să înlături căpușa chiar tu, ai grijă să nu arunci căpușa la gunoi sau în vasul de toaletă, pentru că nu moare. Cel mai bine ar fi să pui căpușa într-un vas umplut cu alcool sanitar, acoperit, și să o lași acolo câteva minute până moare.
Boli care pot fi transmise pisicilor de către paraziții externi
Orice parazit extern poate provoca anumite boli grave dacă petrece destul de mult timp pe corpul gazdei.
Boala Lyme
La fel ca oamenii și câinii, pisicile pot fi infestate cu boala Lyme prin mușcătura de căpușă. Simptomele includ: oboseală, febră, pierderea poftei de mâncare. Rinichii pisicii și inima pot fi afectate dacă boala nu este tratată.
Citozonoza
Cytauxzoon felix este un virus pe care îl poartă pisicile sălbatice, dar acesta poate fi transmis și la pisicile domestice prin mușcătura de căpușă. Citozonoza poate fi letală și nu se poate trata.
Afecțiuni ale pielii
Reacțiile adverse la mușcăturile puricilor se manifestă prin reacții alergice la nivelul pielii. Și mușcătura de căpușă poate deveni o leziune din momentul în care aceasta se transformă într-o umflătură proeminentă pe care pisica o scarpină în mod repetat.
Cum tratezi și cum previi paraziții externi
Există mai multe soluții la îndemână pentru tratare, dar prevenirea trebuie să fie prioritară. Poți să-ți ajuți cu ușurință pisica să lupte împotriva paraziților și să fie protejată de o eventuală infestare.
Șampoane antiparazitare pentru pisici
Șampoanele nu sunt cele mai eficiente în combaterea paraziților externi, deoarece pentru a trata o infestație trebuie combinate cu alte metode de tratament. Șampoanele se folosesc pentru a calma pielea pisicii în urma unei iritații sau pentru calmarea mâncărimilor provocate de mușcăturile de purici.
Șampoanele nu au puterea de a distruge ouăle paraziților externi, astfel că, în cazul puricilor, vor muri doar specimenele adulte din blana pisicii. Un alt motiv pentru care șamponul nu este soluția numărul unu este relația complicată pe care pisicile o au cu apa și băile.
Pudra antiparazitară pentru pisici
Pudra poate fi aplicată mai ușor pe pielea și blana pisicii. Aplicarea pudrei poate fi soluția alternativă când pisica nu este încântată de o baie. Nu apar nici reacții adverse.
Spray antiparazitar pentru pisici
Spray-urile sunt eficiente rapid și de aceea sunt printre cele mai bune metode de tratare a paraziților externi. Acesta este eficient pe o perioada de până la o lună după aplicare. Unul dintre obstacolele care pot fi întâlnite dacă alegi să folosești spray-ul antiparazitar este reacția pisicii. Multe pisici reacționează violent la aplicarea spray-ului, se agită și pot chiar să atace.
Mai mult, după aplicarea spray-ului ele sunt tentate să lingă substanța de pe piele și se pot îmbolnăvi. Spray-urile antiparazitare nu conțin substanțe toxice, dar dacă pisica își linge pielea poate vomita și saliva excesiv. Dacă știi că pisica ta se simte confortabil cu această metodă monitorizează-o după și nu o lăsa să-și lingă pielea sau blana.
Zgarda antiparazitară pentru pisici
Zgarda antiparazitare este considerată de mulți oameni cea mai bună metodă de prevenire a paraziților externi în cazul pisicilor. În special pentru o pisică domestică, care nu iese niciodată sau foarte rar din casă, zgarda este, într-adevăr, o soluție eficientă. Zgarda antiparazitară nu are un efect foarte puternic, deci în cazul unei infestații masive, zgarda nu va face față și pisica rămâne predispusă la atacul paraziților.
Pentru eficiență zgarda trebuie combinată și cu alte metode de tratament, mai ales în cazul pisicilor care petrec mult timp afară. Trebuie să ții cont că în cazul pisicilor obișnuite să exploreze și să se joace în aer liber, zgarda se poate agăța de garduri sau crengi, așa că e de preferat să încerci alte metode de protecție. Există însă și anumite zgărzi antiparazitare care au un sistem de rupere în cazul în care rămân agățate.
Pipeta antiparazitară
Soluțiile aplicate cu pipeta provoacă cele mai puține bătăi de cap și pentru tine și pentru pisică. Pentru că multe pisici nu suportă băile, spray-urile și nici chiar zgărzile, pipeta nu îi va da bătăi de cap nici pisicii și nici ție. Aplicată direct pe pielea pisicii, această soluție este eficientă pe o perioadă de până la 4 săptămâni.
Soluția se aplică prin câteva picături în spatele capului sau la ceafa pisicii, pentru ca aceasta să nu aibă acces să lingă zona tratată. Există și tipuri de soluții care acționează și împotriva paraziților interni odată ce substanța este absorbită prin piele până în sânge. În multe cazuri, paraziții vor fi expuși substanței active doar după ce încep hrănirea cu sângele pisicii.
Bravecto, Advocate și Broadline oferă soluții eficiente de tip spot-on pentru deparazitarea externă a pisicilor și sunt eficiente și pentru tratamentul infestațiilor cu purici, dar și în cazul unor infestații mixte, cu mai multe tipuri de paraziți. Se administrează la recomandarea medicului veterinar, în funcție de greutatea, talia și vârsta animalului.
Nu folosi niciodată produse destinate câinilor la pisici! Din cauza substanțelor diferite folosite pentru fiecare animal, aplicarea produselor greșite poate să le fie letală pisicilor.
Ce preț au soluțiile antiparazitare pentru pisici
Prețurile pot varia în funcție de greutatea pisicii și brand. Pipetele antiparazitare se găsesc la prețuri între 20 – 80 de lei și zgărzile antiparazitare între 50 – 100 de lei.
Deparazitarea externă la puii de pisică
În cazul puilor foarte mici este recomandat să apelezi la sfatul medicului veterinar înainte să achiziționezi o soluție antiparazitară. Medicul te va putea îndruma sau va putea aplica chiar el un tratament local care să nu fie dăunător. În cazul în care puiul de pisică este încă alăptat de mamă, e posibil ca puricii să fie transmiși de mamă, situație în care și ea va trebui să urmeze un tratament antiparazitar. Puii de pisică sunt foarte sensibili, așa că ține cont de sfatul specialistului!
Urmărește cu atenție orice schimbare în comportamentul pisicii tale, de la scărpinat intens, la oboseală și pierderea poftei de mâncare, dar mai ales, verifică blana acesteia regulat și folosește metode de prevenire a infestației cu paraziți externi, pentru a nu ajunge în situații neplăcute. Ajută-ți pisica să se bucure de viață prin atenție maximă la nevoile ei și contactează medicul veterinar oricând ai o suspiciune. Controalele regulate sunt esențiale pentru a ști cum să-i oferi pisicii tale tot ce-i mai bun.
Remedii naturiste pentru puricii de pisică
Dacă îți dorești să tratezi pisica prin substante naturale și remedii DIY, ai la dispoziție chiar ingrediente pe care le folosești acasă în fiecare zi.
Oțet de mere
Amestecă oțetul cu două părți de apă și aplică substanța obținută pe blana și pielea pisicii cu ajutorul unei sticle cu pulverizator curată. Nu te aștepta ca puricii să dispară după prima aplicare, ci folosește acest remediu naturist de mai multe ori dacă pisica îl agrează.
Lămâi
Acidul citric este un bun remediu împotriva puricilor. Substanța pe care o poți aplica pe blana pisicii se prepară din două lămâi tăiate în jumătăți și fierte. Lasă apa să se răcească și apoi aplic-o pe blana pisicii. Atenție la zona ochilor și la orice reacție a pielii pisicii. Dacă observi zone care se irită, întrerupe tratamentul. Poți aplica această substanță și cu ajutorul unui piaptăn înmuiat cu care să netezești blana pisicii.
Lavandă
Uleiul esențial de lavandă diluat în apă sau lavanda pusă la infuzie în apă îți pot salva pisica de temuții purici și de iritațiile lăsate de mușcăturile lor. Pentru a aplica substanța rezultată, folosește aceeași tehnică de pulverizare.
Mușețel
Pielea iritată în urma mușcăturilor de purici poate fi calmată cu ingredientul minune – mușețelul. Ceaiul de mușețel făcut prin infuzie poate fi aplicat, odată ce se răcește, pe pielea și blana pisicii. Repetă aplicarea de câte ori este nevoie până observi îmbunătățiri.
Deparazitare internă
Dacă ai un nou membru în familie, sau dacă ai deja un companion adult, trebuie să te gândești la problemele pe care le provoacă paraziții interni pisicii tale. Deși pare ceva specific puilor, paraziții interni pot apărea și la un animal matur. Pisica poate contracta acești paraziți intestinali prin pământul în care se joacă dacă este plimbată, de pe labele de care se pot prinde ouăle paraziților interni etc.
Cel mai bine e să fii cu ochii în patru pentru orice schimbare care poate fi datorată acestor paraziți interni și să fii informat în legătură cu simptomele și metodele de tratament antiparazitar intern.
Ce sunt paraziții intestinali?
Paraziții intestinali sunt o cauză comună în îmbolnăvirea pisicii și trebuie tratați cu seriozitate la fel de mare ca și paraziții externi (căpușe, purici). Câinii și pisicile pot contracta paraziți intestinali de la mamă, înainte de naștere, din pământul care conține ouă ale paraziților și chiar și de la mușcăturile puricilor, care eliberează larvele paraziților interni în sângele animalului.
Tipuri des întâlnite de paraziți intestinali:
- viermi inelați
- viermi bici
- viermi cu cârlig
- viermi lați
- protozoare
Care sunt simptomele infestării cu paraziți intestinali la pisici?
Pisicile adulte nu arată întotdeauna simptome evidente, de aceea este recomandat să îi faci analize regulat. Pisicile mici și foarte mici arată anumite simptome în cazul infestării cu paraziți intestinali:
- pierderea în greutate
- vărsături
- diaree
- lipsa poftei de mâncare sau apetit crescut
- mucoase palide
- abdomen destins
În cazurile grave de infestare cu paraziți intestinali, pisicile pot dezvolta afecțiuni ale ficatului și plămânilor. Printr-un examen coproparazitologic (analiză de scaun) doctorul veterinar va constata dacă pisica ta are într-adevăr nevoie de un tratament împotriva unui anumit tip de parazit intestinal.
Despre tipurile de paraziți interni
Există mai multe tipuri de paraziți care afectează organismul pisicilor:
Viermi inelați (rotunzi)
Pisicile pot ingera parazitul sau ouăle acestuia când își toaletează blana sau când sapă în pământ și intră în contact cu larvele viermilor rotunzi. Pisicile se mai pot infesta dacă vânează șoareci sau păsări care poartă ouăle viermilor rotunzi. Mulți pui de pisică se nasc cu paraziți intestinali transmiși de la mamă, așadar un control și analize la cabinetul veterinar sunt esențiale după nașterea puiului de pisică. Viermii inelați au o lungime de 5-10 cm și pot fi eliminași de pisică prin vomă sau scaun.
Viermii lați
Pisicilie pot intra în contact cu ei prin ingerarea de fecale care conțin acest parazit, larve și prin ingerarea puricilor infestați. Dipylidium caninum și Taenia taenifomis sunt cele mai întâlnite tipuri de viermi lați atât la cîini, cât și la pisici. Viermii au până la 30 cm lungime, iar prin fecale se elimină părți din aceștia, fiind destul de ușor de identificat în zona culcușului pisicii (formă de bob de orez). Pisicile și câinii se pot infesta cu acești viermi și prin ingerarea țânțarilor infectați cu larvele acestui parazit. Alt tip de vierme lat care mai poate fi întâlnit la pisici este Echinococcus multiocularis, care are dimensiuni mai mici – între 3-6 cm.
Protozoarele
Giardia este principalul parazit intestinal din categoria protozoarelor cu care poate intra în contact pisicile, în special cele care trăiesc în sălbăticie. Forma activă a parazitului trăiește în intestin, iar cea inactivă trăiește înafara gazdei, acoperită de o carcasă tare. Infestarea la animale se întâmplă odată cu ingerarea acestei carcase și poate induce simptome precum vomă și diaree. Acest parazit afectează și oamenii la nivel intestinal și cauzează diaree. Nu există un tratament special pentru această boală cauzată de parazit în cazul pisicilor, iar acestea trebuie să treabă prin tratamente cu diferite antibiotice care pot avea reacții adverse serioase.
Cum se face deparazitarea internă la pisici?
Pisicile trebuie examinate de medicul veterinar înainte de a li-i se pune un diagnostic. Prin examenul coproparazitologic (analiza de scaun) doctorul poate determina dacă și cu ce fel de parazit intestinal este infestată pisica. Mai apoi, tot doctorul stabilește metoda de tratament specifică parazitului pe care îl are pisica. Deparazitarea se va repeta de-a lungul unei perioade stabilite de medicul veterinar.
Pisicile gestante se deparazitează în general după cea de-a 3-a săptămână de gestație și deparazitarea se va repeta după fiecare trei săptămâni. Aceste metode sunt stabilite tot de medicul veterinar pentru fiecare caz în parte. Puii de pisică se pot deparazita începând cu a doua săptămână de viață.
Deparazitarea internă a pisicilor se poate face cu soluții de tip spot on, sau, pe cale orală, cu tablete și comprimate masticabile. ThePetClub pune la dipoziția stăpânilor de pisici o varietate de produse pentru deparazitare internă. Cestal, Dehinel, Milbemax, Milprazon, Bravecto sau Milprazon sunt doar o parte dintre soluțiile la care poți apela pentru a scăpa și preveni paraziții interni.
Cel mai important de știut este că trebuie să ții cont de momentul în care animalul poate fi deparazitat și să apelezi la medicul veterinar, pentru a stabili un plan de deparazitare/analize/vaccinuri și alte vizite medicale. Pentru orice întrebări legate de posibile infestări, tratamente sau reacții adverse, medicul specialist este cel mai în măsură să îți ofere suportul de care ai nevoie în a-l ajuta pe companionul tău să crească sănătos și lipsit de griji.
Surse foto: unsplash.com
8 Comments