fbpx
Cat traieste un caine
Câini

Câți ani trăiește un câine. Care este vârsta medie a unui câine

Să fii proprietarul unui blănos simpatic poate fi una dintre marile bucurii ale vieții. Câinii ne oferă dragoste necondiționată, companie și mai multe zâmbete decât vei primii de la cei mai buni prieteni ai tăi. Există, însă, și părți mai neplăcute atunci când te atașezi de un animal. Iar una dintre întrebările pe care și le pun frecvent stăpânii este: „Cât trăiește un câine?”. 

Nu există niciun mod prin care să putem determina cu exactitate acest lucru. Durata de viață a unui câine depinde de dieta lui, de stilul de viață, de grija și afecțiunea pe care i le arăți și de rasa animalului în sine. Contează și greutatea, care este strâns conectată cu rasa animalului – nu putem compara un bichon cu un ciobănesc mioritic, de exemplu.

În acest articol vei descoperi care sunt factorii care influențează durata de viață a unui câine, cât trăiește un câine bichon maltez sau unul pechinez. Haide să le luăm pe rând.

Cât trăiește un câine

Pentru câinii metis, stăpânii pot folosi greutatea animalului pentru a determina cât timp va trăi acesta. În termeni generali, câinii de dimensiuni mai mici tind să trăiască mai mult decât cei mari. Mai mult, o analiză recentă a registrelor mai multor cabinete veterinare a scos la iveală că animalele sub 9 kilograme trăiesc în medie 11 ani. Pe de altă parte, câinii peste 40 de kilograme au o speranță de viață de numai 8 ani. Câinii de mărime medie se situează undeva la mijloc.

Însă sintagma „în medie” poate crea confuzie în sine printre proprietarii de câini. Există animale care pot trăi mai puțin decât media calculată în baza rapoartelor, cum pot exista animale care depășesc această medie și au o viață mai lungă.

Un studiu efectuat în 2013 a scos la iveală și faptul că metisii trăiesc în medie cu 1,2 ani mai mult decât câini de rasă pură și că obezitatea este strâns legată de speranța de viață și o influențează în mod negativ. Ca în cazul oamenilor, de altfel. 

Cât trăiește un câine bichon maltez

cat traieste un caine bichon maltez
Femelele bichon maltez trăiesc în medie cu 1 an mai mult decât masculii

Câinii din rasa bichon maltez trăiesc în medie între 12 și 15 ani. Cei mai mulți dintre ei trăiesc până la vârsta de 13,5 ani, dacă nu prezintă probleme grave de sănătate sau nu sunt implicați în accidente. 

Chiar dacă aceasta este speranța medie de viață pentru bichonii maltezi, nu este ieșit din comun ca unele exemplare să ajungă la 16 sau chiar 17 ani. 

Mai departe, femelele trăiesc în medie cu 1 an mai mult decât masculii.

Din moment ce câinii trăiesc în jur de 12 ani, cei din rasa bichon maltez tind să se situeze peste această medie. Mai ales dacă au la dispoziție toată dragostea și îngrijirea de care au nevoie, o hrană potrivită pentru vârsta lor și toate vaccinurile la zi.

Cât trăiește un câine pechinez

cai traieste un caine pechinez
Pechinezii sunt plin de energie și au multă personalitate, însă sunt mai sensibili decât bichonii

Pechinezul în schimb trăiește în medie între 13 și 15 ani și este predispus la unele probleme minore de sănătate, cum ar fi luxații, dermatite sau probleme cu ochii. De asemenea, mulți dintre câinii pechinezi pot suferi și de urolitiază. Dacă este și cazul animalului tău, în oferta The Pet Club găsești hrană pentru câinii cu probleme renale.

Trebuie să iei în considerare și că, dacă ai un exemplar femelă și îți dorești pui, cel mai probabil animalul va trebui să treacă printr-o cezariană, nașterea fiind un proces dificil la această rasă.

Cât trăiește un câine maidanez

cat traieste un caine maidanez
Maidanezii au cea mai scăzută speranță de viață, din cauza factorilor de mediu

Din cauza condițiilor de mediu nefavorabile, câinii maidanezi trăiesc în medie doar 4 ani. Aceștia nu au parte constant de hrană, sunt predispuși bolilor și implicați în multe lupte cu alți câini, pentru teritoriu. Mai trist este că maidanezii nu au parte de dragostea unui om, sunt deseori loviți și goniți. Toți acești factori le reduc dramatic speranța de viață.

Care este cel mai bătrân câine din lume

Bluey, cel mai batran cine din lume
Bluey a murit în data de 14 noiembrie 1939

Potrivit celor de la Guinness World Records, cel mai bătrân câine din lume a fost Bluey, un animal din rasa Australian Cattle Dog, care a trăit 29 de ani și 5 luni. Bluey deține recordul mondial încă din 1939.

Bluey a trăit la o fermă din Rocherster, Australia, și a fost adoptat în 1910, pe vremea când era numai un căteluș. 

Și-a petrecut viața păzind vaci și a murit în data de 14 noiembrie 1939.

Așadar, ca să răspunzi la întrebarea „Cât trăiește un câine” trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Însă putem spune cu siguranță că dragostea și grija pe care i le oferim animalului de companie cântăresc cel mai mult.

Sursă foto: Pexels, Wikimedia Commons, Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply