fbpx
pisica metis alb cu maro și negru, mananca
PetAdvice, Pisici

Care este cea mai sănătoasă mâncare pentru pisici? Sfaturi de alimentație echilibrată pentru mica ta felină

Alimentația este cea mai importantă componentă a procesului de îngrijire a pisicii, pentru că influențează direct starea ei de sănătate și aspectul blăniței care, până la urmă, este podoaba ei. În acest material îți vom spune care este cea mai sănătoasă mâncare pentru pisici, ce trebuie să conțină aceasta, dacă este recomandat să îți hrănești felina cu mâncarea ta și de ce trebuie să te ferești de mâncarea economică, cea disponibilă în orice magazin, la prețuri foarte accesibile.

De asemenea, îți vom recomanda câteva tipuri de hrană de top cu care să îți răsfeți mica felină.

Care sunt nevoile nutriționale ale unei pisici. Ce ar trebui să conțină mâncarea lor

Extrem de pofticioase și gurmande, pisicile cer și mănâncă orice, însă multe dintre alimentele pe care noi le oferim le-ar putea face rău. Spre deosebire de câini, care sunt omnivori, pisicile sunt carnivore, ceea ce înseamnă că proteina trebuie să fie componenta principală din alimentația lor. Alimentația sănătoasă a felinelor mai include vitamine, minerale și o serie întreagă de nutrienți care se regăsesc în mâncarea special concepută pentru ele.

Pe scurt, aceasta este lista componentelor esențiale în alimentația pisicii:

  • proteine;
  • vitamine, minerale, acizi grași;
  • taurină;
  • apă.

Deși foarte mulți posesori de feline le oferă lapte și produse derivate, aceste alimente sunt contraindicate, pentru că pisicile sunt intolerante la lactoză, iar sistemul lor digestiv va procesa cu greu lactatele.

De asemenea, carbohidrații în exces sunt de evitat în alimentația pisicilor.

Mâncare uscată vs. mâncare umedă

Cei mai mulți posesori se întreabă cu ce fel de mâncare să-și hrănească pisicile: uscată sau umedă? Dacă cele două tipuri de mâncare sunt de calitate, ambele sunt recomandate. Totuși, mâncarea uscată și cea umedă au beneficiile lor și de aceea este recomandat să alternezi cele două tipuri.

O pisică va consuma cu mai mare plăcere hrana umedă, pentru că este mai savuroasă și are un miros care le atrage mai mult. În plus, hrana umedă conține apă și contribuie la hidratare – un aspect deosebit de important, având în vedere faptul că, spre deosebire de câini, pisicile trec mult mai rar pe la bolul cu apă. 

În schimb, hrana uscată ajută la menținerea igienei dentare la feline, pentru că simpla mestecare a crochetelor îndepărtează placa dentară și astfel contribuie la prevenirea formării tartrului.

Deci, concluzia este că ambele tipuri de mâncare ar trebui să facă parte din alimentația felinelor, atâta vreme cât sunt de calitate și conțin toți nutrienții necesari în funcție de vârsta lor.

Cea mai sănătoasă mâncare pentru pisici. 6 idei pentru o alimentație de calitate a micii feline

Alimentația corectă a pisicii ține cont de vârsta pe care o are, de talia ei, de eventualele afecțiuni. De asemenea, există tipuri de mâncare pentru pisicile sterilizate, fiind cunoscut faptul că acestea sunt mai puțin active și, deci, mai expuse riscului de obezitate. Însă, producătorii serioși au conceput tipuri de hrană în funcție de rasă sau pentru pisicile pretențioase, cu apetit capricios. 

Deci, cea mai sănătoasă mâncare pentru pisici ține cont de toate aceste aspecte. Am selectat pentru tine 6 tipuri de hrană recomandate de veterinari:

Hills Science Plan Feline Kitten este o hrană uscată special concepută pentru puii de până la un an, dar și pentru pisicile gestante sau care alăptează. Este o mâncare de calitate superioară, cu ingrediente care susțin imunitatea, creșterea sănătoasă, o dezvoltarea sănătoasă a creierului și a ochilor.

Punga cu Hills Science Plan Feline Kitten pe fond alb
Hills Science Plan Feline Kitten, hrană uscată special concepută pentru puii de până la un an, care susține o creștere sănătoasă

Royal Canin British Shorthair Kitten este o hrană uscată completă, adaptată nevoilor nutriționale specifice ale puiului de pisică din rasa British Shorthair, cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 luni. Datorită temperamentului calm al acestei rase și tendinței de a lua în greutate, o hrană specifică reprezintă factorul decisiv pentru creșterea sănătoasă a puiului. Formula specială asigură un conținut adaptat de proteine, precum și un echilibru optim de vitamine și minerale care contribuie la dezvoltarea unei musculaturi sănătoase și a unor oase puternice.

Punga cu Royal Canin British Shorthair Kitten pe fond alb
Royal Canin British Shorthair Kitten, hrană uscată completă, adaptată nevoilor nutriționale specifice ale puiului de pisică din rasa British Shorthair

Royal Canin Kitten Instinctive este un tip de hrană umedă cu o compoziție care răspunde perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pui aflați în a doua etapă de creștere. Ajută puiul să-și dezvolte propriul sistem de apărare prin stimularea producerii de anticorpi, iar dimensiunea și textura bucățelelor de carne sunt perfect adaptate maxilarelor lui.

Plic cu Royal Canin Kitten Instinctive pe fond alb
Royal Canin Kitten Instinctive, hrană umedă cu o compoziție care răspunde perfect profilului macro nutrițional optim preferat instinctiv de pui

Brit Care Cat Sunny I’ve Beautiful Hair este o hrană uscată superpremium, completă, special concepută pentru pisici adulte cu blana lungă. Are în compoziție, pe lângă ingredientele absolut necesare felinelor, niveluri optime de grăsimi și umiditate necesare menținerii aspectului frumos al părului lung.

Punga cu hrana Brit Care Cat Sunny I've Beautiful Hair pe fond alb
Brit Care Cat Sunny I’ve Beautiful Hair, hrană uscată superpremium pentru pisici adulte cu blana lungă

Hills SP Feline Adult este o hrană umedă cu un conținut de ingrediente atent selecționate pentru pisicile adulte, cu niveluri ridicate de vitamina C și E, dar puțină sare, pentru protecția tractului urinar. De asemenea, acest tip de mâncare are un conținut redus de calorii, pentru prevenirea obezitatii.

Plic cu hrana Hills SP Feline Adult pe fond alb
Hills SP Feline Adult, hrană umedă cu un conținut de ingrediente atent selecționate pentru pisicile adulte

Monge Natural Cat Sterilised este o hrană uscată superpremium pentru pisicile adulte sterilizate. Mâncarea este bogată în fibre, dar săracă în grăsimi, având astfel o valoare energetică redusă.

Punga cu hrana Monge Natural Cat Sterilised pe fond alb
Monge Natural Cat Sterilised, hrană uscată superpremium pentru pisicile adulte sterilizate

Ne hrănim pisica cu mâncare pentru om?

Este foarte comod să îi oferi pisicii mâncarea pe care o consumi și tu, dar de cele mai multe ori practica este greșită și chiar dăunătoare pentru ea. Cum spuneam și la începutul acestui material, felinele sunt carnivore, ceea ce înseamnă că alimentația lor trebuie să fie bazată pe proteină. 

Astfel, poți să îi oferi pisicii o bucățică din friptura ta, dacă este din pasăre sau vită, iar grăsimea a fost înlăturată, însă ciorbele, tocănițele sau alte preparate cu sosuri trebuie evitate, pentru că au în compoziție legume sau condimente care îi dăunează. În concluzie, mâncărurile gătite în casă, pentru noi, deși sunt savuroase, iar pisica le va consuma cu poftă, trebuie să fie evitate.

Mâncăruri precum carnea grasă, prăjelile, mezelurile, brânzeturile fermentate, aluaturile, cele cu ceapă sau usturoi, incluse frecvent în meniul nostru, sunt total contraindicate pentru alimentația pisicii. Le va digera foarte greu și în timp îi vor provoca probleme de sănătate.

Deci, hrănirea corectă a pisicii vine cu o serie de reguli greu de îndeplinit dacă îți propui să îi oferi din mâncarea pe care o consumi și tu. Cel mai comod și cel mai sigur este să îi oferi mâncare specială pentru pisici, care conține toate ingredientele necesare, în proporții corecte.

Cât de sănătoasă este mâncarea economică pentru pisici?

Magazinele abundă de tipuri de mâncare pentru pisici – umedă sau uscată – cu prețuri foarte mici. Însă mâncarea economică are ingrediente de calitate îndoielnică, este săracă în nutrienți de calitate și în timp îi poate provoca probleme de sănătate felinei tale. Spre exemplu, multe sortimente au în compoziție doar înlocuitori din carne, însă au un conținut ridicat de carbohidrați, care oferă o falsă senzație de sațietate. 

Ca să obțină nivelul optim de nutrienți, pisica va simți nevoia să mănânce mai mult din aceste tipuri de hrană și astfel crește riscul de obezitate. 

Consumul îndelungat de mâncare economică poate duce la probleme de sănătate și la apariția unor alergii alimentare. Dacă vrei, poți compara aceste tipuri de alimente cu hrana înalt procesată destinată consumului uman.

În concluzie, cea mai sănătoasă mâncare pentru pisici este cea concepută special pentru ele, în funcție de vârsta pe care o au. Producătorii serioși respectă întru totul rețetele și indicațiile veterinarilor, astfel că aceste tipuri de mâncare sunt sută la sută sigure și sănătoase.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply