Oricât de bizar ți s-ar părea, pisicile pot face – ca și oamenii – acnee, o afecțiune întâlnită la feline de orice vârstă și rasă. Acneea la pisici creează disconfort și chiar durere, însă, netratată, poate duce la boli ale pielii mai grave sau chiar pierderea blănii. Din aceste motive, este esențial să îi observi din timp semnele și să iei măsuri, pentru că, în caz contrar, acneea pisicii poate fi scăpată de sub control, situație în care este necesar un tratament cu antibiotice.
În articolul de față îți vom spune în ce constă acneea la pisici, cum o recunoști, ce riscuri prezintă și cum poate fi prevenită și tratată.
Ce este acneea la pisici
Cum spuneam, acneea poate afecta pisicile de toate vârstele și rasele, fiind întâlnită mai des decât ți-ai putea imagina. În linii mari, afecțiunea se manifestă ca și la oameni, pe bărbia și buzele pisicii apărând punctele negre, în primă fază. Apoi acestea se pot extinde și în alte zone, în special la coadă.
Mecanismul este următorul: pisica are glande sebacee care eliberează sebum, iar acesta hidratează pielea și previne uscarea ei. Aceste glande, care sunt legate cu foliculii de păr, sunt prezente pe tot corpul, dar sunt concentrate mai mult în zona capului și la baza cozii. Blocarea foliculilor duce la apariția punctelor negre, care ulterior se inflamează și infectează.
La feline, acneea are drept cauză principală o îngrijire deficitară a blăniței. În anumite situații sau perioade, pisicile – care sunt recunoscute pentru insistența cu care își fac igiena – au mai puțină grijă de ele și atunci apare excesul de sebum și blocarea foliculilor. Deși baia la pisici este opțională, veterinarii o recomandă periodic tocmai din acest motiv. Este important ca atunci când speli pisica să folosești o soluție specială, care rezolvă problema excesului de sebum. Șamponul Douxo Seborrhea este recomandat tocmai peste aceste situații, dar și pentru îngrijirea pielii afectate de acnee.
De asemenea, acneea poate să apară și pe fond de stres, situații în care pielea secretă mai mult sebum din cauza unor hormoni prezenți în exces în aceste perioade.
Veterinarii au observat că pisicile care mănâncă din vase de plastic sunt mai predispuse la această afecțiune, întrucât acest material reține bacterii, chiar dacă sunt spălate în mod constant. Din acest motiv este de preferat să folosești pentru mâncare și apă vase metalice, ceramice sau din sticlă.
Cum recunoști acneea felină. Care sunt simptomele
Primul semn al acneii sunt punctele negre de pe bărbie și buze, care, de multe ori, sunt observate destul de greu, mai ales dacă pisica are blănița de culoare închisă. Așa că, atunci când te joci cu ea, analizează-i cu atenție aceste zone. Dacă sunt observate cu întârziere, punctele negre se transformă în pustule roșiatice și inflamate care, la un moment dat, pot sângera.
În situații mai rare, aceste pustule dezvoltă subcutanat noduli, iar la suprafața pielii, cruste sângeroase. De asemenea, acneea mai provoacă o înroșire pronunțată a pielii, căderea părului, durere și furunculi, situație în care pisica are nevoie de tratament medicamentos.
Este contagioasă acneea pisicii?
Din fericire, acneea pisicii este inofensivă pentru cei din jur, fie că vorbim de oameni sau alte animale. Afecțiunea nu este contagioasă, așa că izolarea este inutilă și este o măsură de precauție care îi poate provoca stres.
Tratamentul acneei la pisici
Ca să previi acneea la pisică, îți recomandăm să ai grijă la vasele pe care le folosești pentru mâncare și apă și la igienă. Astfel, trebuie evitate vasele din plastic și utilizate unele din ceramică, sticlă sau metal, iar după fiecare masă ar fi bine să îi cureți bărbia. Poți să folosești varianta clasică, cu apă și săpun sau niște servețele umede speciale cu clorhexidină, substanță care ajută și la tratarea afecțiunii, dacă ea a apărut.
Tratamentul pentru acneea la pisici se bazează, în mare parte, pe eliminarea sebumului în exces și de aceea menținerea unei igiene corecte este esențială. Este, însă, necesar să utilizezi soluții speciale, de uz veterinar, special concepute pentru îngrijirea pielii, dar și a blăniței.
Dacă acneea este în fază incipientă, curățarea zonei afectate este, de regulă, suficientă. Folosește Dermoscent Essential Mousse, o spumă de curățare fără săpun, care nu necesită clătire. Spuma elimină rapid și eficient murdăria, excesul de sebum și calmează iritațiile pielii.
Zona afectată mai poate fi îngrijită și cu apă oxigenată și betadină.
Forme mai severe de acnee necesită tratament medicamentos. Sebolytic Glyco este un șampon medicamentat pentru tratamentul seboreei grase la pisici, dar și la câini.
Acest șampon este foarte eficient în reducerea producerii excesive de sebum și cruste, reface echilibrul bacterian natural al pielii și reduce iritațiile. De asemenea, are efect antibacterian și antifungic.
Pentru acneea la pisici în formă avansată, veterinarul poate recomanda un unguent cu peroxid de benzoil sau clorhexidină sau poate prescrie antibiotice.
Acneea la pisici trebuie ținută sub control, pentru că îi poate afecta blana. De aceea, în final îți repetăm că igiena este esențială pentru prevenirea ei, iar dacă observi că lucrurile au scăpat de sub control, mergi cu pisica la un medic veterinar.
Foto: The Pet Club, Pexels
No Comments