fbpx
Micoza la pisici. Cum vindeci rapid și ușor ciupercile animalului
PetAdvice, Pisici

Micoza la pisici. Cum vindeci rapid și ușor ciupercile animalului

Micoza la pisici este o afecțiune extrem de neplăcută, care, pe lângă faptul că provoacă disconfort, poate duce la pierderea părului. Este un fapt binecunoscut că felinele noastre sunt foarte curioase și explorează locuri pe care ar trebui să le evite. Tocmai firea lor aventuroasă le face vulnerabile în fața acestei afecțiuni despre care îți vom vorbi în continuare. Dacă ai o pisicuță acasă, este bine să te pregătești și pentru această situație. Îți vom spune ce este micoza, cum se manifestă și cum poate fi recunoscută, dar și ce trebuie să faci pentru a preveni și trata micoza la pisici.

Ce este micoza

Micozele – boli infecțioase de piele – sunt provocate de niște ciuperci și apar cu precădere la pisicile cu vârstă înaintată sau cu sistem imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni sau a alimentației necorespunzătoare. Și puii sunt expuși în prima perioadă de viață, pentru că mecanismele naturale de apărare sunt în formare. Micozele se transmit cu ușurință de la un animal deja afectat, pot fi provocate de paraziții externi (purici, căpușe, păduchi), dar pot fi luate și dintr-un loc contaminat anterior de o pisică bolnavă. 

Pisica va fi afectată destul de mult de această boală. Pielea, blana și chiar unghiile vor avea de suferit, iar mâncărimile permanente îi vor creea un disconfort major.

Care sunt simptomele micozei de la pisici

Micoza are simptome care pot fi identificate cu ușurință. Din cauza apariției bolii, pisica începe să se scarpine mai des din cauza mâncărimilor intense pe care le simte. Treptat apar umflături de culoare roșie și cruste, mai ales în zona urechilor, la față și picioare, apoi părul începe să cadă. 

Și unghiile sunt afectate, însă este o consecință indirectă a bolii. Scărpinându-se mai des, unghiile pisicii se usucă și se deformează, însă se ajunge în această situație dacă afecțiunea persistă și nu este tratată.

Și pisicile de vârstă medie și cu sistem imunitar bun pot dobândi boala, însă în cazul lor organismul luptă cu infecția și trece de la sine, fără un tratament specific. Însă, dacă ai o pisică în această situație, asigură-te că igiena ei este corespunzătoare și fă-i o baie cu produse de îngrijire speciale pentru piele și blană.

Șamponul Clorexyderm are acțiune antimicotică și este recomandat pentru pisici, dar și câini, cu afecțiuni ale pielii.

Recipient si cutie de sampon Clorexyderm pe fond alb
Șampon Clorexyderm, pentru menținerea igienei la pisici, cu acțiune antimicotică

Cum se diagnostichează micoza

Micoza la pisici poate avea manifestări diverse, care de multe ori pot fi confundate cu simptomele altor boli de piele. Pentru stabilirea unui tratament corect este necesar să mergi cu pisica la veterinar, care îi va face teste specifice pentru confirmarea diagnosticului și pentru excluderea altor afecțiuni. Veterinarul va analiza leziunile cu o lampa specială, denumită lampa lui Wood. În cazul în care sunt micoze, leziunile vor apărea colorate în verde. 

Testele mai pot include culturi fungice, biopsia sau examinarea microscopică a pielii și firului de păr. Aceste teste sunt necesare pentru că micozele sunt provocate de mai multe tipuri de ciuperci, iar tratamentul trebuie să fie țintit.

Tratamentul micozei la pisici

În funcție de stadiul bolii, micoza la pisici se poate trata local, cu unguente prescrise de medic, dar și cu antibiotice administrate pe cale orală, dacă boala este avansată. 

În afara tratamentului propriu-zis, este necesar să mai iei câteva măsuri suplimentare. În primul rând, pisica bolnavă trebuie separată de alte animale, iar locul în care stă trebuie curățat și dezinfectat temeinic. 

Poate cea mai importantă etapă a tratamentului este igiena pisicii. În afara șamponului special antimicotic amintit mai sus, poți folosi un spray cu o spumă care purifică pielea infectată. Dermoscent Pyoclean Mousse are ingrediente active naturale, cu proprietăți antimicrobiene, și este eficient și în cazul câinilor cu aceeași problemă.

Recipient cu Dermoscent Pyoclean Mousse pe fond alb
Dermoscent Pyoclean Mousse, produs de îngrijire care purifică pielea animalelor cu infecții cutanate

De asemenea, sprayul VetExpert Hot Spot este recomandat pentru tratamentul leziunilor locale ale pielii, care poate fi folosit în completarea tratamentului medicamentos.

Spray VetExpert Hot Spot pe fond alb
Spray VetExpert Hot Spot, pentru tratamentul leziunilor locale ale pielii pisicii

Cum previi apariția micozelor

Igiena locului în care trăiește pisica este foarte importantă pentru prevenirea micozelor. Iar dacă pisica ta este un pui – foarte vulnerabil în fața acestor infecții – trebuie să ții cont și mai mult de acest aspect. În cazul în care pisica ta a intrat  în contact cu un animal infectat, spal-o și dezinfecteaz-o, așa cum trebuie să procedezi și cu suprafețele cu care a intrat în contact acel animal și de care s-ar putea atinge animalul tău de companie.

Așa cum spuneam la început, boala apare pe un fond imunitar scăzut, așa că asigură-te că îi fortifici sănătatea și printr-o alimentație corectă.

Se poate lua micoza de la pisici?

Micoza este una din puținele afecțiuni pe care oamenii le pot lua de la animale, inclusiv de la pisici. Din acest motiv, este necesar să-ți iei măsuri de precauție dacă pisica ta este bolnavă. Folosește mănuși chirurgicale atunci când o speli sau îi aplici tratamentul, dezinfectează-te temeinic după această operațiune și limitează-i accesul în spațiul tău până la vindecare, perioadă care poate varia foarte mult, în funcție de stadiul bolii.

Ceea ce trebuie să reții este că micoza la pisici este o afecțiune neplăcută și destul de serioasă, dar care se poate trata cu succes. Pisicile care trăiesc într-un loc curat și care sunt hrănite bine vor avea un sistem imunitar puternic și vor fi mai puțin expuse în fața riscului bolii.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply