fbpx
caine maro de talie mijlocie sta culcat pe un pat de animale de companie intr-un living
Câini, PetAdvice

Tenia la câini. Cum apare, care sunt simptomele și cum alegi cele mai eficiente antiparazitare pentru acest parazit intern

Paraziții intestinali sunt sursă de boli pentru animalele de companie, iar tenia la câini este un dăunător destul de des întâlnit. Infestarea vine în primă fază cu disconfort și câteva simptome care ar putea să indice și alte afecțiuni, dar în timp starea câinelui se va agrava.

În acest material îți vom spune tot ce trebuie să știi despre tenie la câini, cum recunoști infestarea, care sunt simptomele, ce tratamente poți să aplici și ce poți să faci în direcția prevenției.

Ce este tenia și cum apare la câini

Tenia este un vierme intestinal lat care poate depăși 6 centimetri lungime. Este un parazit care poate fi ușor de identificat, deoarece câinele elimină prin fecale segmente din acest vierme care seamănă cu boabele de orez. 

Câinii pot lua acest parazit prin ingerarea de fecale sau de purici infectați. 

Cum recunoști o infestație cu tenii la câini. Care sunt simptomele

Un câine infestat cu tenii va avea inițial manifestări de disconfort, iar dacă parazitul rămâne în corpul lui mai mult timp, se va îmbolnăvi. Ca să recunoști infestarea, este necesar să acorzi atenție unor manifestări neobișnuite ale câinelui. Cele mai comune simptome ale prezenței teniilor sunt:

  • mâncărimile în zona anală;
  • scăderea în greutate fără pierderea apetitului;
  • pierderea luciului părului; 
  • abdomen balonat;
  • vărsături;
  • diaree;
  • stări apatice; 
  • gingii palide.

Dacă observi aceste simptome, este necesar să te adresezi veterinarului care va determina printr-o analiză a fecalelor infestarea.

Tratamentul pentru câinii cu tenii. Cele mai eficiente antiparazitare interne

În cazul în care câinele tău are tenii este necesar să iei măsuri de urgență. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi veterinarului, care va stabili un tratament și îți va recomanda un program periodic de deparazitare internă. Este esențial să ții cont de aceste recomandări, pentru că un câine este în permanență expus pericolului de infestare cu tenii și alți paraziți interni din cauza comportamentului și a curiozităților pe care le are. După cum bine știi, mulți câini adulmecă și chiar ingerează fecalele altor animale de companie găsite afară.

De asemenea, este important să menții igiena câinelui, a locului în care stă și a vaselor din care mănâncă în general, dar mai ales în timpul tratamentului de deparazitare.

Eliminarea teniilor se face prin antiparazitare interne. Acestea sunt recomandate de veterinar, însă noi îți prezentăm câteva din ele, foarte eficiente și aprobate. 

Tablete antiparazitare Drontal

Drontal este o tabletă antiparazitară eficientă împotriva teniilor, dar și a altor tipuri de viermi intestinali. Este necesară o singură pastilă pentru deparazitare și este recomandată administrarea trimestrială a acestui tratament. Aceste tablete sunt disponibile în mai multe variante, în funcție de talia animalului de companie.

Cutie cu Drontal pe fond alb
Drontal, tabletă antiparazitară eficientă împotriva teniilor și a altor tipuri de viermi intestinali

Comprimate Biheldon

Biheldon este indicat în tratamentul viermilor lați și rotunzi la câini, dar și la pisici. La câini se stabilește numărul de comprimate administrate în funcție de greutatea acestuia – 1 pastilă/10 kg. Tratamentul se administrează o dată, dar este recomandat să fie repetat de 3-4 ori pe an.

Cutie cu Biheldon pe fond alb
Biheldon, comprimate pentru eliminarea viermilor lași și rotunzi la câini și pisici

Comprimate Dehinel Plus

Dehinel Plus sunt comprimate antiparazitare eficiente împotriva viermilor intestinali lați (tenii) și rotunzi. Comprimatele se administrează în funcție de greutatea corporală a câinelui: 1 pastilă/10 kg. Tratamentul se aplică o dată, dar în cazul unei infestații severe se repetă la 2 săptămâni. De asemenea, pentru asigurarea unei profilaxii eficiente a parazitozelor, se recomandă ca tratamentul să fie efectuat de 3-4 ori pe an. 

Cutie cu Dehinel Plus pe fond alb
Dehinel Plus, comprimate antiparazitare interne

Comprimate VermiStop

VermiStop sunt tablete pe bază de extracte naturale din plante, indicate în timpul tratamentului și pentru prevenirea paraziților intestinali la câini, dar și la pisici. Este o soluție mai puțin agresivă pentru organismul animalelor de companie și o alternativă naturală în completarea deparazitărilor interne. VermiStop conține extracte uscate din 6 plante care contribuie la crearea unui mediu ostil pentru paraziți interni.

Cutie cu VermiStop pe fond alb
VermiStop, tablete pe bază de extracte naturale din plante recomandate în timpul tratamentului și pentru prevenția paraziților intestinali la câini

Prevenția în cazul viermilor intestinali. Cât de des repetăm deparazitarea

Infestarea cu tenii la câini poate fi prevenită prin câteva metode, iar cea mai importantă este deparazitarea internă periodică, după un program recomandat de medicul veterinar.

Orice câine are obiceiul de a adulmeca și chiar ingera ceea ce găsește pe afară. Încearcă să-l împiedici să facă asta, deoarece de aici poate veni pericolul infestării. De asemenea, împiedică-l să bea apă din bălți și evită să-l hrănești cu carne crudă.

Acestea sunt măsurile de bază ce trebuie luate pentru a preveni infestarea cu tenie la câini. Este important să iei în serios aceste aspecte pentru că astfel îți poți feri animalul de companie de neplăceri și chiar boli.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply