fbpx
Pui de pisica tigrat in copac
PetAdvice, Pisici

La ce vârstă se deparazitează puii de pisică. Mic ghid pentru noii proprietari

Dacă familia ta s-a mărit cu un nou membru – un pui de pisică – este esențial să știi chiar din prima zi cum să-l îngrijești, ca să te asiguri că va avea o viață liniștită și fericită. Cea mai frecventă întrebare legată de îngrijire este aceasta: la ce vârstă se deparazitează puii de pisică? Îți vom oferi răspunsurile de care ai nevoie, când se poate face deparazitarea internă și cea externă și îți vom recomanda și câteva produse cu care se realizează cele două operațiuni.

La ce vârstă se deparazitează puii de pisică

Din cauza sistemului lor slab de apărare naturală, puii sunt vulnerabili în fața paraziților interni și externi, chiar dacă au venit pe lume și și-au petrecut primele zile de viață într-un mediu curat. 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când puiul ajunge în casa ta este vizita la veterinar. Acesta va stabili dacă pisicuța are nevoie de un tratament de deparazitare internă și externă și schema de tratament. Poate realiza chiar el deparazitarea sau îți poate recomanda produse speciale pentru pui pe care să le utilizezi tu, acasă.

Prima deparazitare internă a puiului de pisică se realizează, de regulă, înaintea vaccinului, care se face la vârsta de 6 săptămâni. În cazul în care puiul este sănătos și bine dezvoltat, deparazitarea internă se poate face chiar la vârsta de 2 săptămâni, însă, de regulă, aceasta se face după 4 săptămâni de viață. În unele cazuri este necesar ca tratamentul să fie repetat după 2 săptămâni.

Chiar dacă știi că puiul are viermi, pentru că ai recunoscut semnele infestării acasă, sfatul nostru este să îi administrezi un tratament doar la indicația medicului veterinar. Există tratamente antiparazitare speciale pentru ei. Cele pentru feline adulte sunt agresive pentru organismul puiului și trebuie evitate.

Deparazitarea externă a pisicii se realizează, de regulă, după vârsta de 8 săptămâni și doar în cazul în care aceasta are purici sau alți dăunători. În primele săptămâni de viață, puii iau purici de la mamă, astfel că este foarte important ca aceasta să fie deparazitată extern. Dacă puiul are mai puțin de 8 săptămâni de viață și are purici, adresează-te veterinarului. El va ști ce este de făcut și ce soluție antiparazitară să-ți recomande.

Aceste măsuri de precauție în cazul deparazitării externe sunt necesare deoarece cele mai multe tratamente sunt cu aplicare externă, iar puiul le poate ingera.

Produse pentru deparazitarea internă a puilor de pisică

Așa cum spuneam, foarte mulți pui se confruntă cu problema paraziților interni în primele săptămâni de viață, din cauza imunității scăzute. Fără o deparazitare internă eficientă, dezvoltarea lui va fi anevoioasă și, în plus, poate avea probleme de sănătate.

Din fericire, pe piață sunt disponibile mai multe tratamente pentru pisicuțe. Reține, însă, că deparazitarea se face la recomandarea veterinarului.

Milbemax Cat este un antiparazitar intern pentru pui de pisică și pisici de talie mică eficient împotriva viermilor rotunzi (limbrici), dar și a viermilor lați. Este recomandat ca acest tratament să fie administrat după împlinirea vârstei de 6 săptămâni. Milbemax este administrat în doză unică, pe cale orală, împreună cu o cantitate de hrană sau imediat după ingerare. Pentru puii de pisică este necesară doar o jumătate de tabletă.

Cutie cu Milbemax Cat pe fond alb
Milbemax Cat, antiparazitar intern pentru pui de pisică eficient împotriva viermilor rotunzi și lați

Tableta antiparazitară Milprazon este, de asemenea, un antiparazitar intern foarte eficient împotriva tuturor cestodelor și nematodelor ( viermi lați și rotunzi). Tratamentul este recomandat pentru pui care au împlinit vârsta de 6 săptămâni sau au ajuns la greutatea de jumătate de kilogram și pentru pisici de talie mică.

Cutie cu Milprazon pe fond alb
Milprazon, tabletă antiparazitară pentru îndepărtarea paraziților interni la pui

Produse pentru deparazitarea externă a puilor de pisică

Deparazitarea externă a puilor de pisică se realizează, de asemenea, cu produse special concepute pentru ei și numai dacă s-a constatat infestarea.

Pipeta antiparazitară Broadline este un produs care elimină paraziții externi – puricii și căpușele – însă este deosebit de eficient și împotriva paraziților interni. Soluția se aplică pe piele, la baza gâtului, și este eficient cel puțin o lună împotriva puricilor și căpușelor. Este un produs care poate fi administrat puilor, la recomandarea veterinarului, și pisicilor de talie mică, de până la 2,5 kilograme.

Cutie cu solutie antirapazitara Broadline pe fond alb
Soluție spot-on Broadline pentru eliminarea paraziților externi, dar și a celor interni, la pui de pisică

Pipeta antiparazitară Stronghold este, de asemenea, un produs antiparazitar cu dublu efect – împotriva puricilor și a căpușelor, dar și pentru eliminarea viermilor intestinali, pulmonari și cardiaci – pentru pui de pisică sau feline de talie mică, de până în 2,5 kilograme. Produsul poate fi utilizat și pentru căței.

Acest tratament omoară puricii adulți, dar și larvele și ouăle, și poate fi utilizat ca parte a tratamentului pentru dermatita alergică la purici.

Cutie cu pipeta antiparazitara Stronghold pe fond alb
Pipetă antiparazitară Stronghold, pentru eliminarea puricilor și căpușelor la puii de pisică

Ai văzut care este vârsta la care se deparazitează puii de pisică și ce produse poți să folosești. Reține că ambele operațiuni – deparazitarea internă și cea externă – trebuie făcute în cazul pisicuțelor doar la recomandarea medicului veterinar.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply