fbpx
Caine rasa samoyed portret
Câini

Insuficiența renală la câine. Cauze, simptome și remedii

Cu toții ne dorim ca animalul nostru de companie să fie sănătos, vesel, activ și plin de energie. Din păcate, uneori, câinele poate suferi de anumite afecțiuni însă, descoperite la timp, acestea pot fi tratate sau ținute sub control. Este și cazul insuficienței renale – o boală a rinichilor. Iată tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și remedii.

Ce este insuficiența renală la câine 

Insuficiența renală este o afecțiune foarte gravă a rinichilor care nu mai funcționează la capacitate maximă și nu mai reușesc să elimine toxinele acumulate în organism. Această boală poate fi însă ținută sub control dacă este rapid diagnosticată. Insuficiența renală poate să fie acută – apare brusc, iar simptomele se manifestă violent – sau cronică: boala apare și se dezvoltă în timp. 

caine de culoare alba la medicul veterinar
Insuficiența renală este o afecțiune a rinichilor, iar câinele ar trebui tratat cât mai repede

Rase de câini predispuse la boli de rinichi

Anumite rase de câini sunt mai predispuse genetic la această afecțiune. Printre acestea se numără:

 • Cocker Spaniel Englez
 • Bull Terrier 
 • Ciobănesc German 
 • Samoyed
portret caine cocker spaniel
Cockerul spaniel este o rasă de câini mai predispusă către afecțiuni renale

Cauzele insuficienței renale la câine 

Cauzele apariției insuficienței renale la câine țin de mai mulți factori printre care se numără: alimentația, vârsta, mediul în care trăiește animalul, dar și rasa din care face parte. De exemplu, un câine care depășește vârsta de 7-10 ani este mai predispus să sufere de această boală, față de un câine mai tânăr. La fel, o alimentație bogată în sare, potasiu, fosfor și multe proteine crește riscul apariției acestei boli. Și mediul în care trăiește animalul este foarte important, deoarece un câine expus unui mediu chimic și toxic are șanse foarte mari să sufere, la un moment dat, de afecțiuni ale rinichilor. 

Simptomele insuficienței renale la câine 

Odată ce afecțiunea s-a instalat în organismul câinelui, acesta începe să dea semne evidente de boală doar după ce rinichii au fost afectați în proporție de aproximativ 75%. Așadar, este extrem de important să fii atent la orice ți se pare în neregulă sau bizar în comportamentul animalului tău de companie. Câinele poate prezenta următoarele simptome ce ar trebui să te pună pe gânduri să să te trimită cu el direct la medicul veterinar:

 • Sete și urinare excesive
 • Apetit scăzut
 • Pierdere în greutate
 • Inflamații  bucale și respirație urât mirositoare
 • Gingii palide
 • Dereglări digestive: vomă și diaree 

Tratament 

O alimentație mai strictă, care să respecte anumite reguli, poate ține sub control această afecțiune, dacă animalul tău de companie nu se află într-o stare foarte gravă. Recomandat este să-i oferi hrană care să conțină o cantitate mai mică de proteine, de fosfor, potasiu și sare. În anumite cazuri severe, câinele poate fi supus unui procedeu de detoxifiere artificială a sângelui, cunoscut sub denumirea de dializă. Practic, această metodă presupune trecerea sângelui printr-un rinichi artificial care îl curăță de toxine și îl retrimite în organism. Această procedură medicală se utilizează mai ales la animalele care suferă de insuficiență renală acută. O altă modalitate de a ține această afecțiune sub control îl reprezintă suplimentele alimentare speciale precum suplimentul nutritiv Renalvet Twist Off, care este destinat atât câinilor, cât și pisicilor ce suferă de insuficiență renală cronică. Dacă animalul suferă de insuficiență renală acută, îți recomandăm produsul Direne Pastă

suplimente alimentare renalvet
Suplimentele nutritive de la RenalVet țin sub control afecțiunile renale

Dieta pentru insuficiența renală la câini 

Câinele care suferă de afecțiuni renale ar trebui să aibă o dietă specială. Din păcate, nu-l mai poți răsfăța cu bunătățile pe care i le ofereai înainte. Recomandată este hrana uscată de la Advance Renal. Dacă animalul tău de companie suferă de probleme ale tractului urinar, Advence Urinary Diet este hrana potrivită pentru el.

hrana uscata advance renal
Hrana uscată de la Advance Renal oferă animalului toți nutrienții de care are nevoie, dar îl protejează de complicațiile renale ce pot apărea

De ce nu este indicată mâncarea gătită

Un animal care suferă de afecțiuni renale și a fost diagnosticat cu insuficientă renală acută sau cronică ar trebui să aibă o dietă specială. Mâncarea gătită nu este foarte recomandată. Îi poți oferi și alte alimente în afară de bobițe speciale, dar trebuie să ai mare grijă! Câinele are nevoie de mai puțină proteină, mai puțină sare, potasiu și fosfor. Din păcate, nu avem cum să cunoaștem cantitatea exactă a acestor elemente, cantitate care se regăsește în mâncărurile gătite. Să nu uităm că fiecare ingredient din mâncarea gătită  poate conține cantități diferite din aceste elemente, iar însumate pot depăși pragul recomandat de medicul veterinar pentru câine. 

pui de caine care sta intins si mananca
Încă de mic, câinele trebuie să primească hrană sănătoasă, echilibrată și diversificată

Cum poate fi prevenită insuficiența renală la câine

Insuficiența renală la câine poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă, diversificată și echilibrată. Nu oferi animalului tău de companie alimente foarte sărate, evită să-i dai o cantitate foarte mare de carne roșie, alimente procesate (chipsuri, biscuiți, creme de brânză, semipreparate, mezeluri). De asemenea, câinele nu are voie să consume zahăr și tot ce înseamnă dulciuri.

Sursa foto: Pexels, PIxabay, thepetclub.ro

N-ai nimic de pierdut și te poți dezabona oricând.
Invalid email address
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Dieta pentru insuficiență renală la câini - The PetClub - Blog 11 februarie 2020 at 16:14

  […] Insuficiența renală la câini este o afecțiune destul de gravă a rinichilor și presupune incapacitatea acestora de a filtra și elimina toxinele din organism. Astfel, acestea se acumulează și produc simptome violente, bruște și durereroase care vor necesita o vizită de urgență la medicul veterinar, în caz contrar riscul de a face blocaj renal este foarte mare.  […]

 • Reply 9 beneficii pe care le aduce Omega-3 în dieta câinelui - The PetClub - Blog 31 martie 2020 at 16:26

  […] renale. Câinii se confruntă foarte des cu probleme renale, insuficiență renală sau blocajul renal fiind des întâlnite mai ales la câinii bătrâni sau sterilizați, iar […]

 • Leave a Reply