Pandemia de coronavirus a luat o lume pe nepregătite. Franța a declarat „război” virusului, medicii din toată lumea sunt angrenați într-o adevărată luptă pe viață și pe moarte, granițele se închid, sistemele sanitare sunt solicitate la maximum, iar fake news-urile ne umplu televizoarele și conturile de Facebook. În acest iureș de informații și mai ales dezinformare, răspunsurile la multe întrebări legate de traiul zilnic sunt greu de găsit. Rutina s-a modificat. Și nu doar pentru noi oamenii, ci și pentru animăluțele noastre de companie. În Italia, de exemplu, nu mai poți să ieși la plimbări distractive cu câinele în parc. Spania se îndreaptă alert spre același scenariu, iar România este sub stare de urgență pentru prima dată în ultimii 21 de ani. În acest context, mulți dintre proprietarii de câini și pisici își fac griji pentru sănătatea și confortul animalelor și se întreabă care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia. În acest articol vorbim despre ce este acest nou coronavirus, dacă și cum poate afecta animalele de companie și cum le putem noi ajuta, acum când au nevoie de grija noastră mai mult ca oricând.
Ce este noul coronavirus și ce tipuri existau deja
Noul tip de coronavirus care a apărut în regiunea Wuhan din China la sfârșitul anului trecut, este un virus neidentificat în trecut. Boala pe care acesta o produce a fost botezată „boala coronavirusului din 2019” sau, pe scurt, COVID-19. Așadar, noul coronavirus este diferit de cele care afectau deja oamenii și care puteau provoca boli ușoare, precum răceala comună, de care ne vindecăm relativ repede și ușor.
Alte tipuri de coronavirus care afectează oamenii sunt: 229E, NL63, OC43 și HKU1. La acestea adăugăm mult mai agresivele MERS-CoV, care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu, și SARS-CoV, care duce la sindromul respirator acut sever.
Noul coronavirus a fost botezat SARS-CoV-2. Un pacient depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 va fi evaluat și supus la îngrijiri medicale în condiții speciale, de carantină.
Coronavirus – tipuri de virus existente la animale
Încă din anii 1970, medicii veterinari s-au confruntat cu diferite probleme și complicații rezultate în urma infectării cu diverși coronaviruși. În cazul animalelor, aceste tipuri de viruși cauzează mai ales probleme intestinale, dar și complicații ale aparatului respirator.
Coronavirusul felin (FCoV) este de două tipuri și poate declanșa cazuri ușoare de enterită (inflamarea intestinului subțire), dar poate duce și la peritonită infecțioasă felină (PIF), boală asociată cu o rată mare a mortalității.
Coronavirusul canin (CCov) este și el de două tipuri. Acesta poate provoca boli gastrointestinale relativ ușoare sau probleme respiratorii. În combinație cu alte afecțiuni, cum este parvoviroza, coronavirusul canin poate da complicații.
Alte animale afectate de diferite tipuri de coronaviruși sunt păsările de curte, inclusiv curcanii, porcii, bovinele, iepurii, șoarecii și șobolanii sau dihorii.
Ce spun medicii despre transmiterea noului coronavirus de la animale la om
Chiar dacă se pare că noul tip de coronavirus provine de la o sursă de origine animală (n.r. – s-a vorbit până acum despre lilieci și pangolini), acum se transmite de la om la om, precizează CDC-ul american (n.r. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor). Nu există dovezi care să demonstreze că animalele, inclusiv cele de companie, pot transmite noul coronavirus la oameni. Sunt necesare însă studii suplimentare pentru a se descoperi cum a ajuns noul tip de coronavirus să fie transmis la oameni, care a fost traseul epidemiologic ce a dus la infectarea omului și dacă și ce specii de animale sunt implicate.
Însă animalele de companie pot transmite alte boli și paraziți oamenilor. Tocmai de aceea animalele de companie trebuie deparazitate intern și extern. Atenția, o îngrijire adecvată și hrana pentru câini și pisici, administrată în funcție de talie, rasă, vârstă și posibile afecțiuni, sunt elemente foarte importante în menținerea sănătății animalelor de companie.
Un sfat general valabil pe care ni-l dau medicii, nu numai în contextul pandemiei de coronavirus: spălați mâinile cel puțin 20 de secunde după contactul cu un animal de companie și nu atingeți nasul, gura sau ochii cu mâinile murdare.
Câinii și pisicile pot fi depistați cu noul coronavirus?
Dacă la alte capitole legate de acest nou și problematic tip de coronavirus medicii au răspunsuri și sfaturi clare și punctuale, la întrebarea de mai sus lucrurile se complică. Și asta pentru că nu există suficiente date pentru ca răspunsurile să fie unele exacte, care să-i liniștească pe proprietarii de animale. Vă explicăm acum.
Pe site-ul CDC-ului, la secțiunea dedicată coronavirusului, este menționat faptul că organizația guvernamentală americană nu a primit nicio sesizare despre animale de companie care să fi manifestat simptomele COVID-19. Cu toate acestea, mențiunea se referă la situații de pe teritoriul Statelor Unite.
Mai departe, până în data de 12 martie 2020, pe pagina dedicată miturilor despre noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății susținea, la rândul ei, că nu există dovezi care să demonstreze că pisicile și câinii se pot infecta și dezvolta simptome caracteristice COVID-19. O zi mai târziu, această mențiune a dispărut de pe site-ul OMS.
Jurnaliștii de la publicația Quartz au vorbit cu experți de la OMS care au răspuns alb pe negru că: „momentan, nu există dovezi că animalele de companie, ca pisicile și câinii, au infectat oameni cu noul coronavirus”.
Precizările și corecția făcută pe site-ul OMS vin în contextul în care în media au apărut știri despre un câine din Hong Kong, pomeranian, care ar fi fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, după ce a stat în carantină cu stăpânii bolnavi de COVID-19. Informația apare și pe site-ul Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, care menționeză că sursa știrii sunt chiar medicii veterinari din Hong Kong, care au descoperit în organismul animalului „urme de material genetic provenite de la virusul SARS-Cov-2”. Instituția menționează, la rândul ei, că nu există dovezi potrivit cărora animalele de companie ar transmite boala la oameni sau că virusul ar cauza probleme de sănătate în cazul animalelor de companie. Se menționează însă și că studii suplimentare la acest capitol pot schimba datele pe care le cunoaștem în prezent.
Într-un alt articol publicat de Washington Post, autoritățile locale din Hong Kong vorbesc despre o „infecție de nivel scăzut” și fac lumină și asupra știrii inițiale apărute în presă: chiar dacă animalul prezintă urme de material genetic provenite de la noul coronavirus, testul a ieșit negativ. Ca măsură de prevenție, câinele din Hong Kong rămâne în carantină și situația lui este atent monitorizată. Deoarece testul pentru coronavirus a ieșit negativ, animalul de companie nu este „rezervor” pentru virus și nu poate transmite SARS-Cov-2 mai departe.
Ar trebui testate animalele de companie ale persoanelor infectate cu noul coronavirus?
Cu siguranță este o întrebare pe buzele multor proprietari de animale îngrijorați de starea de sănătate a câinilor și pisicilor. Însă, într-un scenariu în care fiecare gram de atenție este concentrat pe stoparea răspândirii noului coronavirus în rândul oamenilor, acest lucru nu reprezintă o prioritate pentru niciun guvern implicat în lupta cu virusul. Testele sunt oricum puține, inclusiv în țări dezvoltate ca SUA. În plus, nu există dovezi că noul coronavirus ar infecta animalele de companie, cu excepția ciudatului caz al pomeranianului din Hong Kong, atent monitorizat de autorități. Într-un scenariu în care astfel de cazuri mai apar, se poate vorbi despre testarea sau carantinarea animalelor de companie.
Ar putea animalele de companie să devină un „rezervor” pentru noul coronavirus și să răspândească COVID-19?
În contextul în care pisicile și câini ar putea să se infecteze cu noul coronavirus – și menționăm că nu există nicio dovadă științifică clară în acest sens – atunci, da, ar putea să devină „rezervor” al virusului și să răspândească boala mai departe, explică Shelley Rankin, microbiolog la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania, SUA, pentru revista Science. În acest scenariu, cazurile de infectare ar trebui tratate la fel cum sunt tratate cele din rândul oamenilor. La fel ca spitalele pentru oameni, clinicile veterinare ar trebui pregătite pentru un flux mare de îmbolnăviri.
De ce e bine să eviți contactul cu animalele de companie dacă ai COVID-19
Dacă ai fost diagnosticat pozitiv cu noul tip de coronavirus sau ești în autoizolare și sub monitorizarea autorităților române, ar trebui să eviți contactul cu animalele de companie, așa cum procedezi și în privința contactului cu alte persoane. Chiar dacă nu există animale care au dezvoltat boala COVID-19 (n.r. cu excepția câinelui din Hong Kong care prezintă urme genetice ale noului coronavirus, dar nu și simptome de boală), recomandarea medicilor este evitarea contactului cu animalele de companie. Și asta deoarece este nevoie de mai multe informații și studii despre modul în care acest nou virus acționează. Cu alte cuvinte, până nu știm totul despre noul coronavirus, prevenția este cel mai bun instrument de luptă pe care îl avem la îndemână.
Dacă ai această posibilitate, lasă animalul de companie în grija unui alt membru al familiei. Dacă nu există altă posibilitate, ești testat pozitiv și trebuie să ai grijă de animăluțul tău, limitează contactul cu el, spală mâinile înainte și după ce îl atingi și poartă mască de protecție. Nu îl alinta în această perioadă, nu dormi cu el în aceeași cameră, nu îl lăsa să te lingă și nu îi oferi din mâncarea ta.
Ce trebuie să faci dacă ai adoptat recent un animal dintr-un adăpost
Ca în orice altă perioadă în care adopți un animal de companie, noul membru al familiei trebuie monitorizat zilnic, ca să te asiguri că nu prezintă semne de boală. Acesta trebuie deparazitat intern și extern, trebuie să primească o hrană adecvată nevoilor lui, vitamine și minerale. Găsești aici ghiduri dedicate alimentației câinilor și pisicilor.
Înainte de toate însă, trebuie să facă o vizită la cabinetul medicului veterinar, care îți poate da sfaturi despre cum să-l îngrijești, în funcție de caracteristicile specifice fiecărui animal în parte, incluzând aici condiția fizică și starea generală de sănătate.
Kit-ul obligatoriu pentru care trebuie să-l ai pentru câine sau pisică, în caz de urgență
Shelley Rankin, microbiolog la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Pennsylvania, SUA, a detaliat pentru revista Science ce măsuri ar trebui să iei, dacă ești proprietar de animale de companie, în contextul pandemiei de coronavirus.
În primul rând, trebuie să te pregătești pentru scenariul în care ești transportat direct la spital, în carantină, și nu mai apuci să treci pe acasă. Vorbește cu un prieten de încredere și lasă-i cheia de la casă și hrană pentru animalul de companie, împreună cu programul de hrănire și plimbare. Dacă animalul are nevoie speciale – suferă de o afecțiune, de exemplu – asigură-te că ai suficiente medicamente și suplimente alimentare.
O rezervă de hrană și asigurarea tratamentului, dacă este cazul, pentru următoarea lună este recomandată pentru toții proprietarii de animale în această perioadă. Acestea pot fi achiziționate online, cu cardul, pentru a limita cât mai mult expunerea în magazinele luate cu asalt de cei care fac provizii în acestă perioadă.
În plus, acum este momentul să mergi cu el la veterinar: asigură-te că are toate vaccinurile la zi și fă-i controlul anual general, pentru confortul tău psihic, în caz că măsurile de siguranță luate de autorități se înăspresc. Evită totuși aglomerația și orele de vârf. Pentru ajutor, ți-am pregătit două ghiduri, cu tot ce trebuie să știi despre vaccinarea pisicilor și câinilor.
Sură foto: Pixabay, The Pet Club
1 Comment