Dacă-l iubești și-ți pasă într-adevăr de câinele tău trebuie să-i oferi cea mai bună mâncare și asta pentru că de alimentație ține, în cea mai mare parte, și sănătatea sa. Pe piață există o varietate de feluri de hrană pentru câini și pentru a ști care este cea mai bună trebuie să iei în calcul câteva detalii semnificative. Dincolo de ingrediente, punctăm că cea mai bună mâncare pentru câini ține de vârsta animalului, de talia sa, de rasa din care face parte, de mișcarea fizică pe care o face și de starea sa de sănătate.
Ce trebuie să mănânce un câine
Cea mai bună mâncare pentru câini trebuie să conțină câțiva nutrienți esențiali, și anume proteine, grăsimi, carbohidrați și, nu în ultimul rând, vitamine și minerale:
- Proteinele. Proteinele sunt esențiale nu doar pentru creștere, ci și pentru dezvoltarea musculaturii, cu atât mai mult în cazul câinilor de talie mare și a celor care fac multă mișcare. Se găsesc în carne și în produsele de origine animală;
- Grăsimile. Grăsimile sunt sursa principală de energie pentru câini și ajută la asimilarea vitaminelor și mineralelor. Din această categorie fac parte și acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6, beneficiile acestora în dieta câinilor fiind remarcabile. Se găsesc în pește și în uleiuri vegetale;
- Carbohidrați. Carbohidrații conțin zahăr și fibre și oferă nu doar energie câinelui, ci ajută și la buna funcționare a sistemului digestiv. Se găsesc în legume, fructe, cereale;
- Vitamine și minerale. Asemenea omului, pentru menținerea sănătății, și câinii au nevoie de vitamine și minerale, putând dezvolta foarte ușor carențe. Dincolo de cele regăsite în hrană, un câine va avea nevoie de suplimente de vitamine și minerale în funcție de vârsta sa și de modul de dezvoltare.
Cum alegem mâncarea și la ce ingrediente să fim atenți
Atunci când vrei să alegi cea mai bună mâncare pentru câinele tău trebuie să fii atent la rețetă și la ingredientele de pe ambalaj. Este de preferat să alegi hrană premium, aceasta având cea mai mare proporție de carne și derivate de carne. De asemenea, asigură-te că hrana conține legume și cereale, iar pentru asta este esențial ca eticheta să fie întotdeauna verificată. Aceasta trebuie să conțină: denumirea produsului, greutatea netă, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, valorile nutriționale, dar și animalul căruia îi este adresată hrana. Decide să alegi hrană fără conservanți artificiali, notați BHA, BHT, PG, fără chimicale și potențiatori de aromă și respectă ghidul de hrănire de pe ambalaj.
Care este cea mai bună mâncare pentru câini
Pentru a ști care este cea mai bună mâncare pentru câini trebuie să ținem cont de câteva criterii: de vârsta câinelui, de talia câinelui, de rasa din care face parte, de nevoile sale nutriționale și de starea sa de sănătate.
Hrana umedă
Hrana umedă este pe lista de preferințe a câinilor pentru că este gustoasă, ușor de mestecat și de digerat. În plus, hrana umedă are și alte avantaje, este mult mai bogată în proteine și hidratează mult mai bine organismul animalului. Recomandările despre hrana umedă susțin că aceasta, fiind bogată în proteine, este necesar să fie alternată cu hrana uscată pentru a nu produce dezechilibre nutriționale animalului și pentru a evita obezitatea.
Hrana uscată
Câinii au nevoie de hrană uscată pentru întreținerea danturii, aceasta având marele avantaj de a curăța dinții câinilor. Totodată, hrana uscată este mai ieftină, mai ușor de depozitat și mai ușor de măsurat, însă pentru a fi sigură că alegi cea mai bună mâncare pentru câinele tău, optează pentru produse care au proteină animală de calitate, legume și cereale, orezul fiind pe lista de preferințe datorită nutrienților săi.
Hrana pentru puii de câine
Dacă ai un pui de câine trebuie să știi cum să-l îngrijești și cum să-l hrănești astfel încât să se dezvolte armonios și sănătos. Puii de câine trebuie să aibă 3-4 mese pe zi, nevoile lor nutriționale fiind mai mari și, în plus, în acest mod organismul său poate să asimileze mult mai bine nutrienții din hrană. În jurul vârstei de 4 săptămâni, pe lângă lapte, alimentația sa poate să conțină și hrană uscată, însă doar destinată vârstei sale și taliei sale.
Pentru puii de câine de talie mică, recomandarea este diferită, de asemenea, în funcție de nevoile lor nutriționale.
De asemenea, pentru că nevoile nutriționale ale unui pui sunt mai mari, te poți aștepta ca acestuia să i se facă foame mai des. Chiar dacă este mai gurmand din fire, nu este recomandat să-l hrănești cu mâncare de pe masa ta, însă poți să-i satisfaci pofta cu biscuți speciali.
Mâncare pentru câini bătrâni
Câinii bătrâni au nevoi nutriționale diferite și odată cu înaintarea în vârstă trebuie să li se schimbe și alimentația. Se consideră că un câine începe să îmbătrânească atunci când ajunge la jumătate din speranța de viață corespunzătoare rasei sale.
Cea mai bună mâncare pentru câinii bătrâni este cea săracă în calorii, dar care, totodată, le asigură și aportul de nutrienți necesari. Este bine cunoscut faptul că, odată cu vârsta, apar carențele și metabolismul încetinește, astfel că, fără o alimentație adecvată, câinii pot dezvolta obezitate.
Hrana pentru sensibilități digestive
Câinii, asemenea oamenilor, pot dezvolta diferite intoleranțe alimentare și afecțiuni digestive, inclusiv gastrită, motiv pentru care este important să fim atenți la alimentația lor. Cu cât este mai variată, cu atât sistemul digestiv va depune mai mult efort inutil. Cea mai bună mâncare pentru câini cu sensibilități digestive este cea care se digeră ușor și care conține nutrienți ușor de absorbit.
Dacă ai un câine gurmand, dar care, totodată, se confruntă cu afecțiuni digestive, este bine să știi că există biscuți speciali concepuți pentru poftele sale, astfel încât să nu fii nevoită să-l supui unui regim prea strict.
Hrana pentru sănătatea articulațiilor
Odată cu înaintarea în vârstă, dar și ca răspuns al efortului fizic intens, articulațiile se degradează și câinii se pot confunta cu dureri și afecțiuni articulare care necesită tratamente adecvate. De aceea, este recomandat ca acestea să fie prevenite prin alimentație.
Mâncare fără cereale pentru căței
Mulți câini pot dezvolta diferite alergii la cereale fiind cunoscut faptul că stomacul animalelor nu le digeră complet. De asemenea, hrana bogată în cereale nu aduce neapărat aportul nutritiv necesar animalului, însă poate favoriza îngrășarea lui, dacă acesta nu face suficientă mișcare. În schimb, hrana fără cereale este bogată în proteine, săracă în carbohidrați și este mai ușor de digerat. Punctăm că trecerea la hrană fără cereale se face gradual, în câteva săptămâni și nu brusc.
Ce alimente nu ai voie să-i dai câinelui
Oricât de tentată ai fi să-i dai câinelui din farfuri ta, trebuie să știi că există o listă întreagă de alimente interzise pentru câini, printre cele mai periculoase fiind: avocado, laptele, iaurtul, cartofii prăjiți, ciocolata, dulciurile, strugurii, alcoolul, ceapa și usturoiul, murăturile, dar și oasele de pește și pui.
Sursă foto: ThePetClub, Pixabay
5 Comments