fbpx
Caine dalmatian alb cu maro, care se linge pe bot
Câini

Dieta pentru gastrită la câini

Gastrita la câini este o afecțiune serioasă care necesită tratament adecvat și dietă corespunzătoare. De altfel, gastrita la câini este destul de comună, iar cauzele sale sunt multiple și din arii diferite. Poate fi vorba de exces alimentar, de ingerarea unor substanțe toxice, inclusiv plante, însă poate fi vorba și de o intoleranță alimentară, de o afecțiune inflamatorie de natură gastrointestinală sau de existența paraziților intestinali. De asemenea, poate fi vorba de un reflux al bilei, motiv pentru care este important ca medicul veterinar se depisteze întocmai cauza gastritei pentru a i se administra o dietă adecvată.

Cum recunoști gastrita la câine

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacale care se poate manifesta prin vărsături, în cazuri grave chiar însoțite de sânge, diaree, stare apatică și lipsa poftei de mâncare. Este foarte probabil ca animăluțul să simtă durere stomacală și să adopte o poziție ciudată, specifică, aplecat pe labele din față, asemenea unei poziții de rugăciune. De asemenea, fluxul salivar poate crește, va evita orice fel de acțiune care implică mișcare și va începe să slăbească. Alimentația câinilor este foarte importantă pentru menținerea sănătății lor și în niciun caz nu este momentul ca animăluțul să fie răsfățat cu fel și fel de bunătăți crezând că astfel își va recăpăta apetitul. Tot ce reușești să faci este să-i agravezi starea. Este recomandat să faci o vizită la medicul veterinar pentru că diagnosticul de gastrită se pune în urma unor analize amănunțite, tot acesta fiind și cel care recomandă ce tratament trebuie să urmeze animalul. În orice caz, punctăm că dincolo de tratament, cel mai important pas spre vindecare este adoptarea unei diete pentru gastrita la câine. 

Dieta pentru gastrită la câini

Chiar dacă sistemul digestiv al câinelui este diferit de cel al omului, există similitudini mari, motiv pentru care, în cazul gastritei la câini cel mai mare ajutor în vindecare vine din partea dietei. Este important de punctat că în perioada în care câinele încă vomită, aspect care se poate petrece în următoarele ore chiar și după administrarea tratamentului de către medicul veterinar, să i se dea apă cu porția pentru că o poate regurcita. Câinii foarte slăbiți și care suferă de deshidratare ca urmare a episoadelor multiple de vomă s-ar putea să fie supuși unui tratament intravenos în cabinetul medicului. 

Este de preferat ca în prima etapă să i se dea alimente fierte, iar hrana uscată să-i reintre în meniu abia după ce au trecut 12 ore fără să vomite. Dieta unui câine cu gastrită poate conține în acest răstimp cartofi fierți sau orez fiert amestecate cu piept de pui sau de curcat, de asemenea, fiert. Carnea crudă sau alimentele proaspete sub nicio formă nu trebuie să facă parte din dieta unui câine cu gastrită.

După ce stările de vomă s-au calmat trebuie să ai grijă să-l hrănești corespunzător, cu porții mici și dese, însă de regim. Recomandarea noastră este hrana de dietă pentru câini cu gastrită pe bază de orez, porumb, proteine deshidratate de pasăre, ulei de cocoș și grăsimi.

Pungă de 12 kg cu hrană pentru câini cu afecțiuni gastroenterologice Advance Gastroenteric
Hrana pentru câini cu afecțiuni gastroenterologice – Advance Gastroenteric oferă o dietă completă și echilibrată pentru câinii cu probleme gastrointestinale acute și cronice

După episodul de gastrită, în următoarele două săptămâni, deja poți să începi să-i reintroduci porțiile normale de hrană, conform cu recomandările de pe ambalajul produsului. Nu este indicat să mănânce mult de la început pentru că stomacul va fi suprasolicitat și s-ar putea ca voma să reapară episodic. Dacă ai un animăluț gurmand și pofticios care și-a recăpătat vitalitatea, poți să-l răsfeți din când în când cu biscuiți speciali, recomandați în dieta unui câine cu gastrită.

Pungă cu biscuiți pentru câini cu sensibilități digestive și dermatologice Advance Sensitive Snack
Biscuiții pentru câini cu sensibilități digestive și dermatologice – Sensitive Snack conțin probiotice pentru sănătatea și buna funcționare a sistemului digestiv

Cum îngrijești un câine cu probleme gastroenterologice

Un câine care are probeme gastroenterologice trebuie îngrijit cu atenție și responsabilitate. Este de preferat ca hrana să i se dea după un program stabilit, chiar dacă nu vei putea la ore fixe, iar porțiile să fie conform cu indicațiile și specificațiile de pe ambalaj. Pe tot parcursul zilei, câinele trebuie să aibă apă la discreție, iar aceasta trebuie să fie proaspătă, schimbată zilnic, chiar și de două ori pe zi. Joacă-te cu el, alintă-l și plimbă-l cât mai mult în aer liber. O soluție pentru a evita ca patrupedul să consume alimente de pe jos sau plante care-i pot face rău este să ieși cu el la plimbare cu botniță.

Sursă foto: Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply