fbpx
caine din rasa teckel, maro cu negru, pe un camp
Câini, PetAdvice

Ce mănâncă un teckel. Alimentația potrivită pentru șoricarul tău

Teckelul (dachshund) sau șoricarul – așa cum este cunoscut la noi – este un câine de talie mică, foarte energic și jucăuș și cu o personalitate fermecătoare. Este, însă, un cățel cu o constituție mai neobișnuită, care îi poate provoca o serie de afecțiuni. Are și o predispoziție naturală la obezitate și de aceea trebuie să acorzi atenție la ce mănâncă un teckel, acesta fiind poate cel mai important aspect care ține de îngrijirea câinilor din această rasă.

În acest articol îți vom detalia acest aspect, îți vom spune ce trebuie să mănânce un șoricar și care este cantitatea de hrană pe care trebuie să o primească și îți vom recomanda mai multe tipuri de mâncare potrivite pentru el. 

Ce trebuie să conțină hrana pentru un câine teckel

Fiind un câine de talie mică, a cărui greutate la maturitate ajunge la cel mult 14 kg, în cazul rasei standard și până în 10 kg la cea miniaturală, cu păr scurt și cu picioare scurte, nevoile lui nutriționale sunt specifice. 

Pe scurt, hrana pentru un teckel trebuie să aibă un nivel ridicat de proteină de calitate și cantități scăzute de grăsimi și carbohidrați.

Având o predispoziție ridicată la obezitate, unui teckel trebuie să-i oferi ocazia de a face mișcare. Pentru el acest lucru este vital. Creșterea în greutate îi suprasolicită spatele și articulațiile, iar de aici vin tot felul de probleme de sănătate care pentru el pot fi fatale. Din acest motiv este esențial să eviți alimente cu nivel ridicat de carbohidrați, chiar dacă lui îi plac foarte mult. 

În general, grăsimile sunt necesare în alimentația unui câine pentru sănătatea pielii și a părului. Însă această rasă de câine are blana scurtă și predispoziție scăzută la afecțiuni ale pielii și părului, astfel că un nivel scăzut de grăsimi îi este suficient.

Tipuri de hrană recomandate pentru un teckel

Pentru o alimentație cât mai corectă și mai sănătoasă, un teckel trebuie să primească hrană uscată, care îi va îngriji dantura și va preveni depunerea de tartru, dar și mâncare umedă, care va contribui la hidratare.

Teckelul este un câine de talie mică, iar hrana lui trebuie aleasă în funcție de acest criteriu. Toți producătorii serioși au în vedere nevoile nutritive ale câinilor, în funcție de talie, și concep tipuri de mâncare perfect echilibrate pentru ei. În plus, unii dintre ei au conceput mâncare specială pentru șoricari.

Hrană uscată

Royal Canin Dachshund Adult este o hrană uscată specială pentru câini adulți, de peste 10 luni, din rasa teckel. Compoziția specială a acestei mâncări îi îngrijește articulațiile, care în cazul lui – fiind un câine cu picioare scurte și cu vertebre care sunt supuse unui stres mecanic important – sunt mai solicitate decât în cazul altor rase de câini. De asemenea, este un tip de mâncare ce menține hidratarea optimă a cartilajelor, tonusul muscular și previne obezitatea. 

Punga cu Royal Canin Dachshund Adult pe fond alb
Royal Canin Dachshund Adult, hrană uscată specială pentru teckelii adulți, de peste 10 luni

Advance Dog Mini Adult este hrană uscată superpremium completă și perfect echilibrată pentru câinii de talie mică. Conține proteine naturale ce ajută la menținerea sănătății intestinale. Compoziția acestui tip de mâncare ajută la menținerea masei musculare și are efect de prevenire a tartrului.

Punga cu hrana Advance Dog Mini Adult pe fond alb
Advance Dog Mini Adult, hrană uscată superpremium completă pentru câini de talie mică, potrivită pentru un teckel

Hrană umedă

Hills SP Canine Adult Perfect Weight este o hrană umedă potrivită pentru alimentația unui teckel, rasă cunoscută pentru predispoziția de îngrășare. Compoziția acestui sortiment de mâncare asigură menținerea greutății ideale și scăderea ei, în cazul în care șoricarul tău s-a îngrășat.

Conserva cu Hills SP Canine Adult Perfect Weight pe fond alb
Hills SP Canine Adult Perfect Weight, hrană umedă potrivită pentru alimentația unui teckel, rasă cu predispoziție la obezitate

Brit Pate & Meat este o hrană umedă cu bucăţi de carne şi pate, cu un nivel ridicat de proteină, fiind o mâncare ideală pentru un teckel. Acest sortiment conține 70% somon şi pui, fără cereale şi conservanţi. Brit Pate & Meat este un supliment ideal la mâncarea uscată. Îmbunătăţeşte aportul de hrană şi ajută la suplimentarea de lichide. 

Conservă cu Brit Pate & Meat pe fond alb
Brit Pate & Meat, hrană umedă cu bucăţi de carne şi pate, ideală pentru un teckel

Alimentația puiului din rasa teckel

Royal Canin Dachshund Puppy este o hrană uscată special concepută pentru câini juniori din rasă teckel, cu vârsta de până la 10 luni. Compoziția ei contribuie la dezvoltarea corectă și menținerea sănătății articulațiilor puiului de teckel și acoperă cerințele unei perioade de creștere scurte și intense, în același timp menținând greutatea optimă. Ingredientele atent alese fortifică sistemul imunitar.

Punga cu hrana Royal Canin Dachshund Puppy pe fond alb
Royal Canin Dachshund Puppy, hrană uscată special concepută pentru câini juniori din rasă teckel, care fortifică sistemul imunitar

Royal Canin Mini Puppy este o hrană umedă recomandată pentru cățeii de talie mică, cu vârstă cuprinsă între 2 și 10 luni, cu greutatea la vârsta adultă cuprinsă între 4 și 10 kg. Este o mâncare delicioasă, savurată de pui ca pe o delicatesă, datorită bucăților suculente de carne în sos. Hrana poate fi oferită ca atare sau în combinație cu hrana uscată. Asigură o digestie optimă și ajută la fortificarea mecanismelor naturale de apărare ale puiului.

Plic cu hrana Royal Canin Mini Puppy pe fond alb
Royal Canin Mini Puppy, hrană umedă pentru puii de talie mică, cu vârstă cuprinsă între 2 și 10 luni

Cât trebuie să mănânce un teckel

Cantitatea de hrană pentru un teckel diferă destul de mult în funcție de greutate și de activitatea lui fizică.

În general, un șoricar adult care are 9 kg are nevoie de aproximativ 575 de calorii pe zi, în timp ce seniorii sau teckelii care sunt mai puțin activi vor primi cu 100 de calorii mai puțin. În cazuri excepționale, în care șoricarul atinge nivelul maxim de 14 kg și este foarte activ, poate primi chiar 900 de calorii pe zi, o cantitate incredibil de mare pentru un câine de această talie.

Nivelul zilnic de calorii la pui poate fi ușor mai ridicat decât cel al unui adult normal, asta pentru că ritmul lui de creștere este rapid. 

Un pui între 2 și 10 luni va avea 3-4 mese pe zi, iar după vârsta de 10 luni un teckel va primi doar 2 mese pe zi.

Important este să eviți recompensele gustoase la acești câini sau să i le oferi în timpul meselor, din cauza predispoziției lor la îngrășare.

Deci, este foarte important ce mănâncă un teckel și cât, iar medicul veterinar este cel mai în măsură să facă recomandări în acest sens, având în vedere faptul că greutatea fiecărui exemplar este diferită.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply