Este important să știi cât trebuie să mănânce o pisică dacă vrei să-i menții sănătatea pentru că hrana se află în strânsă legătură cu acest aspect. Alimentația în exces poate conduce la obezitate, de aceea cantitatea, dar și calitatea alimentației sunt esențiale. Pentru a ști cât trebuie să mănânce o pisică trebuie să ții cont de vârsta sa, de greutatea pe care o are și de activitatea zilnică pe care o desfășoară pentru că o pisică activă va avea alte nevoi față de o pisică sedentară.
Care este alimentația corectă a pisicii
Pisica este un animal carnivor, prin urmare ingredientul de bază pentru o alimentație corectă este proteina animală. În cazul unei pisici adulte și sănătoase, porția de proteine trebuie să fie de aproximativ 60-65% din volumul hranei, restul reprezentând grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale. Însă, dacă pisica suferă de diferite afecțiuni, atunci este recomandat să consume doar hrană de dietă, aceasta având ingredientele necesare pentru ameliorarea problemei. Astfel, dacă pisica suferă de afecțiuni renale, se recomandă o dietă care să susțină buna funcționare a rinichilor.
Dacă pisica suferă de afecțiuni digestive este necesar ca și hrana sa să fie adaptată nevoilor alimentare cu care se confruntă. Punctăm că laptele nu este nici pe departe cea mai bună variantă de alimentație pentru pisici deoarece organismul lor nu poae descompune lactoza și astfel se pot confunta cu indigestii. Însă, dacă vrei să-ți răsfeți animăluțul fie îi oferi o porție de lapte fără lactoză, fie îi oferi lapte special pentru pisici.
Pe de altă parte, alimentația corectă pentru pisica sterilizată trebuie să aibă la bază un pH neutru pentru a evita blocajul renal şi tendinţa de îngrăşare.
Hrana umedă vs hrana uscată
Pisica are nevoie de o hrană diversificată astfel încât să nu se obișnuiască cu același tip de mâncare pentru că în timp poate să-l refuze. De aceea, combinarea hranei umede cu hrana uscată este cea mai bună soluție. Hrana umedă are avantajul că poate fi direct porționată pentru a-i asigura necesarul de hrana la o masă, și, totodată, este hidratantă pentru pisică. Aceasta se găsește la plic sau la conservă și aroma sa este mult mai atrăgătoare pentru pisică. Pe de altă parte, hrana uscată pentru pisici are avantajul că previne apariția tartrului, păstrează sănătatea gingiilor și susține digestia și, în plus, nu se alterează la fel de repede ca cea umedă. Pentru a ști cât trebuie să mănânce o pisică este important să verifici informațiile existente pe ambalaj.
Cât trebuie să mănâce o pisică
O pisică adultă ar trebui să aibă două sau trei mese pe zi, nefiind recomandat să aibă mâncare la discreție pentru că va crește riscul de a dezvolta obezitate. Dacă vorbim de hrană pentru puii de pisică, după ce au înțărcat, aceștia pot avea între 6-8 mese pe zi. Pe de altă parte, o pisică gestantă sau care alăptează poate fi hrănită de 3-4 ori pe zi. Pentru a ști cât trebuie să mânânce o pisică este necesar să ții cont de următoarele aspecte:
Vârsta
Dacă pisica a depășit vârsta de un an este considerată adultă și hrana sa se poate schimba și adapta noilor nevoi. Se va face trecerea de la 6-8 mese pe zi la maxim 3, ținându-se cont că porția nu trebuie să depășească 200 kcal/zi.
Greutatea
Pentru a ști cât trebuie să mănânce o pisică pe zi trebuie înainte să o cântărești, regula generală fiind că la 1 kilogram al animăluțului să corespundă aproximativ 50-60 de calorii și aproximativ 20-25 grame de hrană. Aceste detalii sunt întotdeauna trecute pe ambalajul produsului întocmai pentru că se ia în calcul și compoziția. Pisicile care se confruntă cu obezitate trebuie să primească hrană specială de dietă.
Activitatea fizică
Pisicile jucăușe consumă energie și vor avea cerințe calorice mai mari, caz în care se poate crește porția zilnică de mâncare cu maxim 10%. Pe de altă parte, dacă pisica trăiește într-un apartament și activitatea sa fizică va fi mai redusă și cea mai bună recomandare este Hrana pentru pisici de apartament – Advance Cat Hairball.
Dacă obișnuiești să-i dai gustări între mese pisicii, acestea nu trebuie să reprezinte mai mult de 5 % din hrana totală pe care o primește într-o zi.
Ce să faci când pisica refuză să mănânce
Pisicile sunt gurmade, iar dacă animăluțul refuză să mănânce s-ar putea să fie vorba de o problemă de sănătate cu care se confruntă, caz în care ar trebui mers la medicul veterinar. Însă, înainte de a te gândi la ceva rău asigură-te de confortul emoțional al pisicii. Dacă au intervenit schimbări în rutina zilnică, de exemplu o călătorie, este normal ca animăluțul să refuze hrana până se obișnuiește cu noul mediu. De asemenea, dacă ai vizitatori sau alte animale prin preajmă cu care pisica nu este obișnuită, aceasta poate evita hrana până se acomodează. Poate fi vorba și de un moft de moment al pisicii și atunci poți interveni cu hrană umedă pentru a-i crește apetitul.
Surse foto: The Pet Club, Pixabay
2 Comments