fbpx
Caine labrador asezat cu capul pe labe
Câini, PetAdvice

Cât mănâncă un labrador. Hrana potrivită la orice vârstă

Atunci când animalul tău de companie este un labrador, trebuie să știi că această rasă are nevoi nutriționale diferite față de alte rase de aceeași talie. Pentru a avea o viață fericită și sănătoasă în familia ta, este necesar să știi cât mănâncă un labrador și ce diete sunt potrivite pentru el. În acest articol îți vom spune cum să-ți hrănești labradorul la orice vârstă și ce vitamine și suplimente alimentare sunt potrivite pentru el.

Cât mănâncă un labrador

Câinii sunt, în general, pofticioși, dar labradorii întrec orice rasă la acest capitol. Practic, ar mânca oricât și orice și din acest motiv ajung de multe ori să aibă probleme de sănătate și greutate. Însă trebuie avut în vedere faptul că este un cățel de talie mare și are niște nevoi nutriționale destul de ridicate. Totuși, labradorul este mai puțin activ și va trebui să iei în calcul și acest aspect atunci când îi stabilești meniul.

Veterinarii și nutriționiștii recomandă să stabilești aportul caloric în funcție de greutatea pe care o are labradorul tău. Astfel, un cățel adult hrănit corespunzător va primi în jur de 70 de calorii/kilogram corp, adică 1.400 de calorii zilnic dacă are 20 de kilograme. Labradorii, însă, ajung și la 30 de kilograme la maturitate sau chiar depășesc acest prag. Cu toate acestea, aportul caloric ar trebui să rămână în jurul valorii de 1.900-2.000 de calorii pe zi.

În cazul în care labradorul tău locuiește în apartament și este mai puțin activ, aportul caloric trebuie redus puțin, în jurul valorii de 50-60 calorii/kilogram corp. 

În schimb, puii au nevoie de aproximativ 130 calorii per kilogram, acestea fiind reduse treptat odată cu creșterea. În jurul vârstei de 2 ani vor primi numărul de calorii recomandate pentru un labrador adult, adică 70/kilogram. 

Evident, ca la orice altă rasă pe câine, aportul caloric la un senior va fi redus, iar pentru un labrador 50 de calorii/kilogram corp vor fi suficiente.

Ce trebuie să conțină hrana pentru un labrador

Cea mai bună mâncare pentru un labrador va fi diferită față de hrana recomandată pentru altă rasă. Va trebui să alegi un tip de hrană bogată în proteine și grăsimi și săracă în carbohidrați. 

Îți explicăm și de ce. Labradorul este un câine de talie mare, destul de leneș, dar totuși mai activ decât alte rase comparabile. Din acest motiv, au nevoie de hrană bogată în proteine (aproximativ 25% procent proteic). 

Pentru că prietenul labrador are blăniță densă și năpârlește mult, hrana lui trebuie să conțină și minim 5% grăsimi. Astfel, blana își va păstra luciul.

Carbohidrații trebuie să se situeze la un nivel cât mai scăzut, tocmai pentru că este un câine pofticios, însă aceștia trebuie să fie prezenți în dieta labradorului, pentru că susțin sănătatea aparatului digestiv.

Ce mănâncă un labrador. Tipuri de hrană recomandate

Așa cum am spus, labradorul are nevoi nutriționale diferite în funcție de vârstă, dar și față de alte rase de aceeași talie. Nutriționiștii știu asta și, din fericire, au creat tipuri de mâncare speciale pentru acești câini, așa că ție îți va fi destul de simplu să-ți alimentezi corespunzător prietenul labrador.

Iată tipurile de hrană potrivite pentru un labrador în funcție de vârstă:

Hrană pentru pui

Royal Canin Labrador Retriever Puppy este o hrană special creată pentru pentru puii cu vârsta de până la 15 luni. Ingredientele din această dietă specială contribuie la dezvoltarea corectă a sistemului osos al puilor și la fortificarea articulațiilor.

De asemenea, hrana contribuie la menținerea greutății optime a puiului de labrador, menține echilibrul florei intestinale și fortifică sistemul natural de apărare al puiului.

Punga cu hrana Royal Canin Labrador Puppy pe fond alb
Royal Canin Labrador Retriever Puppy, hrană special creată pentru pentru puii cu vârsta de până la 15 luni

Hills SP Canine Puppy Large Breed este un alt tip de hrană recomandată pentru puii de labrador de până la un an. Are un nivel optim de calciu pentru o creștere controlată a oaselor, o necesitate a câinilor de talie mare aflați în stadiul de dezvoltare. De asemenea, conține o cantitate echilibrată de minerale pentru oase și dinți puternici, acizi grași din ulei de pește pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului și ochilor și proteine de înaltă calitate pentru dezvoltarea masei musculare.

Punga cu hrana Hills SP Canine Puppy Large Breed pe fond alb
Hills SP Canine Puppy Large Breed, cu un nivel optim de calciu pentru o creștere controlată a oaselor puilor de labrador 

Hrană pentru câinii adulți

Royal Canin Labrador Retriever Adult este o hrană uscată superpremium pentru câinii cu vârsta de peste 15 luni. Această dietă contribuie la menținerea greutății optime a labradorului, prin combinarea unui procent de proteină crescut (30%), cu un aport de lipide scăzut (13%) și L-carnitină pentru a susține metabolizarea grăsimilor. De asemenea, hrana susține sistemul osos puternic și sănătatea ochilor.

Punga cu hrana Royal Canin Labrador Retriever Adult pe fond alb
Royal Canin Labrador Retriever Adult, hrană uscată superpremium pentru câinii cu vârsta de peste 15 luni

Hills SP Canine Adult Light Large Breed este o hrană perfect echilibrată pentru câinii adulți de talie mare, mai puțin activi, care necesită o dietă cu un conținut scăzut de calorii pentru a-și menține greutatea optimă și un stil de viață sănătos.

Punga cu hrana Hills SP Canine Adult Light Large Breed pe fond alb
Hills SP Canine Adult Light Large Breed, o hrană perfect echilibrată pentru labradorii adulți

Hrană pentru câinii seniori

Hills SP Canine Mature Light este o hrană completă pentru labradorii seniori, cu vârsta de peste 7 ani, cu tendință de îngrășare. Hrana este, de asemenea, recomandată și pentru alte rase mari. Această dietă oferă un echilibru nutrițional perfect și nu conține conservanți, arome și coloranți artificiali.

Punga cu hrana Hills SP Canine Mature Light pe fond alb
Hills SP Canine Mature Light este o hrană completă pentru labradorii seniori, cu vârsta de peste 7 ani

Vitamine și suplimente alimentare necesare unui câine labrador

Ca și oamenii, câinii au nevoie și de o serie de suplimente alimentare pentru fortificarea sistemului imunitar și pentru o funcționare optimă a organismului. Astfel, îți recomandăm să-i administrezi periodic labradorului tău de orice vârstă  vitamine și minerale, pentru o viață cât mai sănătoasă. 

Suplimentul pentru câini Pet Phos conține vitamine și minerale care susțin imunitatea, sănătatea oaselor și îngrijesc pielea și blana. Tabletele sunt recomandate pentru câinii adulți, dar și pentru puii aflați în perioada de creștere și femelele care alăptează. 

Flacon cu supliment Pet Phos pe fond alb
Supliment Pet Phos cu vitamine și minerale care susțin imunitatea, sănătatea oaselor și îngrijesc pielea și blana

Câinii de talie mare, așa cum sunt labradorii, se confruntă uneori cu probleme articulare, care pot apărea în timpul creșterii și la maturitate. Din fericire, există o varietatea de suplimente și tratamente care au grijă de sistemul articular. 

Pentru prevenirea acestor probleme îți recomandăm Advance Dog Articular, o gustare care contribuie la îngrijirea zilnică a articulațiilor și oaselor. 

Punga cu gustare Advance Dog Articular pe fond alb
Advance Dog Articular, o gustare care contribuie la îngrijirea zilnică a articulațiilor

În concluzie, labradorul tău va fi fericit și va avea o viață sănătoasă dacă ții cont de două aspecte importante: cât mănâncă un labrador și, mai ales, care este hrana potrivită pentru acest animal de companie minunat.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply