fbpx
doua pisici, una negra si una maro, langa un castel pentru pisici
PetAdvice, Pisici

Administrarea pastilei pentru deparazitarea pisicilor. Cât de des repetăm tratamentul și cum o facem fără ca pisica să creadă că îi vrem răul

Administrarea pastilei de deparazitare la pisici poate fi o provocare, pentru că felinele sunt, de regulă, mult mai atente la ce ingerează și acceptă cu greu ceva ce este nou și mai ciudat. În acest material îți vom spune cum poți să-i dai pastila fără ca pisica să creadă că vrei să-i faci rău. De asemenea, vei afla când și cât de des se face deparazitarea internă și externă și îți vom recomanda câteva pilule cu care poți realiza eficient aceste operațiuni deosebit de importante pentru sănătatea pisicii tale.

Când deparazităm intern și extern pisica

Deparazitarea internă și externă se face oricând este nevoie. În primul caz, medicul veterinar este cel care va constata infestarea și îți va recomanda o schemă de tratament. 

Deparazitarea externă se poate face și fără recomandarea veterinarului, atunci când constați că felina are purici sau căpușe. Pisica ar putea să aibă nevoie de mai multe deparazitări externe pe an, mai ales dacă își petrece o parte din timp afară.

La recomandarea veterinarului, deparazitările interne și externe pot fi făcute și preventiv, de regulă, primăvara, când reapar dăunătorii.   

Pisica de apartament trebuie deparazitată? 

Chiar dacă trăiesc exclusiv în apartament, pisicile sunt expuse riscului de infestare cu paraziți interni și externi. Dăunătorii pot ajunge în casă prin mai multe moduri, inclusiv lipiți de talpa pantofilor sau agățați de haine. Odată ajunși în casă, se vor atașa de blana pisicii în cel mai scurt timp.

În cazul pisicii, care își linge și curăță blana în mod constant, infestarea cu paraziți externi poate duce destul de ușor și la o infestare cu paraziți interni. În momentul în care își linge blana, pisica poate ingera parazitul, iar acesta este, în multe cazuri, transmițător de paraziți interni.

Prin urmare, dacă observi un comportament neobișnuit la felina ta sau simptome specifice infestării cu paraziți interni, adresează-te medicului veterinar. 

Administrarea pastilei deparazitare pentru pisici

Pastilele pentru deparazitare sunt o metodă eficientă și sigură pentru îndepărtarea paraziților interni sau externi. Singura problemă este că la feline administrarea ar putea fi mai problematică decât în cazul câinilor. Iată cum trebuie să procedezi.

Metode de administrare fără ca pisica să creadă că îi vrem răul

Așa cum am mai spus, pisicile sunt mai atente la ce mănâncă și ar putea să refuze pastila de deparazitare. Vestea bună este că cele mai multe pilule au compoziții îmbunătățite cu ingrediente care să le dea un miros atrăgător, astfel că pisica ar putea să o accepte fără probleme.

Însă, dacă întâmpini dificultăți, cea mai bună metodă de administrare este să mărunțești pilula și să o amesteci cu mâncarea umedă, care este mai fluidă, are un miros mai pregnant și este preferata tuturor pisicilor. 

O altă metodă de administrare este să așezi pastila pe limba pisicii, iar aceasta o va înghiți din reflex.

La cât timp se face deparazitarea la pisici

Deparazitarea pisicilor se face periodic, în funcție de perioada de acțiune a produsului folosit. În cazul pisicilor de exterior, deparazitarea externă este o operațiune care trebuie îndeplinită în mod constant. Cele de apartament vor avea nevoie de deparazitare, internă sau externă, mai rar.

Deparazitarea internă se face întotdeauna la recomandarea veterinarului, chiar dacă decizi să o aplici în scop preventiv.

Pastile pentru deparazitare internă

Milbemax Cat este o pastilă pentru deparazitarea internă la pisici de talie mică și pui cu vârsta de peste 6 săptămâni. Este indicată pentru tratamentul infecțiilor mixte provocate de cestode și nematode (viermi lați și rotunzi). Milbemax se administrează în doză unică, pe cale orală, împreună cu o cantitate de hrană sau imediat după ingerare.

Cutie cu Milbemax Cat pe fond alb
Milbemax Cat, pastilă pentru deparazitarea internă la pisici de talie mică și pui cu vârsta de peste 6 săptămâni, eficientă împotriva viermilor lați și rotunzi

Cestal Cat este o pastilă cu gust savuros, recomandată pentru tratamentul și controlul tuturor teniilor comune și infestarea cu viermi rotunzi la pisici și pui de pisică. Pentru o deparazitare generală, o singură administrare este suficientă, dar în cazul unei infestări masive se recomandă repetarea dozei după 14 zile. Datorită riscului de reinfestare, tratamentul poate fi repetat la fiecare 3-6 luni.

Cutie cu Cestal Cat pe fond alb
Cestal Cat, pastilă cu gust savuros pentru tratamentul și controlul tuturor teniilor comune și infestarea cu viermi rotunzi la pisici și pui de pisică

Pastile pentru deparazitare externă

Credelio este o tabletă pentru tratamentul infestării cu purici și căpușe la pisici de talie mare, între 2 și 8 kg. Produsul medicinal veterinar are activitate de eliminare imediată și persistentă până la o lună a puricilor și căpușelor. De asemenea, poate fi utilizat ca parte a unei strategii terapeutice în controlul dermatitei alergice provocate de saliva de purice.

Cutie cu Credelio pe fond alb
Credelio, tabletă pentru tratamentul infestării cu purici și căpușe la pisici de talie mare, între 2 și 8 kg

Tabletele Credelio sunt disponibile și în varianta pentru pisici de talie mică, cu greutatea cuprinsă între 0,5 și 2 kg. Ca și în primul caz, sunt eficiente împotriva puricilor și a căpușelor.

Cutie cu Credelio pe fond alb
Credelio pentru pisici de talie mică, tablete antiparazitare eficiente împotriva puricilor și a căpușelor

Cât costă o pastilă pentru deparazitare. Prețul mediu

Deparazitarea internă și externă a pisicilor cu ajutorul pastilelor implică cheltuieli reduse. Prețul tabletelor este accesibil, situându-se în jurul sumei de 10 lei pentru o pastilă împotriva paraziților interni. Având în vedere că pisica are nevoie, în cele mai multe cazuri, de o singură pastilă, prețul plătit este unul foarte mic.

Tabletele pentru deparazitare externă pot avea un preț ușor mai ridicat, în jur de 12-14 lei pentru o pastilă. Ca și în primul caz, pisica are nevoie doar de o pastilă pentru înlăturarea puricilor și a căpușelor, iar efectul durează cel puțin o lună.

În concluzie, deparazitarea internă și externă a pisicilor prin intermediul tabletelor este sigură, eficientă și foarte accesibilă. Administrarea pastilei de deparazitare la pisici este simplă, dacă urmezi sfaturile de mai sus.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply