Cu toții ne dorim ca animalul nostru de companie să fie sănătos, vesel, activ și plin de energie. Din păcate, uneori, câinele poate suferi de anumite afecțiuni însă, descoperite la timp, acestea pot fi tratate sau ținute sub control. Este și cazul insuficienței renale – o boală a rinichilor. Iată tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și remedii.
Ce este insuficiența renală la câine
Insuficiența renală este o afecțiune foarte gravă a rinichilor care nu mai funcționează la capacitate maximă și nu mai reușesc să elimine toxinele acumulate în organism. Această boală poate fi însă ținută sub control dacă este rapid diagnosticată. Insuficiența renală poate să fie acută – apare brusc, iar simptomele se manifestă violent – sau cronică: boala apare și se dezvoltă în timp.
Rase de câini predispuse la boli de rinichi
Anumite rase de câini sunt mai predispuse genetic la această afecțiune. Printre acestea se numără:
- Cocker Spaniel Englez
- Bull Terrier
- Ciobănesc German
- Samoyed
Cauzele insuficienței renale la câine
Cauzele apariției insuficienței renale la câine țin de mai mulți factori printre care se numără: alimentația, vârsta, mediul în care trăiește animalul, dar și rasa din care face parte. De exemplu, un câine care depășește vârsta de 7-10 ani este mai predispus să sufere de această boală, față de un câine mai tânăr. La fel, o alimentație bogată în sare, potasiu, fosfor și multe proteine crește riscul apariției acestei boli. Și mediul în care trăiește animalul este foarte important, deoarece un câine expus unui mediu chimic și toxic are șanse foarte mari să sufere, la un moment dat, de afecțiuni ale rinichilor.
Simptomele insuficienței renale la câine
Odată ce afecțiunea s-a instalat în organismul câinelui, acesta începe să dea semne evidente de boală doar după ce rinichii au fost afectați în proporție de aproximativ 75%. Așadar, este extrem de important să fii atent la orice ți se pare în neregulă sau bizar în comportamentul animalului tău de companie. Câinele poate prezenta următoarele simptome ce ar trebui să te pună pe gânduri să să te trimită cu el direct la medicul veterinar:
- Sete și urinare excesive
- Apetit scăzut
- Pierdere în greutate
- Inflamații bucale și respirație urât mirositoare
- Gingii palide
- Dereglări digestive: vomă și diaree
Tratament
O alimentație mai strictă, care să respecte anumite reguli, poate ține sub control această afecțiune, dacă animalul tău de companie nu se află într-o stare foarte gravă. Recomandat este să-i oferi hrană care să conțină o cantitate mai mică de proteine, de fosfor, potasiu și sare. În anumite cazuri severe, câinele poate fi supus unui procedeu de detoxifiere artificială a sângelui, cunoscut sub denumirea de dializă. Practic, această metodă presupune trecerea sângelui printr-un rinichi artificial care îl curăță de toxine și îl retrimite în organism. Această procedură medicală se utilizează mai ales la animalele care suferă de insuficiență renală acută. O altă modalitate de a ține această afecțiune sub control îl reprezintă suplimentele alimentare speciale precum suplimentul nutritiv Renalvet Twist Off, care este destinat atât câinilor, cât și pisicilor ce suferă de insuficiență renală cronică. Dacă animalul suferă de insuficiență renală acută, îți recomandăm produsul Direne Pastă
Dieta pentru insuficiența renală la câini
Câinele care suferă de afecțiuni renale ar trebui să aibă o dietă specială. Din păcate, nu-l mai poți răsfăța cu bunătățile pe care i le ofereai înainte. Recomandată este hrana uscată de la Advance Renal. Dacă animalul tău de companie suferă de probleme ale tractului urinar, Advence Urinary Diet este hrana potrivită pentru el.
De ce nu este indicată mâncarea gătită
Un animal care suferă de afecțiuni renale și a fost diagnosticat cu insuficientă renală acută sau cronică ar trebui să aibă o dietă specială. Mâncarea gătită nu este foarte recomandată. Îi poți oferi și alte alimente în afară de bobițe speciale, dar trebuie să ai mare grijă! Câinele are nevoie de mai puțină proteină, mai puțină sare, potasiu și fosfor. Din păcate, nu avem cum să cunoaștem cantitatea exactă a acestor elemente, cantitate care se regăsește în mâncărurile gătite. Să nu uităm că fiecare ingredient din mâncarea gătită poate conține cantități diferite din aceste elemente, iar însumate pot depăși pragul recomandat de medicul veterinar pentru câine.
Cum poate fi prevenită insuficiența renală la câine
Insuficiența renală la câine poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă, diversificată și echilibrată. Nu oferi animalului tău de companie alimente foarte sărate, evită să-i dai o cantitate foarte mare de carne roșie, alimente procesate (chipsuri, biscuiți, creme de brânză, semipreparate, mezeluri). De asemenea, câinele nu are voie să consume zahăr și tot ce înseamnă dulciuri.
Sursa foto: Pexels, PIxabay, thepetclub.ro
3 Comments
Buna seara . Am un catel metis pechinez 10 ani . De cateva zile cand il scot afara dupa ce il
plimb cand il iau in brate sa il duc in casa face pipi pe tricoul meu sau cand ajunge in casa . E
posibil sa aiba insuficienta renala ?