Râia este o boală extrem de contagioasă, mai rar întâlnită la pisici decât la câini, care provoacă mâncărimi și iritații puternice la nivelul pielii, din cauza cărora felinele își pot pierde parțial blana în zonele în care se scarpină mai des. În acest material vei afla dacă râia de la pisici se transmite la om, care sunt cauzele apariției scabiei, cum se manifestă, cum se diagnostichează și metodele de tratament și prevenire ale acestei afecțiuni.
Ce este scabia sau râia și cum o recunoști la pisici
Râia sau scabia, așa cum mai este cunoscută, este o afecțiune a pielii care este provocată de un parazit extern, mai precis un acarian – Sarcoptes scabiei. Odată ajuns pe corpul pisicii, acest parazit începe pur și simplu să sape galerii în piele, provocând astfel mâncărimi violente, iritații și chiar infecții.
Infestația cu râie poate fi recunoscută destul de ușor, pentru că la nivelul pielii apar pete roșii și inflamații, cruste, iar blănița începe să se rărească. De asemenea, pisica va începe să se scarpine mai des și mai violent în zonele afectate.
Deși se poate manifesta la nivelul întregului corp, râia apare cu preponderență la urechi, articulațiile picioarelor, coadă, zona ochilor și a nasului.
Simptomele infestației cu râie la pisici
La început, pe piele apar pete roșii, astfel că în fază incipientă râia poate fi trecută cu vederea sau poate fi confundată cu o banală iritație. Însă, după câteva zile, încep să apară simptomele specifice care sunt:
- erupțiile cutanate;
- zgârieturi provocate de scărpinare;
- cruste;
- infecții locale;
- stări de agitație;
- căderea părului.
Cum se ia râia?
Răspândirea râiei se realizează, în principal, prin contactul direct cu un animal deja bolnav. O simplă atingere este suficientă pentru ca parazitul să ajungă pe corpul pisicii sănătoase. Odată ajuns aici, începe să acționeze, însă primele efecte pot apărea destul de târziu, chiar și după câteva săptămâni. Prin urmare, dacă ai observat că felina ta a intrat în contact cu un animal bolnav, este recomandat să iei măsuri din timp.
Deși se întâmplă în cazuri rare, râia poate fi luată și din vegetație, alte spații deschise, sau din locuri în care există mai multe animale, cum ar fi adăposturile. Parazitul care provoacă râia rămâne în viață între 2 și 4 săptămâni în medie, astfel că se poate întâmpla ca pisica ta să se îmbolnăvească, chiar dacă contactul direct cu un animal infestat a fost exclus.
Râia la pisici se transmite la om?
Chiar la începutul acestui material am spus că râia este foarte contagioasă și se transmite ușor de la o pisică la alta, dar și de la pisică la om. Dacă ai o felină bolnavă, este necesar să utilizezi mănuși atunci când o tratezi și pentru orice alt contact, să igienizezi des spațiul în care stă și să limitezi interacțiunea cu ea. Ideal ar fi să-i amenajezi un spațiu separat, dacă este posibil.
Scabia se poate transmite chiar și în perioada de tratament, astfel că toate măsurile de precauție trebuie respectate câteva săptămâni, în funcție și de recomandarea veterinarului.
Cauzele apariției scabiei la pisici
Principala cauză a apariției scabiei este contactul cu animale care au deja afecțiunea. Acarienii care stau la baza ei se deplasează cu o rapiditate uimitoare de la un animal la altul, astfel că o expunere limitată este suficientă pentru transmitere.
De asemenea, felina se poate îmbolnăvi dacă are acces în locuri în care a stat un animal bolnav.
În general, condițiile precare de igienă favorizează apariția râiei.
Cum se diagnostichează râia la pisici
Așa cum am mai spus, în faza ei de început scabia are manifestări care pot fi confundate cu o iritație banală a pielii. Ulterior, când apar crustele și părul începe să cadă, boala este adesea confundată cu o alergie.
Veterinarul este singurul în măsură să stabilească un diagnostic corect, după efectuarea unor teste specifice care pot implica și o analiză de laborator.
Pentru a evita formele avansate, în care râia se extinde pe tot corpul, este bine să acționezi din timp dacă observi că o roșeață sau o iritație persistă mai multe zile la rând.
Cum tratăm eficient râia la pisici
După stabilirea diagnosticului, medicul veterinar poate recomanda mai multe tipuri de tratamente împotriva râiei, care pot include pipete spot-on, unguente, tablete, chiar antibiotice, dacă a constatat infecții locale și șampoane pentru calmarea mâncărimilor.
O componentă foarte importantă a tratamentului este igiena susținută, iar asta înseamnă că veterinarul poate recomanda să-i faci băi frecvente, de 2-3 ori pe săptămână. Este foarte important să utilizezi un șampon care să-i curețe eficient iritațiile și să-i calmeze mâncărimile, iar în acest sens îți recomandăm VFA Hot Spot, care calmează mâncărimile și are un efect analgezic și antiinflamator rapid, fiind ideal pentru utilizarea în cazul pisicilor care au râie.
Pipetele antiparazitare de tip spot-on sunt, în general, utilizate pentru eliminarea puricilor și a căpușelor, însă există mai multe sortimente eficiente în îndepărtarea acarianului care stă la baza râiei. Pipeta Stronghold, cu selamectină, are efect împotriva puricilor, dar și a parazitului care provoacă râia. În plus, este recomandată și pentru îndepărtarea paraziților interni cum ar fi viermii intestinali, pulmonari și cardiaci.
Pentru calmarea mâncărimilor provocate de râie poți să utilizezi suplimentar, pe lângă tratamentul recomandat de veterinar, și o spumă care asigură o curățare profundă și igienizarea pielii.
Cum am mai spus, veterinarul este cel care prescrie tratamentul, în funcție de stadiu bolii. Este foarte important să respecți schema de tratament și durata, chiar dacă la un moment dat observi că iritațiile s-au calmat. De regulă, un tratament pentru râie durează între 4 și 6 săptămâni.
În tot acest interval este necesar să igienizezi constant spațiul în care stă pisica și să limitezi contactul cu ea.
Cum prevenim infestația pisicii cu râie
Deparazitarea externă constantă cu un produs eficient și împotriva acarienilor care produc râia este cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli neplăcute, care creează atât de multe complicații.
Pipeta Chanhold, spre exemplu, este un produs de acest gen, care este eficient și împotriva puricilor, dar și a unor paraziți interni.
Produsul poate fi utilizat și în cazul câinilor.
De asemenea, igiena constantă a animalului de companie este importantă în prevenirea acestei afecțiuni, dar și limitarea contactului cu cele care au deja boala.
Rase de pisici predispuse la scabie
Contrar a unor percepții potrivit cărora rasele de pisici cu blana scurtă ar fi mai predispuse la scabie, studiile au demonstrat că este o teorie greșită. Toate animalele – indiferent de rasă sau lungimea părului – sunt la fel de expuse acestui parazit.
De asemenea, pisicile cu o igienă precară sau prost alimentate sunt mai vulnerabile în fața parazitului care stă la baza acestei afecțiuni.
Concluzia este că deparazitarea externă, igiena și un stil de viață sănătos limitează riscul în fața acestei boli. Dacă pisica ta are râie, este important să te adresezi veterinarului și să respecți tratamentul prescris. De asemenea, râia de la pisică se transmite la om și din acest motiv trebuie să îți iei și tu măsuri de precauție.
Foto: The Pet Club, Pexels
No Comments