La cât de des se spală, pisicile lasă impresia că sunt experte în igienă, însă există și lucruri care le scapă. Astfel, curățarea urechilor la pisici va cădea mereu în sarcina noastră.
Spre deosebire de câini, care au nevoie de o igienizare constantă a urechilor, din cauza conformației pe care o au, la pisică lucruri sunt mult mai simple. Urechea pisicii are propriul mecanism de curățare, însă periodic trebuie să intervii și tu, mai ales dacă felina ta a avut în trecut probleme cu urechile sau a suferit o infestare cu paraziți.
Operațiunea în sine este simplă, însă pisica ar putea să opună ceva rezistență, dar te vom învăța cum trebuie să procedezi în această situație. De asemenea, îți vom spune când și cum faci curățarea corectă a urechilor pisicii și ce soluții trebuie să folosești.
Reține că igiena urechilor la pisici este importantă și o ferește de o serie de neplăceri, cum ar fi otitele sau alte infecții.
Curățarea corectă a urechilor la pisici
Așa cum spuneam, urechea pisicii are propriul mecanism de curățare, în care ceara alunecă spre interiorul urechii, iar mai departe se ocupă de ea chiar felina ta. Dar puii și pisicile mai în vârstă sunt incapabile să fac acest lucru și au nevoie de tine. De asemenea, pisicile care fac parte din rase cu blană lungă și bogată trebuie ajutate, dar și pisicile care au avut probleme cu urechile sau cu paraziții.
În mod normal, operațiunea se face o dată la câteva luni și mai des – o dată la 1-2 luni – dacă pisica ta iese afară și se expune la praf și mizerie. Dacă observi că urechea emană un miros neplăcut, este posibil să aibă o problemă și va trebuie să intervii mai des. Iar în cazul în care această situație persistă, trebuie să te adresezi veterinarului.
Curățarea corectă a urechilor la pisici se face doar cu soluții de uz veterinar. Este total contraindicat să utilizezi bețișoarele pentru urechi – cele pe care le folosești tu – pentru că ai putea să îi afectezi timpanul.
Aplică soluția specială în ureche și masează câteva secunde la baza acesteia, operațiune care va ajuta la desprinderea secrețiilor și mizeriei, apoi lasă pisica să-și scuture capul, eliminând astfel o parte din lichidul cu impurități. Cu un pansament steril sau cu o bucată de vată șterge urechea pisici, având grijă să eviți să intri prea mult în interiorul acesteia.
Probabil că ai observat că pisicii îi place să fie mângâiată peste tot, mai puțin pe urechi. Din acest motiv este posibil să accepte cu dificultate igienizarea. În această situație este recomandat să învelești pisica într-un prosop înainte de a interveni sau să fie ținută de o a doua persoană. Din fericire, totul durează foarte puțin, așa că pisica se va liniști foarte repede.
Produse pentru îngrijirea urechilor pisicilor
Așa cum spuneam și mai sus, curățarea urechii la pisici se face exclusiv cu soluții speciale, care îngrijesc și mențin sănătatea acestei zone sensibile. Recipientele în care se află au aplicatoare care fac întreaga operațiune și mai simplă.
Neoxide este una dintre soluțiile pentru curăţarea urechilor la pisici, care are un aplicator anatomic şi non-traumatic. Soluția este recomandată și în cazul câinilor.
Pentru o igienă corespunzătoare sunt necesare doar câte două picături aplicate în fiecare ureche.
Neoxide poate fi utilizat și ca adjuvant în tratamentul otitelor de orice fel și este recomandat şi pentru curăţarea periodică a urechilor animalelor sănătoase.
Otihelp este o soluție antiseptică, recomandată pentru înlăturarea excesului de cerumen și curățarea și igienizarea canalului auricular extern la pisica.
Otihelp este și un excelent adjuvant în cadrul terapiei otitelor de natură bacteriană sau fungică.
Otoact este, de asemenea, o soluție foarte eficientă pentru curățarea urechilor la pisici, care înlătură excesul de cerumen. Soluția poate fi utilizată cu succes și în cazul câinilor.
Otoact poate fi folosit și ca adjuvant în toate cazurile de hiperactivitate cutanată și are o acțiune astringentă și de calmare.
În concluzie, este bine să te ocupi periodic de curățarea urechilor la pisici, pentru că asta îți oferă garanția că felina ta va fi ferită de neplăceri. Reține, însă, că în cazul în care observi inflamații și o înroșire a urechii trebuie să te adresezi veterinarului care va stabili dacă este necesar un tratament medicamentos, în afara igienizării de rutină.
Foto: The Pet Club, Unspalsh
No Comments