Taurina este esențială în dieta pisicii, fiind extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului, pentru menținerea sănătății și vitalității felinelor. Rolul taurinei este foarte bine delimitat în alimentația pisicilor și este recomandat ca de fiecare dată să analizăm compoziția hranei și să căutăm ingredientul minune: taurina.
Ce este taurina
Taurina este un aminoacid esențial care se găsește în mod normal în țesuturile animale, însă felinele, față de oameni și câini, nu pot sintetiza taurina și aceasta trebuie luată din hrană și din suplimentele alimentare. Din acest motiv este foarte important ce mănâncă pisicile pentru că organismul felinelor nu poate transforma grăsimile și carbohidrații în surse de energie și atunci nevoia proteinelor de calitate devine primordială, cu atât mai mult cu cât acestea sunt sursele care furnizează aminoacizii esențiali, taurină și arginină.
Rolul taurinei în alimentația pisicii
Taurina este implicată în multe procese fiziologice, inclusiv în metabolismul grăsimilor și carbohidraților, în procesul de antioxidare și detoxifiere a organismului sau în reglarea volumului celular. Taurina contribuie la absorbția vitaminelor și mineralelor, susține activitatea cardiacă, menține acuitatea vizuală, contribuie la dezvoltarea neuronală și susține sistemul circulator. În plus, taurina joacă un rol extrem de important când vine vorba de îngrijirea pielii și a blăniței.
Surse de taurină în alimentația pisicilor
Taurina este un aminoacid de origine animală, prin urmare se găsește doar în carne, pește și în suplimentele alimentare. Punctăm că taurina nu se stochează în cantități mari în organismul pisicii, motiv pentru care aportul constant adus din alimentație devine esențial, cu atât mai mult cu cât felina înaintează în vârstă.
Carența de taurină la pisici
Pentru a înțelege importanța taurinei în dieta pisicii, este important de atras atenția asupra consecințelor pe care le are carența acesteia. Astfel, carența de taurină din dieta pisicii poate conduce la:
- Probleme de vedere. Taurina se găsește în cantități foarte mari în retina pisicii, iar în lipsa acesteia, în maxim doi ani, se poate instala orbirea.
- Probleme cu inima. Mușchiul inimii conține taurină în proporție de 50% din totalul aminoacizilor, iar lipsa sa conduce la apariția problemelor cardiovasculare la pisici, în special la insuficiență cardiacă congestivă.
- Probleme de reproducere. Carența de taurină din dieta pisicii conduce la tulburări de fertilitate, reabsorbția fătului și risc de avort spontan.
- Probleme respiratorii. Taurina contribuie într-o mare măsură la susținerea imunității și deficiența sa poate favoriza apariția afecțiunilor respiratorii.
- Probleme digestive. Unele studii leagă carența de taurină de apariția problemelor gastrointestinale la pisici.
Sfaturi ca să menții sănătatea blăniței
Blana pisicii trebuie întreținută și îngrijită corespunzător, atât din interior, cât și din exterior. Chiar dacă pisica se spală singură, este necesar să i se facă baie regulat, mai ales dacă petrece mult timp afară. În plus, baia ajută și la deparazitare și la prevenirea infecțiilor pielii, dacă este făcută cu șampon corespunzător, dar și la eliminarea surplusului de păr.
De asemenea, pisica trebuie periată constant, de două ori pe săptămână, dacă are părul scurt sau mediu, și zilnic dacă are părul lung.
Pe de altă parte, blana pisicii trebuie îngrijită și din interior, cu suplimente alimentare pe bază de acizi grași esențiali și aminoacizi, mai ales dacă blana nu are strălucire, pisica pierde mult păr sau creșterea este deficitară.
Alte vitamine și minerale necesare unei pisici
Dincolo de taurină, pentru menținerea sănătății și vitalității, pisicile au nevoie de și de alți nutrienți ca arginină, L-carnitină, acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, vitamine și minerale. Nevoile alimentare ale unei pisici sunt diferite în funcție de vârsta sa, dar și de starea de sănătate.
Pentru puii de pisică
Consumul energetic al unui pui de pisică jucăuș este mai mare decât cel al unei pisici adulte, dar și nevoile sale nutriționale sunt mai mari pentru că este în creștere. În primul rând, un pui de pisică are nevoie de calciu și vitamina D pentru a-și dezvolta un sistem osos și muscular rezistent, implicit pentru a-și dezvolta dinții puternici.
Pentru pisicile adulte
Pisicile adulte au nevoie de suplimente alimentare pentru întreținere și pentru creșterea vitalității. Este important ca felinele să aibă o alimentație echilibrată pentru că hrana este principala modalitate de prevenție a posibilelor probleme de sănătate care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Pentru pisici sterilizate
Pisicile sterilizate au nevoie de hrană specială pentru că, în cazul lor, riscul de a dezvolta afecțiuni renale crește semnificativ. De asemenea, suplimentele alimentare trebuie administrate cu grijă pentru că, un alt risc pe care-l dezvoltă pisicile sterilizate, este acela de a lua în greutate semnificativ.
Foto: Pixabay
No Comments