Insuficiența renală este o afecțiune foarte des întâlnită la câini, dar și la pisici, cu atât mai mult cu cât animăluțul înaintează în vârstă. Ce este foarte important de punctat este faptul că insuficiența renală la câini poate fi prevenită și ținută sub control printr-o dietă adecvată, în multe cazuri întocmai alimentația fiind principala cauză care conduce la apariția problemelor renale.
Cum recunoști insuficiența renală la câine
Insuficiența renală la câini este o afecțiune destul de gravă a rinichilor și presupune incapacitatea acestora de a filtra și elimina toxinele din organism. Astfel, acestea se acumulează și produc simptome violente, bruște și durereroase care vor necesita o vizită de urgență la medicul veterinar, în caz contrar riscul de a face blocaj renal este foarte mare.
În cele mai multe cazuri, atunci când rinichii sunt afectați în proporție de 70-75%, apar și primele simptome ale insuficienței renale. Pentru a le recunoaște, este important să urmărești comportamentul câinelui. Astfel, apetitul scăzut corelat cu pierderea în greutate și letargia, dar și faptul că animalul bea foarte des apă și urinează excesiv sunt primele simptome care trebuie să te trimită la medicul veterinar. În cazurile grave, se instalează voma și diareea, iar câinele poate avea gingiile palide, inflamate, ulcerații bucale și o respirație urât miroasitoare.
Dieta pentru insuficiență renală la câini
Pe lângă vârstă, alimentația este strâns legată de apariția insuficienței renale la câini. Din acest motiv, primul pas pe care trebuie să-l faci, și care, de altfel, stă și la baza tratamentului, este să-i schimbi dieta. Un câine diagnosticat cu probleme renale trebuie să consume hrană săracă în proteine, fosfor și sare. De altfel, punctăm că nu există o modalitate de prevenire a insuficienței renale la câini în afară de dietă.
Din păcate pentru animăluțul pofticios, acesta nu mai are voie mâncare gătită sau alte mici mofturi culinare cu care acesta era obișnuit. Dieta pentru insuficiență renală la câini trebuie să aibă un pH neutru, astfel încât să se prevină formarea calculilor, dar și un aport ridicat de acizi grași Omega-3, pentru a preveni inflamarea și a controla hipertensiunea.
În cazul câinilor care suferă de insuficiență renală acută, pe lângă dietă, medicul veterinar poate recomanda și administrarea suplimentelor nutritive pentru susținerea funcției renale.
Insuficiența renală la câini, în cazuri grave, poate fi compatibilă cu moartea animăluțului, de aceea, pe lângă tratament, dieta nu trebuie ignorată. Sunt cazuri în care câinele poate avea nevoie, asemenea unui om, de dializă, tratament care presupune curățarea în mod artificial a sângelui de toxine.
Cât de des trebuie să duci cățelul la veterinar
Insuficiența renală se poate dezvolta în timp, motiv pentru care câinele trebuie dus cu regularitate la control la medicul veterinar. În principiu, un câine sănătos, care a încheiat cu vaccinurile necesare, trebuie dus la medicul veterinar o dată pe an pentru a-i face analizele, a-l deparizita (intern și extern) și a preveni astfel posibilele probleme de sănătate la care este predispus. De asemenea, în urma unei vizite la veterinar poți afla dacă animăluțul tău este hrănit corespunzător cu vârsta și starea sa fizică. În cazul unei câine diagnosticat cu probleme renale, mai ales dacă vorbim de insuficiență renală, este de preferat ca evoluția stării de săntate sa să fie urmărită mai îndeaproape, motiv pentru care, după punerea diagnosticului, este posibil ca medicul veterinar să solicite o nouă consultație la un interval mai scurt de timp.
Pentru diagnosticarea insuficienței renale la câini, medicul veterinar va face câteva investigații medicale care presupun teste de sânge, teste de urină, radiografii și ecografii care să indice o posibilă modificare de structură și mărime a rinichilor.
Sursa foto: The Pet Club, Pixabay
No Comments