fbpx
Pui de câine într-o ceașcă albă cu buline roșii
Câini

Alimentaţia corectă pentru câini de 2 luni. Cu ce îţi hrăneşti căţeluşul

Tocmai ai adăugat în familia ta un nou membru patruped? Dacă este pui, cum e şi cazul de cele mai multe ori, ar fi bine să ştii exact ce hrană poate constitui alimentaţia câinilor de 2 luni sau mai mari.

Ce tip de alimentaţie trebuie să aibă un câine de 2 luni

Până la 8 săptămâni de viaţă, este esenţial ca puiul de câine să rămână alături de mama sa şi să fie alăptat la cerere. Laptele mamei lui îi oferă cea mai bună nutriţie şi îi transmite inclusiv anticorpii de care organismul său are nevoie pentru a-şi dezvolta sistemul imunitar.

Dacă până la aceasta vârstă, din vreun motiv, puiul de câine nu poate rămâne cu mama sa, este necesar să fie hrănit cu un înlocuitor de lapte matern, cu ajutorul unui biberon special pentru căţei.

După vârsta de 6 săptămâni, se poate începe înţărcarea treptată a câinelui, introducând treptat în alimentaţia sa şi mâncare uscată adecvată vârstei.

Ce trebuie să conţină o hrană sănătoasă

Puii de câine au un necesar caloric mare şi totodată şi cerinţe nutriţionale pe măsură, motiv pentru care e indicat să alegi un sortiment de mâncare de calitate. Oricum, cea mai bună mâncare pentru un câine de 2 luni trebuie să fie o bună sursă de proteine şi calciu.

În jurul vârstei de 6 săptămâni poţi începe să îi dai puiului de câine un amestec de mâncare umedă pentru câini şi lapte praf pentru puii de câine.

Cutie de lapte praf pentru caini si pisici MilkCan
Laptele praf MilkCan este un produs potrivit pentru câini și pisici ce asigura proteine, vitamine si oligoelemente, încă din prima zi de viață a puiului

Treptat, diminuează cantitatea de lapte pe care o foloseşti şi astfel căţelul va ajunge să fie complet înţărcat.

Cât de des trebuie să-l hrăneşti

Hrănirea puilor trebuie făcută de 3-4 ori pe zi, dacă împarţi mâncarea în porţii mai mici, sau de două ori pe zi, dacă împarţi mâncarea în două tranşe.

Este de preferat să serveşti puiului de căţel mai multe mese pe zi, deoarece organismului său îi va fi mai uşor să proceseze hrana.

Cum îi dai mâncare căţelului

Când sunt pui este cel mai uşor să le stabileşti o rutină sănătoasă, deci încearcă să fixezi câteva reguli de la care să nu te abaţi.

Mâncarea pe care căţelul o primeşte ar trebui să vină în fiecare zi cam la aceeaşi oră şi mereu în recipientul său de hrană.

Încearcă să nu îi dai din mâncarea pe care o serveşti tu la masă, indiferent cât ar fi de tentant. Totodată, nu îi da să mănânce din alte recipiente, întrucât îl vei obișnui că mâncarea poate să fie servită din orice vas, inclusiv dintr-o farfurie lăsată nesupravegheată câteva secunde.

Cum se trece la hrana pentru adulti

Mâncarea de câini destinată puilor este foarte nutritivă, dar şi foarte bogată în calorii. Astfel, odată puiul ajuns adult, este recomandat să treci la mâncarea specială dedicată căţeilor adulţi.

Pui de câine maro si pufos, care se joacă pe canapea
Nu există o anumită vârstă la care să faci trecerea de la mâncare de pui la cea de adult. În principiu, odată ce câinele începe să se apropie de maturitate, se poate face trecerea

În funcţie de rasa câinelui, unii ajung mai devreme la maturitate, în timp ce pentru alţii procesul e mai îndelungat. Ca o regulă generală, cu cât este mai mică rasa câinelui, cu atât mai repede va ajunge la maturitate.

Câinii care nu depăşesc 15 kg ajung la maturitate în jurul vârstei de 12 luni sau mai devreme. Câinii de talie medie ajung la maturitate între 12 şi 16 luni de viaţă. Câinii de talie mare, ce ajung să cântărească peste 35 kg ajung la maturitate în jurul vârstei de 2 ani.

Când faci trecerea de la mâncarea de câini pentru pui la cea de adult, e necesar să o faci treptat, într-un proces de 2 săptămâni. Astfel, în fiecare zi trebuie să combini din mâncarea pentru pui cu cea de adult, scăzând treptat cantitatea de mâncare de pui.

Ce nu ai voie să-i dai de mâncare puiului de câine

În principal, când alegi mâncarea de câine, trebuie să ţii minte o regulă de aur: carea să fie principalul ingredient.

Dacă pe ambalajul hranei pentru câine sunt trecute derivate din carne sau chiar porumb, aceea nu este o mâncare de calitate pentru câini.

Altfel, dintre alimentele care se regăsesc în meniul uman, e important de reţinut că un câine nu are voie să primească alcool, avocado, dulciuri, ciocolată, cafea sau ceai, usturoi, oase fierte, lactate sau fructe. Citește aici mai multe despre alimentele interzise câinilor.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • blank
    Reply Lazar roxana rodica 25 noiembrie 2020 at 18:36

    Multumesc

  • Leave a Reply