fbpx
caine de talie medie maro deschis cu alb alaturi de stapana lui pe iarba
Câini, PetAdvice, Pisici

Cum arată o mușcătură de căpușă. Învață cum să o recunoști și cum o îndepărtezi corect

Căpușele sunt paraziți externi extrem de periculoși, care pot provoca boli grave animalului de companie și chiar moartea. Pentru a preveni aceste probleme este important să știi cum arată o mușcătură de căpușă, să recunoști infestarea cu acest parazit și să cunoști modul corect de îndepărtare.

În acest articol îți vom da toate informațiile de care ai nevoie în acest sens. De asemenea, trebuie să reții că deparazitarea externă este cea mai sigură metodă de înlăturare a acestor paraziți.

Cum recunoști mușcătura de căpușă

Căpușele sunt acarieni mici, cu formă ovală și 8 picioare, cu dimensiuni ce pot varia între 1 milimetru și 1 centimetru, în funcție de specie, stadiu de dezvoltare și grad de hrănire. Odată ce ajunge pe animalul de companie, se înfige în piele și rămâne acolo o perioadă de până la 30 de zile pentru a se hrăni. În această perioadă, dimensiunea unei căpușe se va modifica vizibil.

O căpușă va căuta zone puternic vascularizate și în general să va atașa în zona gurii, a urechilor, gâtului, între degete, sub brațe sau în pliurile pielii. Mușcătura va provoca iritații și înroșirea pielii în zona respectivă.

După perioada de hrănire, o căpușă se va desprinde de corpul animalului și va ajunge în mediul înconjurător, unde poate rămâne și un an, până la următoarea hrănire.

Însă este important să o depistezi până la acest moment, pentru că atâta timp cât rămâne pe pielea animalului acesta este expus la boli.

Este destul de ușor să recunoști căpușa, pentru că aceasta va fi vizibilă. Trebuie doar să verifici cu atenție pielea animalului, în special zonele cu piele fină, amintite mai sus. De asemenea, căpușele pot fi depistate și la palpare, pentru că au suprafața corpului suficient de tare încât să-ți dai seama de prezența ei.

În fotografiile atașate în continuare vezi cum arată mușcătura de căpușă:

Cum îndepărtezi corect o căpușă. Care este procedura

Spre deosebire de alți paraziți externi care sunt activi în sezonul cald, căpușele reprezintă un risc tot timpul anului, dar, într-adevăr, sunt mai răspândite primăvara și toamna. Se vor cățăra cu ușurință pe blana animalului de companie atunci când acesta se plimbă prin iarbă. Pentru că animalul de companie este expus riscului infestării ori de câte ori iese afară, îți recomandăm să ai acasă accesorii speciale, respectiv o pensetă anticăpușe, foarte eficientă și ușor de utilizat, așa cum este cea din imaginea alăturată.

Penseta anticapuse Smartick verde, pe fond alb
Pensetă anticăpușe Smartick, cu care căpușele pot fi îndepărtate rapid, fără a provoca durere animalului de companie

Iată cum îndepărtezi corect o căpușă:

  • după ce depistezi unde se află, fă o cărare în blana animalului de companie, eliberând pielea din zona respectivă;
  • folosește o pensetă specială cu care să apuci căpușa cât mai aproape de pielea animalului;
  • trage ușor, aplicând presiune pe piele, până când căpușa se desprinde;
  • curăță zona mușcăturii cu dezinfectat ;
  • pune căpușa în spirt, pentru a te asigura că moare;
  • dacă parazitul a stat mai multe zile pe pielea animalului îți recomandăm să mergi cu el la veterinar.
Penseta anticapuse in Display verde, pe fond alb
Pensetă anticăpușe in Display, cu o eficacitate deosebită în extragerea căpușei aflate pe câine sau pisică

Atunci când vrei să scoți o căpușă ferește-te să faci asta cu degetele și evită să presezi corpul căpușei, pentru că există riscul să împingi sângele infectat din căpușă în organismul animalului de companie. De asemenea, nu încerca să omori căpușa pe corpul animalului cu substanțe iritante, pentru că aceasta poate să elimine în corpul câinelui sau a pisicii sângele infectat.

Este de preferat, însă, să previi aceste situații, pentru că ele implică un risc, având în vedere că acest parazit transmite unele dintre cele mai de temut boli. Deparazitarea externă periodică este ceea ce trebuie să faci pentru a-ți feri animalul de neplăceri.

Există mai multe metode de deparazitare externă – zgardă antiparazitară, pipete, tablete, spray-uri sau pudre și șampoane – iar noi îți recomandăm să alegi un produs care este eficient și împotriva căpușelor, dar și a puricilor, parazitul care le provoacă un disconfort major animalelor de companie, dar și boli.

Spre exemplu, pipeta antiparazitară Frontline pentru câini este eficientă împotriva tuturor paraziților externi, inclusiv căpușe. După eliminarea acestora, produsul are rol de prevenție pentru o nouă infestare timp de 4 săptămâni.

Cutie cu pipeta antiparazitara Frontline pentru caini pe fond alb
Pipetă antiparazitară Frontline pentru câini, eficientă împotriva tuturor paraziților externi, inclusiv căpușe

Pipeta Bravecto pentru pisici este foarte eficientă în tratarea infestațiilor cu purici și căpușe, pentru o perioadă de 12 săptămâni după o singură administrare.

Cutie cu pipeta Bravecto pentru pisici pe fond alb
Pipeta Bravecto pentru pisici, eficientă împotriva puricilor și a căpușelor timp de 12 săptămâni

Zgarda antiparazitară Foresto se folosește atât la câinii cât și la pisici și elimină căpușele, dar și puricii. Zgarda Foresto este o soluție inovativă de protecție împotriva paraziților externi, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la 8 luni.

Cutie cu zgarda Foresto pentru caini si pisici pe fond alb
Zgarda antiparazitară Foresto pentru câini și pisici, ce oferă protecție împotriva căpușelor și a puricilor timp de 8 luni

Ai văzut cum arată mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci în cazul în care animalul tău de companie este infestat cu acest parazit. Noi îți recomandăm să te adresezi veterinarului în cazul în care căpușa a stat pe corpul câinelui sau a pisicii mai multe zile. Acesta va stabili dacă există vreun risc și poate prescrie un tratament.

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply