Otita la câini este destul de des întâlnită, iar simptomele pot fi ușor de sesizat, astfel că vei ști exact care este momentul în care să intervii și să iei măsuri. Otita – care poate să apară la orice vârstă, însă câinii bătrâni sunt mai afectați – este o inflamație cronică a canalului urechii, iar asta îi poate crea disconfort și chiar durere animalului tău de companie.
În cele ce urmează îți vom spune în ce constă otita la câini, care sunt simptomele, care sunt cauzele afecțiunii și cum poate fi tratată.
Ce este otita. Tipuri de otită
Cum spuneam, otita este o inflamație cronică a canalului urechii și poate fi de două tipuri: externă și medie. În primul caz se inflamează canalul urechii externe, iar în cel de-al doilea, inflamația este localizată la urechea medie. Otita externă se manifestă prin dureri, roșeață și mâncărime și, netratată, afectează și urechea medie care, în timp, poate cauza ruptura timpanului.
Otita poate afecta toți câinii, însă anumite rase sunt mai predispuse la această afecțiune, respectiv rasele cu urechi lungi sau cu mult păr pe canalul urechii: golden retriever, labrador, cocker spaniel sau terrier.
Cauzele apariției acestei afecțiuni
Otita este o afecțiune destul de des întâlnită la câini, favorizată de conformația anatomică a urechii: canalul auditiv este lung, în formă de „L”, ceea ce favorizează apariția infecțiilor.
În afară de acest lucru, câinii transpiră mult în zona urechilor, iar umezeala menținută de păr este un mediu propice apariției și dezvoltării microorganismelor care provoacă infecția. Din acest motiv, rasele de câini cu urechi lăsate au un risc mai ridicat de a face otită, pentru că urechile lor sunt practic în permanență umede. Acesta este motivul pentru care se impune o îngrijire constantă a urechilor.
Otita poate fi cauzată și de paraziți, medicamente, acumulare de păr și chiar alergii alimentare.
Cum se manifesta otita în cazul câinilor. Simptomele la care trebuie să fii atent
Un câine care are otită simte durere și îți va permite cu greu să îi atingi urechile. Acesta este doar un prim semn care ar trebui să te pună în alertă. Câinele cu otită va avea tendința de a se scărpina în exces la urechi, își va scutura des capul, iar secrețiile urechii își vor schimba culoarea și vor avea un miros neplăcut. În situații mai rare și dacă infecția s-a extins, câinele își va pierde pofta de mâncare și chiar va avea vărsături.
Dacă observi unul sau mai multe din aceste simptome, analizează-i urechea și dacă vezi că este inflamată și înroșită, mergi la veterinar, care îți va recomanda un tratament în funcție de stadiul în care se află otita.
Cum se diagnostichează otita
Otita poate fi diagnosticată doar de veterinar, iar în unele situații va fi necesară o radiografie sau o testare a secrețiilor urechii, pentru a fi determinată foarte exact gravitatea afecțiunii, în funcție de care se va stabili tratamentul.
Tratamentul și prevenția otitei la câini
În orice situație, este mai bine să tratezi o potențială afecțiune decât să ajungi să o tratezi. Iar otita la câini poate fi prevenită doar printr-o igienă atentă și constantă a urechilor, ținând cont de faptul că au predispoziție la această afecțiune. Igiena urechilor trebuie făcută săptămânal, însă trebuie utilizate soluții speciale și se recomandă evitarea bețișoarelor pe care le folosim noi.
Clorexyderm Oto Piu este o soluție otică pentru curățarea conductului auditiv al câinilor. Se poate utiliza o dată pe lună și elimină eficient impuritățile care pot provoca infecții.
Produsul se poate folosi și pentru pisici.
O altă soluție este Dermoscent PYO Clean OTO, care curăță și purifică conductul auricular extern la câini, dar care este recomandată și pentru tratarea otitelor externe la câini. Este o formulă fără săpun și conține ingredient natural cu pH fiziologic, fiind sigur pentru o utilizare frecventă, fără efecte secundare chiar și în cazul câinilor cu urechi sensibile.
Dermoscent PYO Clean OTO este recomandat și pentru câini cu otită recurentă și ajută la procesul de reepitelizare, un proces foarte important ce acționează în curățarea și mecanismul de vindecare a conductului auditiv extern.
Acest produs poate fi utilizat și în cazul felinelor.
Curățarea implică pulverizarea urechii cu soluția de curățare, apoi se masează la baza urechii pentru a antrena către suprafață mizeria din profunzime, după care, cu un pansament, se șterge pavilionul.
Pentru tratarea otitei externe există și alte soluții pe care i le poți administra câinelui. Easotic este un astfel de produs, eficient și în stadii mai avansate ale afecțiunii. Conține antibiotic și este recomandată utilizarea la recomandarea veterinarului.
Picăturile Posatex sunt folosite, de asemenea, pentru tratarea otitei externe și se administrează o dată pe zi, timp de șapte zile. Numărul de picături variază în funcție de greutatea câinelui.
În cazurile mai grave, veterinarul poate prescrie un tratament medicamentos.
Concluzia este că otita la câini este o afecțiune serioasă, iar simptomele trebuie observate din timp, pentru că, netratată, poate cauza surditate sau complicații care necesită intervenții chirurgicale sau pot pune în pericol viața animalului de companie.
Foto: The Pet Club, Pexels
1 Comment