Ne tratăm animalele de companie ca și cum ar fi oameni, îi iubim și vorbim cu ei de parcă ar fi cei mai buni prieteni, dar asta nu înseamnă că au voie să mănânce tot ce mănâncă oamenii. În acest material descoperim care sunt alimentele interzise pentru câini.
Oamenii și câinii metabolizează diferit mâncarea. Din acest motiv, unele alimente care sunt sigure pentru oameni pot ajunge pe lista alimentelor interzise pentru câini, pentru că au potențial toxic sau chiar pot fi letale.
Pentru sănătatea patrupedului tău preferat am alcăuit o listă cu alimentele pe care nu ar trebui să le oferi câinelui tău niciodată.
Alimente interzise pentru câini
Cei mai mulți câini vor dori să încerce orice seamănă sau este mâncare pe masa stăpânului. Stăpânii de animale responsabili vor încerca mereu să prevină astfel de accidente.
Veterinarii ne avertizează că până și banalele fructe și legume, despre care credem că sunt inofensive, pot fi extrem de toxice pentru câini, putând duce la probleme severe de sănătate și chiar la moarte.
Avocado
Acest fruct nu trebuie consumat de câini. Și asta din cauza toxinei numită persină, extrem de otrăvitoare pentru câini. Aceasta poate duce la acumularea de lichid în plămâni și cavitatea toracică, ceea ce poate duce la privarea de oxigen și chiar moarte.
Persina se găsește în toate părțile copacului de avocado, inclusiv în fruct, sâmbure, frunze și scoarță.
Alcool
Consumul de alcool, chiar și a unei cantități mici, poate duce la otrăvirea câinelui cu etanol. Aceasta se manifestă prin oboseală accentuată, lipsa coordonării, convulsii, vărsături și diaree.
O cantitate mare de alcool ingerată de câine poate duce la simptome mult mai grave, cum ar fi: atac de cord, insuficiență pulmonară, comă sau chiar moarte.
Băuturile alcoolice, parfumurile, apa de gură cu alcool, produsele de curățare trebuie ținute în dulapuri la care nu au acces câinii.
Cafeina
Cafeina din cafea, ceai sau băuturile de tip cola poate stimula excesiv sistemul nervos al câinelui și poate duce la hiperactivitate, vărsături, diaree, ritm cardiac crescut sau convulsii.
Ceapa și usturoiul
Ceapa conține N-propil disulfură, un compus toxic pentru câini. Acesta dăunează celulelor roșii reducând capacitatea lor de a transporta oxigen prin corp, ceea ce poate duce la anemie.
Usturoiul conține substanțele chimice denumite tiosulfați, extrem de toxice pentru câini. Tiosulfații afectează celulele roșii ale sângelui câinelui și poate duce la anemie. Consumul excesiv de usturoi poate da vărsături și diaree la câini.
Struguri și stafide
Aceste alimente pot duce la insuficiența renală la câini. Chiar și o cantitate mică poate îmbolnăvi un câine. Vărsăturile se află pe lista primelor simptome după consumul de struguri și stafide.
Piersici și prune
Sâmburii acestor fructe pot fi cauza unor probleme intestinale la câini. În plus, acești sâmburi conțin cianură, extrem de otrăvitoare atât pentru oameni, cât și pentru câini.
Ciocolata
Este destul de cunoscut faptul că patrupezii noștri nu ar trebui să mănânce niciodată ciocolată. Și asta pentru că ciocolata conține teobromină și cafeină, doi stimulenți pe care câinii nu îi pot metaboliza eficient. Un câine care a mâncat ciocolată poate prezenta simptome ca: văsături, diaree și deshidratare. În cazuri extreme, apar și simptome grave, cum ar fi hemoragia internă, tremor muscular, convulsii și chiar moarte.
Lapte și produse lactate
Celor mai mulți câini le lipsește enzima care descompune zahărul din lapte, ceea ce îi face intoleranți la lactoză. Consumul de produse lactate poate duce la vărsături, diaree sau boli gastro-intestinale.
Nuci de Macadamia
Ingerarea chiar și a unei cantități mici de nuci de Macadamia poate fi letală pentru un câine. Simptomele includ: vărsături, febră, tremur muscular.
Ouă crude
Ouăle crude pot cauza probleme ale pielii și blăniței pentru câinele tău. În plus, există și potențailul expunerii la bacterii periculoase ca Salmonella și E.coli.
Oase de pasăre
Fii atent la oasele pe care i le oferi câinelui tău, deoarece oasele de pasăre pot conține bacterii pentru Samonella și E.coli. De asemenea, oasele prezintă riscul de a provoca obstrucții intestinale și chiar de a perfora tractul gastro-intestinal.
Hrana recomandată de veterinari pentru câini
Creșterea unui câine este o responsabilitate mare. Chiar dacă nu pare, câinele este o ființă sensibilă ce necesită îngrijire atentă. Când vine vorba de mâncare, câinii nu sunt toți la fel. Dieta câinilor depinde de talia lor, rasă, vârstă, sex, starea de sănătate, medicația pe care o iau sau nevoile speciale pe care le au.
Câinii, spre deosebire de pisici, nu sunt carnivori. O mâncare bună pentru câini va conține carne, legume, cereale și fructe. Cele mai bune variante de mâncare pentru patrupezii noștri conțin versiuni de înaltă calitate a acestor ingrediente care sunt adecvate sistemului digestiv al câinelui.
Te poți asigura că animalul tău de companie are o dietă sănătoasă și echilibrată solicitând medicului veterinar sugestii de mâncare de câini de calitate.
Sursa foto: pexels.com
4 Comments