Jigodia (boala lui Carre) este afecțiunea care provoacă cele mai multe decese în rândul câinilor. Boala este cauzată de un virus similar celui care provoacă pojarul la oameni și nu există un tratament special formulat pentru a scăpa câinele de boală. Jigodia la câini se poate preveni doar prin vaccinare, iar dacă ai un partener patruped acasă e bine să știi cât mai multe despre această afecțiune extrem de contagioasă între animale.
Ce este jigodia la câini sau boala Carre?
Jigodia este o boală virală, mortală în majoritatea cazurilor și afectează atât animalele sălbatice cât și cele de casă. Jigodia se transmite extrem de ușor prin aer, fiind transmisă de către animalul bolnav.prin toate secrețiile. Jigodia poate fi contractată de un animal clinic sănătos prin aer sau prin contactul cu așternuturi și alte obiecte atinse de câinele bolnav. Odată ce câinele contractează virusul, acesta se instalează prima oară în amigdale și mai apoi ajunge până la organele interne și în sânge. Cele mai sensibile la acest virus sunt căile respiratorii, aparatul digestiv și sistemul nervos. Orice câine nevaccinat este predispus la această boală, însă cei mai sensibili sunt câinii care trăiesc în condiții grele și care nu sunt hrăniți corespunzător.
Boala lui Carre se transmite la om?
Deși jigodia este extrem de contagioasă între animale, nu se poate transmite la oameni și nu pot fi afectați de același virus care îi afectează pe câini, deși acesta este asemănător cu virusul care declanșează pojarul la oameni.
Cum se manifestă jigodia la câini?
Începutul acestei boli nu arată simptome evidente și organismul câinelui începe să fie afectat treptate de semnele bolii. În prima parte a instalării bolii (după aproximativ 6 zile) câinele face febră destul de mare (în jur de 40 de grade) și începe să arate semne de secreții în jurul ochilor și în jurul nasului. Simptomele pot fi confundate cu o răceală, dar acestea se înrăutățesc după ce câinele își pierde apetitul și devine din ce în ce mai puțin activ. În perioada următoare mai pot apărea și diareea și voma care duc la deshidratarea câinelui bolnav. După 2 săptămâni câinii încep să arate semne de afecțiuni neurologice și pot fi amețiți, încep să se învârtă în cercuri și pot ajunge să nu-și mai recunoască stăpânul.
Ce șanse de supraviețuire au câinii cu jigodie?
Din cauză că boala afectează în mod special puii de câine nevaccinați, cu vârsta între 6 și 12 săptămâni aceștia au șanse de 80% de a fi afectați mortal de boală, în vreme ce la adulți au șanse de 50% să fie infectați cu virusul jigodiei. Singura metodă de a preveni boala într-un procentaj de aproape 100% este vaccinul care trebuie administrat lunar (până la maturitate) începând cu vârsta de 8 săptămâni. Șansele de supraviețuire în cazul câinilor care suferă de această boală sunt determinate și de rapiditatea cu care se consultă medicul veterinar, diagnosticarea și răspunsul organismului în lupta cu virusul. Un sistem imunitar excelent oferă șanse mari câinelui de a se vindeca de boală și de a dezvolta imunitate la aceasta.
Tratamentul jigodiei la câini
Nu există un tratament special pentru a vindeca jigodia, dar există metode de a menține starea de sănătate a câinelui în timp ce organismul acestuia se luptă cu boala. Orice tratament trebuie administrat de către medicul veterinar și sub observația acestuia. În funcție de gravitatea situației și de cât de avansată este boala, veterinarul poate recomanda perfuzii cu lichide dacă animalul este deshidratat, iar tratamentul medicamentos se administrează pentru a controla episoadele de vomă și encefalita. Răspunsul la tratamentul de întreținere a stării normale și vindecarea de jigodie diferă în funcție de mărimea câinelui, starea de sănătate, vârsta și cât de avansată este boala.
Vaccin anti jigodie
Vaccinul împotriva jigodiei se administrează puiului începând cu vârsta de 6-8 săptămâni urmat de un booster o dată la 2-4 săptămâni timp de 16 săptămâni. Dacă schema de vaccinare nu este respectată și se sare peste una dintre doze, vaccinul nu își va face efectul și câinele rămâne neimunizat împotriva bolii jigodiei.
Vaccin anti jigodie preț
Vaccinul împotriva jigodiei face parte din vaccinul polivalent denumit și DHPPiL ((D – distemper [jigodia]), H – hepatită infecțioasă, P – parvoviroză, Pi – paraimfluenza canină, L – leptospiroza). Vaccinul polivalent poate costa în jur de 80 de lei în funcție de pachetul oferit de cabinetul medical (de ex. dacă include sau nu antirabic).
Tratament popular jigodie. De ce se arde câinele pe nas?
Unul dintre miturile cele mai des întâlnite despre tratamentul jigodiei la câini este arderea câinelui între ochi, spre nas, până la os, cu un fier încins. Mitul circulă și această metodă este folosită de unii oameni în momente de disperare pentru că se crede că rana rezultată prin ardere întărește sistemul imunitar și face organismul câinelui să lupte împotriva jigodiei. Acest mit nu face decât să pună și mai mult în pericol viața câinelui și să îi provoace mai multă suferință. Este de evitat a se apela la tehnici “băbești” în special în cazul unei boli atât de grave precum jigodia.
Antibiotice pentru jigodie
Medicul veterinar poate recomanda antibiotice dacă boala cauzează și alte infecții bacteriene la câine. Nu administra antibiotice dacă suspectezi că animalul suferă de jigodie, deoarece acestea nu pot vindeca boala și sunt folosite doar dacă situația o cere. Infecțiile bacteriene pot apărea la organele mai sensibile la jigodie precum tractul urinar, sistemul digestiv sau sistemul respirator.
Tratament naturist pentru jigodie la câini
Tratamentele naturiste nu pot vindeca jigodia mai ales pentru că nu există nici un tratament medicamentos clasic pentru a învinge această boală. Remediile naturiste pot ajuta câinele să se simtă confortabil și să-l liniștească, însă dacă boala este într-un stadiu avansat, câinele va fi deja apatic și va refuza să mănânce anumite alimente care îl pot ajuta să se hidrateze și să scape de diaree. Câinele care suferă de diaree poate mânca dovleac fiert, orez și poate bea ceai rece de mentă, iar dacă nu prea are poftă de mâncare poți să-i oferi câteva bucăți de pui fiert. Pentru a-l ajuta să se hidrateze oferă-i zeama supei de legume. Zeama îl va ajuta și în situația în care suferă de probleme respiratorii.
Cât durează jigodia la câini?
Boala sistemică poate să dureze 10 zile, dar dacă jigodia este lăsată netratată semnele neurologice pot să apară chiar și după câteva săptămâni sau luni.
1 Comment
Din nefericire se folosesc și acele leacuri băbești! Deși nu sunt de acord cu metoda arderii pe nas a câinelui recunosc că am văzut destule cazuri în care câinele s-a vindecat după 3-4 ore de parcă boala ar fi dispărut! Din câte știu această metodă este mai eficientă la câinii peste 6 luni… Sună ciudat dar vorba aceea “am văzut, am crezut”!