Ai primit cadou un pui de pisică sau ai găsit unul mic și abandonat pe care l-ai luat acasă? Îți asumi o mare responsabilitate, iar una dintre principalele tale griji va fi alimentația corectă a micuțului blănos. Iată tot ce trebuie să știi despre hrănirea puilor de pisică.
Ce trebuie să mănânce un pui de pisică
Un pui de pisică care nu are mai mult de câteva zile necesită o îngrijire specială, până când va ajunge să se descurce singur. În ceea ce privește alimentația, puiul mic de pisică va trebui hrănit exclusiv cu lapte. Atenție, însă! Lactoza nu-i face bine, deoarece organismul felinelor nu o poate procesa. Ai grijă, deci, să nu-i faci mai mult rău decât bine. Cel mai recomandat ar fi să cumperi o formulă de lapte praf specială pentru pisici, pe care o găsești și pe siteul nostru. Este vorba despre Milk Can – un produs care poate fi achiziționat inclusiv cu biberon. O pisică junior, cu vârsta peste o lună, are deja nevoie de hrană consistentă, bogată în vitamine, minerale și elemente nutritive care să o ajute să se dezvolte armonios. Sunt recomandate atât bobițele – hrana uscată – cât și conservele – hrana umedă. Însă, o pisică mică va aprecia foarte mult cărnița la plic sau conservă deoarece încă nu și-a dezvoltat foarte bine dentiția. Hrana umedă poate fi ușor mestecată, este mult mai bună la gust decât hrana uscată și ajută animalul să aibă o digestie bună. Mai multe informații despre hrana pisicilor găsești pe blogul nostru.
Cum se face corect hrănirea puilor de pisică
Puii mici de pisică, cei care încă nu se pot hrăni singuri, trebuie ajutați. Vei lua, astfel, locul mamei lor încercând să le oferi lapte fără lactoză, fie cu biberonul, fie cu o pipetă sau o seringă. Poți folosi inclusiv o fiolă din plastic în care se vinde la farmacie serul fiziologic sau un recipient cu picurător în care s-au aflat soluții pentru ochi sau nas. Însă, trebuie să le speli foarte bine înainte. Un pui de pisică mai mare, care a învățat să se descurce și mănâncă singur ar trebui să fie atent supravegheat. Cel puțin pentru o perioadă, la început. Ai grijă să nu se înece cu mâncar și fii foarte atent la cantitatea pe care o consumă. Pisica poate mânca puțin, mult sau deloc – moment în care ar trebui să te alarmezi și să mergi cu ea la un cabinet veterinar. De asemenea, este obligatoriu să păstrezi o igienă perfectă la locul său de luat masa. Spală castronul pisicii după fiecare folosință cu detergent de vase, un burete curat și apă fierbinte.
Cât trebuie sa mănânce pisicuța
Înainte de toate, va trebui să știi cum se prepară laptele praf pentru pisici. Citește cu atenție instrucțiunile producătorului și pregătește hrana felinei întocmai. În general, o lingură de lapte praf se amestecă cu o cantitate triplă de apă călduță. Se agită bine recipientul pentru o omogenizare perrfectă și se oferă pisicii proaspăt. Surplusul nu se păstrează, ci se aruncă. O pisicuță ar trebui să fie hrănită cu lapte special o dată la două ore sau de zece ori pe zi. Pentru că sunt foarte mici, pisicuțele vor bea la început o cantitate mică. Evident, odată ce vor crește și cantitatea de lapte va fi mai mare, De exemplu, de la naștere până la vârsta de două săptămâni sunt recomandate una sau două lingurițe de lapte. O pisică de trei, patru săptămâni va consuma între trei și cinci lingurițe de lapte la o masă. După vârsta de patru săptămâni, se va reduce treptat frecvența de hrănire dar și cantitatea de lapte. Motivul? Ca și bebelușii, pisica trebuie și ea să treacă prin procesul diversificării. Care, ca și la copii, poate fi,uneori, anevoios. De obicei, peste noapte puii de pisică dorm și nu au nevoie de mâncare. Însă, asta nu este o regulă. Deci, ar fi bine să ai pregătită o doză de lapte praf pentru momentele cțnd se vortrezi și vor cere lăptic.
Cum să schimbi alimentația pisoiului
Hrănirea puilor de pisică nu ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap, chiar dacă ai de-a face cu feline mofturoase. Trecerea de la formula de lapte praf la o alimentație solidă se face începând cu vârsta de două luni și în mod treptat. Mica felină trebuie să se obișnuiască cu noile gusturi, texturi și arome. Recomandat este să o hrănești o perioadă mixt, tocmai pentru a-i face trecerea cât mai ușoară. Cumpără pliculețe de carne și conserve și oferă-i-le micului tău prieten blănos. Sunt bune la gust, pisica nu ar avea nici un motiv să le refuze. Hrana umedă trebuie să fie foarte bogată în proteine de înaltă calitate deoarece pisica este un animal exclusiv carnivor. Ea nu se va împăca deloc cu o alimentație bazată pe legume. În ceea ce privește alimentația pisoiului care suferă de o anumită afecțiune, aceasta este stabilită numai de către medicul veterinar și este oferită sub o atentă supraveghere.
Când poți trece puiul de pisică la hrana pentru adulți
Pisica junior poate trece la hrană pentru pisici adulte începând cu vârsta de un an. Până la această vârstă, pisoiul trebuie să primească o hrană specială care să-i furnizeze toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care organismul lui are nevoie pentru a se dezvolta. Dacă hrănirea puilor de pisică se face corect și ținând cont de regulile de mai sus, te vei bucura de un animal sănătos, plin de viață, activ și energic, cu o imunitate de fier.
Sursa foto: Pixabay
1 Comment