fbpx
caine cane corso adult negru intr-o curte
Câini, PetAdvice

Hrana pentru un câine cane corso

Cane Corso este un câine de talie mare, cu o statură impozantă și este dotat cu o personalitate puternică și o inteligență pe măsură. Este un animal de companie foarte devotat familiei și destul de rezistent la boli, cu condiția să fie bine îngrijit. Hrana unui cane corso este direct răspunzătoare pentru starea lui de sănătate și din acest motiv trebuie să acorzi atenție sporită acestui aspect.

În acest articol îți vom spune ce trebuie să conțină hrana unui cane corso în funcție de vârstă, de câte ori pe zi și cât trebuie să mănânce și îți vom recomanda tipuri de hrană potrivite pentru această rasă.

Ce trebuie să conțină hrana pentru un caine cane corso

Cane Corso este un câine de talie mare și este necesar ca alimentația lui să fie adaptată în funcție de acest aspect. Hrana trebuie să fie de bună calitate – premium sau superpremium – cu un conținut ridicat de proteină și un nivel adecvat de grăsimi și carbohidrați.

Astfel, indiferent de marca pentru care optezi, asigură-te că aceasta conține în jur de 26% proteină și 15% grăsimi – un raport echilibrat. Conținutul de proteină poate fi și mai ridicat. De asemenea, hrana pentru un cane corso adult ar trebui să mai conțină și 1,5% calciu.

Puii din această rasă pot crește prea repede dacă primesc un nivel ridicat de calciu sau fosfați, astfel că cel mai sigur este să optezi pentru o hrană specială pentru pui de talie mare, care are un nivel optim de nutrienți necesari. Cea mai bună mâncare pentru puii de cane corso are mai puțin de 1,5% calciu. De asemenea, evită să-i administrezi în exces vitamine puiului, pentru că asta poate duce la diferenţe de dezvoltare între musculatură şi schelet. 

Tipuri de hrană recomandate pentru un cane corso

O alimentație echilibrată și completă pentru un cane corso include hrană uscată și umedă. În ambele situații, este foarte important să alegi tipuri de mâncare special concepute pentru câini de talie mare.

Iată tipurile de hrană recomandate pentru un câine cane corso:

Hrană uscată

Royal Canin Mature Large Dog este o hrană uscată completă concepută nevoilor nutriționale ale câinilor de talie mare, cu vârsta de peste 5 ani și cu o greutate mai mare de 25 kg. Acest tip de hrană ajută la încetinirea efectelor îmbătrânirii datorită unui complex de antioxidanți și stimulează sistemul imunitar.

Este un tip de hrană cu numeroase beneficii, susținând sănătatea creierului, masa musculară, sănătatea articulațiilor și o digestie optimă.

Hrana are nivelul optim de proteină pentru un cane corso.

Punga cu hrana Royal Canin Mature Large Dog pe fond alb
Royal Canin Mature Large Dog, hrană uscată cu un nivel optim de proteină pentru un cane corso

Brit Premium by Nature este o hrană uscată premium pentru câini adulți de talie mare, cu conținut ridicat de proteină. Acest tip de mâncare are în compoziție 40% carne de pui, pe lângă alte ingrediente care susțin alimentația sănătoasă a unui cane corso.

Punga cu hrana Brit Premium by Nature pe fond alb
Brit Premium by Nature, hrană uscată premium pentru câini adulți de talie mare, cu conținut ridicat de proteină

Hrană umedă

Piper este o hrană umedă pentru câini adulți cu 60% carne și derivate din carne, care oferă o alimentație completă, bogată în nutrienți esențiali (proteine, grăsimi, carbohidrați), vitamine, minerale și oligoelemente. De asemenea, este o sursă importantă de carbohidrați ușor digerabili, a căror metabolizare furnizează câinelui energia necesară activităților zilnice.

Plic cu hrana umeda Piper pe fond alb
Piper, hrană umedă pentru câini adulți cu 60% carne și derivate din carne

Brit Mono Protein este o hrană umedă monoproteică pentru câini adulți, care conține carne în proporție de 78%, fără cereale, soia și gluten. Este o hrană care susține digestia sănătoasă și este recomandată pentru câini care au alergii și intoleranțe alimentare. Prin compoziția sa, cu conținut ridicat de proteină, este o mâncare ideală pentru câinii din rasa cane corso.

Cutie cu hrana Brit pe fond alb
Brit, hrană umedă monoproteică pentru câini adulți, care conține carne în proporție de 78%

Alimentația puiului cane corso

Advance Dog Maxi Puppy este o hrană uscată superpremium completă și perfect echilibrată, concepută special pentru puii de câine de talie mare, cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 luni, care depășesc 30 de kilograme la vârsta adultă.

Mâncarea conține proteine naturale ce ajută la menținerea sănătății intestinale și ingrediente care fortifică sistemul imunitar.

Punga cu hrana Advance Dog Maxi Puppy pe fond alb
Advance Dog Maxi Puppy, hrană uscată superpremium completă pentru puii de câine de talie mare

Royal Canin Maxi Puppy este o hrană umedă special concepută pentru a răspunde tuturor cerințelor nutriționale ale puilor de talie mare, fiind recomandată cățeilor cu vârstă de până la 15 luni, care au greutatea la vârstă adultă între 26 și 44 de kilograme. Mâncarea conține un complex unic de antioxidanți care oferă sprijin sistemului imunitar al puiului pe parcursul dezvoltării sale.

Totodată, proteinele foarte ușor digestibile și prebioticele pe care le conține contribuie la menținerea activității digestive corespunzătoare și a echilibrului sănătos al florei intestinale.

Royal Canin Maxi Puppy are un conținut energetic moderat, menit să răspundă cerințelor energetice medii pe care le au în general cățeii de talie mare.

Plic cu hrana Royal Canin Maxi Puppy pe fond alb
Royal Canin Maxi Puppy, hrană umedă special concepută pentru puii de talie mare

Cât trebuie să mănânce un cane corso

Deși este un câine de talie mare, care la maturitate poate să ajungă la 50 de kilograme în cazul masculilor și 45 la femele, cane corso mănâncă mai puțin în comparație cu rase cu talie similară. Un adult se mulțumește și cu o masă pe zi, însă ideal ar fi ca hrana să fie împărțită în două porții – dimineața și seara. Cantitatea trebuie adaptată în funcție de tipul de hrană pe care îl primește, însă, în linii mari, el ar trebui să primească 4-5 căni de mâncare zilnic. Evident, cantitatea poate varia în funcție de dimensiunea și predispozițiile fiecărui exemplar în parte, iar în acest sens cel mai bun sfat îl vei primi de la veterinar. 

Este foarte important să respecți cu strictețe cantitatea de hrană recomandată zilnic, pentru a preveni obezitatea. Un cane corso obez este expus la afecțiuni ale articulațiilor și șoldurilor.

Puii sunt, de regulă, alăptați până la vârsta de 2 luni, după care trebuie hrăniți cu mâncare specială pentru căței de talie mare, de 3-4 ori pe zi, până la 6-7 luni. După această vârstă, un pui de cane corso va primi doar două mese pe zi. 

În concluzie, hrana pentru un cane corso trebuie să fie de calitate, aleasă cu atenție, pentru a satisface nevoile nutritive speciale ale acestei rase.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply