fbpx
Câini

Diareea la câini. Cauze, simptome, tratament

Diareea la câini este o afecțiune destul de comună, la fel ca în cazul oamenilor. Aceasta poate să fie întâmplătoare, un semn al unei afecțiuni mai grave sau să necesite vizita urgentă la medicul veterinar. În oricare dintre situații, e bine să știi mai multe despre simptomele și cauzele acestor episoade. Nu încerca să diagnostichezi câinele, dar învață să observi schimbările de comportament și sănătate pentru a putea înțelege mai bine această afecțiune.

caine cu diaree

Cauzele diareei la câini

În funcție de gravitatea episoadelor de diaree, cauzele diferă:

Dieta necorespunzătoare

Când câinele consumă alimente de la masa omului, mâncare stricată sau prea multă mâncare de câini poate apărea un episod diareic.

Schimbări în dietă

Anumite schimbări în dieta câinelui, ca trecerea de la pui la pește sau altă carne de pasăre poate provoca diaree la câini. Acestea sunt însă episoade trecătoare care se rezolvă odată ce câinele se obișnuiește cu noua mâncare.

Intoleranța la anumite alimente

Câinele poate dezvolta o intoleranță la substanțele din mâncarea lui sau la anumite feluri de mâncare. Această intoleranță se manifestă prin diaree.

Paraziți

Infecția cu paraziți interni va provoca în cazul multor câini episoade diareice. În acel moment este recomandat să apelezi la medicul veterinar pentru a-ți recomanda tratamentul potrivit pentru deparazitare. Printre cei mai întâlniți paraziți interni care provoacă diaree sunt viermii rotunzi, viermii inelați, Giardia.

Plante toxice

Anumite plante de apartament sau sălbatice conțin în frunzele lor substanțe nocive pentru animale. În cazul în care câinele roade frunzele sau tulpinele acestor plante poate avea o reacție neplăcută.

Antibiotice sau alte medicamente

La fel ca în cazul oamenilor, câinii pot suferi de diaree în urma unui tratament cu antibiotice sau alte medicamente.

Stres

Câinele stresat pe termen lung poate ajunge să sufere de episoade de diaree. Înainte de a stabili această cauza este important să fie excluse celelalte cauze.

Obiecte străine

Diareea la câini poate apărea și din cauza ingerării de obiecte străine (jucării mici, bucăți de plastic, etc)

Simptomele diareei la caini

Pentru a recunoaște o situație în care câinele tău prezintă o problemă, este indicat să cunoști simptomele de bază ale diareei la câini.

diaree la caini
  • Scaune moi și apoase
  • Volum ridicat de scaune și frecvență ridicată
  • Flatulența
  • Scaun cu sânge sau mucus
  • Deshidratare

Simptomele unui episod mai sever de diaree la câini includ:

  • Vomă
  • Anorexie
  • Febră
  • Dureri abdominale

Este foarte important să urmărești și scaunul câinelui tău și să observi schimbările de culoare. Culorile pot să reprezinte și gravitatea situației și posibilele afecțiuni care cauzează diareea:

Scaun maroniu-ciocolatiu – scaun normal

Scaun verde – prea multă iarbă consumată și o problemă a vezicii urinare

Portocaliu sau galben – o problemă biliară sau a ficatului

Urme roșii – prezența sângelui în scaun în urma unei sângerări

Negru – posibilă sângerare în tractul gastrointestinal

Gri – o posibilă problemă la pancreas sau problemă biliară

Urme albe – posibilitate de infecție cu tenie

Tratamentul diareei la caini

Odată ce medicul veterinar stabilește cauza exactă a diareei, acesta va recomanda anumite tratamente.

În cazul unei diarei grave, mai ales dacă e grav deshidratat, câinele va avea nevoie de spitalizare. Doctorul îi va administra un tratament cu electroliți și fluide. Într-un caz sever, deshidratarea prin diaree și vomă poate fi fatală unui câine.

În cazul diareei normale câinele va putea fi tratat acasă, însă dacă acesta mai suferă de alte boli, medicul veterinar poate cere ca acesta să fie ținut sub observație și spitalizat. Tratamentul recomandat pentru acasă include pastile pentru afecțiuni digestive, dietă cu orez alb fiert sau cu hrană specială pentru afecțiuni digestive.

Dacă diareea este cauzată de corpi străini câinele poate avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru a îndepărta obiectele ingerate. Recuperarea post operatorie și dieta pe care trebuie să o urmeze câinele vor fi recomandate de medicul veterinar.

Tratament naturist pentru diaree la câini

Dacă îți dorești să încerci tratamente naturale pentru câinele tău înainte de a apela la cele medicamentoase, poți încerca anumite alimente și legume care îi vor ajuta digestia și care pot stopa diareea.

Dovleac fiert

Acest aliment ajută și în cazul diareei și în cazul constipării având efect invers în ambele cazuri. Dovleacul are un index glicemic scăzut și se absoarbe foarte repede în organism.

Ghimbir

Ghimbirul ajută la ameliorarea durerilor de stomac și ajută la stoparea senzației de greață. Poți să pui bucăți de ghimbir în apă fiartă și să-i pui apa câinelui odată ce se răcește. Poți și să razi câteva bucăți de ghimbir și să le amesteci cu mâncarea. Ghimbirul are și efect anti-inflamator și ajută la menținerea unui tract gastrointestinal sănătos.

Ceai de mentă

Prepară-i câinelui ceai de mentă și pune-l în loc de apă în bol odată de ce se răcește.

Medicamente care tratează diareea la câini

Tratamentul recomandat de medicul veterinar se va concentra pe o schimbare scurtă sau lungă de dietă și/sau tratament medicamentos. Suplimente probiotice sub formă de capsule sunt folosite pentru a regla flora intestinală afectată de paraziți, bacterii sau altele. Medicamentele sunt administrate câinilor odată cu mâncarea sau direct în gura câinelui și nu există efecte secundare. Dozajul medicamentelor se plănuiește de către medicul veterinar în funcție de gravitatea afecțiunii, greutate și vârstă.

Diareea la câini după fătare și după vaccin

Diareea poate apărea ca efect secundar în anumite situații.

Diareea după fătare

Una dintre problemele des întâlnite la femele după fătare este diareea care nu prezintă complicații. Aceasta poate fi cauzată de mâncarea placentei, obicei normal pentru cățelușe sau de stresul cauzat de fătare. Diareea după fătare nu afectează câinii pe termen lung, iar scaunul ar trebui să revină la normal în scurt timp. Poți să hrănești cățelușa cu câteva bucăți de dovleac fiert pentru a ajuta digestia să revină la normal.

diareea dupa fatare

Diareea după vaccin

În anumite situații, câinii pot să prezinte diaree în urma vaccinurilor. Diareea este periculoasă în cazul puilor de câine care sunt vaccinați după 8 săptămâni. Deshidratarea prezintă un pericol serios în cazul puilor și poate chiar să le fie fatală. Dacă observi semne de diaree la puiul de câine, adresează-te medicului veterinar. Pentru a afla cum să previi diareea înainte de vaccin, cere sfatul medicului veterinar.

Câinele are diaree. Când consultăm medicul veterinar

Veterinarul trebuie contactat din momentul în care observi schimbări în scaunul câinelui. Observă schimbările de culoare, textură și concentrație și transmite informațiile medicului. Acesta te va sfătui mai departe și dacă simptomele continuă va recomanda cel mai probabil un set de analize pentru a stabili cauza exactă. În special în cazul puilor de câine, diareea trebuie luată în serios din primul moment. Diareea poate fi un semn al unei simple schimbări bruște de dietă, dar și al unei afecțiuni mai grave la nivelul organelor interne.

diaree pui caine

Alimentația recomandată în caz de diaree la câini

Dieta câinelui poate fi modificată în caz de diaree și poți adăuga anumite alimente inclusiv dintre cele consumate și de oameni, pentru a îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. Este recomandat și să lași câinele să consume doar apă pe o perioadă de 12-14 ore de la instalarea diareei. Desigur, doar câinii cu o stare de sănătate excelentă pot să ia această pauză de la mâncare.

Orez alb

Orezul poate fi consumat de câinii cu semne de diaree pentru că se digeră ușor și conține fibrele necesare unei bune digestii. Orezul trebuie să fie fiert și lăsat să ajungă la temperatura camere înainte de a-l da câinelui. Nu adăuga sare sau alte condimente. Orezul fiert poate fi combinat cu bucăți de pui fiert fără mirodenii.

Dovleac

Dovleacul oferă o sursă bogată de apă și fibre. Acesta încetinește tranzitul gastrointestinal și este ușor de digerat. Dovleacul fiert și făcut piure poate fi dat câinelui împreună cu orezul fiert.

Pepene roșu

Pepenele roșu este bogat în vitaminele A, B6, C și potasiu. Pepenele roșu conține și mulă apă și fibre, ceea ce îl face să acționeze pe două planuri atât împotriva deshidratării, cât și împotriva diareei. Când îl oferi câinelui scoate toate semințele și taie doar miezul pepenelui roșu în bucăți mici. Unii câini nu reacționează pozitiv la pepenele roșu, așa că dacă observi că îl refuză, nu insista.

Banană

Bananele oferite în bucăți mici sau piure sunt recomandate de unii medici veterinari și ca treat pentru câini, dar și ca un bun aliement care ajută câinii cu diaree.

Mâncare de câini specială

Dieta câinelui poate fi schimbată în perioada în care  prezintă semne de diaree prin includerea unei mâncări speciale pentru afecțiunile digestive. Această mâncare poate fi considerată un supliment care va ajuta câinele să își păstreze sănătatea aparatului digestiv pe termen lung. Mâncarea specială poate fi sub formă de bobițe sau biscuiți pentru câini.

Cum prevenim diareea la caini

Cea mai important în cazul oricei afecțiuni este prevenția. Pentru a nu ajunge în situația neplăcută în care câinele tău suferă de diaree, ia aminte de câteva aspecte:

  • Nu oferi câinelui oase pe post de jucării
  • Nu shimba brusc dieta câinelui
  • Nu lăsa obiecte mici pe care le poate înghiți la îndemâna câinelui
  • Nu oferi câinelui resturi de la masa ta
  • Fă la timp toate vaccinurile și deparazitările
  • Nu lăsa câinele să mănânce resturi de pe stradă
ingrijirea cainelui

Nu trece cu vederea un episod de diaree la câine și contactează medicul veterinar de la primele semne îngrijorătoare. Monitorizează scaunul câinelui în această perioadă ca să poți determina gravitatea situației și oferă-i alimentele care observi că au efect și pe care le agreează. Bunăstarea și sănătatea câinelui tău sunt strâns legate de atenția pe care i-o oferi, așa că nu lăsa nimic la voia întâmplării.

Surse foto: unsplash.com, freestocks.org

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

  • blank
    Reply Andra 15 ianuarie 2021 at 20:11

    Buna, eu am un amstaf de 2 ani.Il hranesc cu canagan, (varianta cu vânat) carne de vita si somon.Credeti ca e ok?

  • Leave a Reply