fbpx
Câini

Dermatita la câini. Cauze, simptome, tratamente

Toți iubitorii de animale și cei care împart casa cu un animăluț, cunosc faptul că reacțiile adverse ale patrupedelor nu se manifestă în același fel ca la oameni, indiferent de afecțiune. Atenția acordată câinilor când vine vorba de afecțiunile de piele necesită un efort în plus din partea partenerului uman. Ascunse sub blană, afecțiunile de piele trag un semnal de alarmă cu privire la sănătatea câinelui.

Ce este dermatita la câini?

Dermatita este cea mai întâlnită boală de piele la câini și se caracterizează printr-o inflamație la nivelul pielii. O pată roșie inițială care poate părea inofensivă se poate transforma în bășici, crustă sau pielea moartă. Dermatita poate fi cauzată de factori externi precum puricii, contactul repetat cu o zgardă cu substanță antipurici, dar și de factori interni precum reacțiile alergice la anumite alimente sau afecțiuni mai grave ale organismului. Dermatita mai este cunoscută și sub numele comun de eczemă, care se întâlnește și la oameni și prezintă simptome similare, însă câinele are nevoie de ajutorul omului pentru a se vindeca.

Tipuri de dermatită la câini

În funcție de cauza dermatitei și de manifestare, aceasta se întâlnește în mai multe forme:

Dermatita alergică la câini

Anumite rase de câini precum golden retriever, dalmațian sau bulldog moștenesc dermatite care îi afectează mai devreme sau mai târziu în viață, dar și alte rase de câini pot întâmpina probleme care nu erau cunoscute până în momentul manifestării. Hipersensibilitatea câinelui la anumite materiale sau alergeni constituie factorul principal în dezvoltarea unei dermatite alergice. Dermatita de contact alergică este cea care se referă la afecțiunea unei zone ale pielii expusă în mod repetat unor materiale de plastic, cauciuc sau lână și anumite vopsele. Lăbuțele câinilor sunt extrem de sensibile la dermatita alergică de contact pentru că pot fi expuse în orice moment unor substanțe toxice în timpul plimbărilor prin oraș sau chiar și acasă dacă patrupedul este alergic la anumite produse de curățenie folosite pe textilele cu care intră des în contact prin frecare. Dacă este afectat de dermatita alergică de contact, câinele se va scărpina în mod repetat în zona respectivă și își va mușca pielea insistent. Zonele cele mai afectate sunt cele cu mai puțină blană care expun ușor pielea. Dacă observi că animalul se scarpină sau freacă o anumită zonă de obiectele tari din casă, caută pe pielea acestuia pete roșii, zone cu piele uscată și rănită și încearcă să identifici factorii care au influențat apariția dermatitei și să înlături obiectele sau substanțele cu care a intrat în contact câinele înainte de îmbolnăvire.

dermatita alergica iarba

Dermatita alergică este în cele mai întâlnite cazuri favorizată de mușcăturile de purici, mai exact de saliva lăsată de purici pe pielea câinelui. Câinii care se află în pericol de a dezvolta dermatita alergică în urma mușcăturilor sunt cei care au fost expuși rar la aceste mușcături, moment în care corpul încearcă să se apere și reacționează la substanța din saliva puricilor. Pentru a fi afectat pe o perioadă de câteva zile, nu e nevoie ca animalul să fie infestat cu purici, pentru că mușcătura unui singur purice poate să afecteze câinele între 5 și 7 zile. Dacă găsești purici în blana câinelui și observi că acesta continuă să se scarpine, verifică-l de zone roșiatice care pot indica o dermatită alergică.

Câinele poate suferi și de alergii sezoniere la polen sau praf. În acest caz acestea se manifestă doar în anotimpurile calde, la fel ca la oameni și trebuie să urmeze un tratament care să-i amelioreze simptomele pentru a nu-și provoca răni dureroase și adânci.

alergie la caini

Dermatita atopică

Dermatita atopică se referă tot la o afecțiunea a pielii moștenită de mai multe rase care arată de-a lungul timpului o hipersensibilitate la anumite substanțe nocive din mediu sau chimicale. Dermatita atopică poate să se manifeste sezonier și debutează între vârstele de 1-3 ani. Rasele precum dalmațienii și terrierii sunt predispuși în mod special acestui tip de dermatită. În cazul dermatitei atopice diagnosticul este mai greu de pus datorită simptomelor care seamănă cu restul tipurilor de dermatită, așadar câinele trebuie supus unui set de analize pentru alergeni de către medicul veterinar, pentru a descoperi cu exactitate cauza afecțiunii. O dermatită atopică netratată poate cauza căderea părului în zona afectată sau cruste hemoragice, moment în care sensibilitatea pielii va favoriza recidiva acestei eczeme. Picioarele, fața și urechile sunt zonele cele mai sensibile în cazul dermatitei atopice, iar câinele se va scărpina frecvent în aceste zone. La nivelul urechilor se poate ajunge la o infecție bacteriană din cauza modului în care răspund la alergie glandele producătoare de ceară.

Dermatita umedă la câini

Dermatita piotraumatică (umedă) numită și hot spot, este o leziune la nivelul pielii rezultă din scrărpinări constante. Pielea iritată se transformă într-o leziune umedă, fără păr pe care câinele o sâcâie până devine o urgență medicală. Dermatita umedă poate apărea brusc în urma unei infecții bacteriene mai ales în sezonul cald când câinele poate petrece mai mult timp în apă sau în timp dacă animalul se scarpină intens într-o zonă afectată de eczemă. Saliva pe care câinele o lasă pe piele în momentele în care linge în mod repetat rana este factorul principal care duce la dermatita umedă. Rezultatul este unul dureros care îi afectează pe câini în activitățile de zi cu zi și le poate afecta și atitudinea față de vizita la veterinar în momentul în care se ajunge la începerea tratamentului. Dermatita umedă se recunoaște prin lipsa părului în zona afectată, roșeață, miros neplăcut și crustă. Zonele de hot spot pot apărea chiar și în câteva ore, atunci când câinele suferă deja de o infecție a pielii netratată.

dermatita umeda caine

Dermatită seboreică la câini

Dermatita seboreică (mătreața)  afectează des câinii și poate duce la afecțiuni mai grave, dacă este lăsată netratată. Dermatita seboreică poate fi uleioasă sau uscată, dar majoritatea câinilor vor prezenta o combinație între cele două. Dermatita seboreică este vizibilă printr-o substanță uleioasă care se întinde din spatele urechilor spre burtă, până la încheieturi. Este recomandat tratamentul urgent pentru că animalul se va scărpina intens în zonele afectate care pot duce la infecții grave ale pielii. Mirosul neplăcut va fi persistent în cazul mătreții la câini și fulgii de mătreață ca cei din părul oamenilor se vor putea observa în zonele bogate în glande seboreice.

Dermatită nazală

Dermatita nazală poate fi cauzată de infecții bacteriene sau fungice, sau de paraziți externi. În aceste cazuri este afectată zona nasului cu păr, dar în cazurile în care este afectat pigmentul nasului în partea fără păr, aceste lucru indică prezența unei boli sistematice (cel mai des Lupus). Expunerea prelungită la soare pe timp de vară și vasele din plastic folosite pentru mâncare și apă pot duce la iritarea nasului și la apariția leziunilor din dermatita nazală. Dermatita nazală solară este mai des întâlnită la câini cu blană scurtă și la cei care petrec mult timp în aer liber (la curte). Dermatita nazală de contact apare în urma expunerii la plasticul ieftin al vasului de mâncare care conține chimicale nocive pentru câinii sensibili. Această substanță blochează producția de melanină și duce la depigmentarea pielii nasului. În cazul unor rase precum border collie și ciobănescul german, dermatita nazală este aproape mereu un semn al bolii Lupus.

dermatita nazala caine

Dermatita alimentară la câini

Acest tip de dermatită sau eczemă este cauzat de dieta câinelui. Dermatita alimentară se recunoaște după aceleași semne menționate până acum – pete roșii, răni cu crustă și secreții. Dermatita alimentară apare în urma unei reacții la unul dintre compușii chimici ai mâncării câinelui, în special la proteine. Pentru că dieta poate fi monitorizată îndeaproape, este simplu să elimini din alimentația câinelui alimentele care i-au provocat reacția alergică. Consumul îndelungat al unuia dintre alimentele bogate în proteine poate duce în timp la sensibilizarea organismului, dar o reacție alergică poate apărea și la primul contact cu un anumit aliment. Abdomenul, jumătatea distală și zona feței și a axilelor sunt cele mai afectate de dermatita alimentară. În aceste locuri câinele se va scărpina intens și va scutura capul foarte des.

Cauzele dermatitei la câini

Dermatitele sau eczemele la câini pot fi cauzate de factori externi sau interni și de o istorie și predispoziție în cazul mai multor rase. Fie că este cauzată de acarieni, alimentație sau istoric, dermatita îl va chinui pe câine și trebuie tratată de la primele semne.

Saliva puricilor

Reacția alergică la mușcăturile de purici este des întâlnită la mulți câini, mai ales la cei mai “norocoși” dintre ei, care nu sunt mușcați foarte des. Dermatita este însă cauzată de saliva puricelui, nu de mușcătura în sine. Substanțele acesteia pot fi iritante și pentru oameni și alte animale, dar în multe cazuri un câine sensibil va dezvolta și o alergie. Zona afectată poate să-i creeze câinelui probleme până la 2 săptămâni, așa că vizitează medicul veterinar de la primele semne. Nu uita că reacția alergică poate să apară chiar dacă nu mai există niciun purice în blana câinelui și în niciun caz nu trebuie să fie vorba de o infestație cu purici pentru a se ajunge într-o situație neplăcută. O mușcătură a unui singur purice este de-ajuns.

Substanțe chimice

La fel ca oamenii, câinii pot dezvolta alergii la polen, praf și anumite substanțe de ordin chimic, dar care nu sunt considerate în general dăunătoare. Reacția alergică la câini nu se manifestă prin probleme la căile respiratorii, ci prin dermatite – eczeme la nivelul pielii. Rase precum bolldog, boxer, golden retriever, dalmațian și shar-pei sunt sensibile la dermatite și vor trece prin episoade de dermatite la un moment dat în viață. Nici alte rase sau metișii nu sunt ocoliți de posibilitatea unei dermatite. Pentru că patrupedul este un animal activ și curios, plimbările în aer liber în orice anotimp trebuie să fie la ordinea zilei. Mediul înconjurător reprezintă și o oportunitate nefericită de a intra în contact cu substanțe de la nivelul solului (anumite plante) sau din aer, care pot crea probleme câinilor sensibili. Lăbuțele sunt expuse în mod special, la fel și zonele abdomenului și alte zone cu blană mai puțină sau mai scurtă. Dermatita canină rezultată în urma contactului cu anumite substanțe fie secretate de plante sau substanțe din produse de curățare se numește dermatită de contact. Câinele poate fi alergic și la produse de curățat folosite în casă sau chiar pentru culcușul lui.

Factori de mediu

Alergiile sezoniere la polen și praf se întâlnesc și la câini și alte animale și se manifestă la nivelul pielii prin dermatită. Dacă analizele câinelui pentru restul afecțiunilor posibile ies negative, veterinarul va face o serie de analize pentru a detecta alergiile câinelui la factori de mediu pentru a recomanda un tratament și pentru a te sfătui cum poți să-i faci viața mai ușoară animalului în anotimpurile în care va fi afectat de alergii.

Predispoziția raselor

Există câteva rase cu pielea sensibilă, care dezvoltă la un moment dat în viață dermatită canină. Cele mai predispuse rase la dermatita canină sunt: labrador, golden retriever, boxer, dalmațian, shih-tzu, shar-pei, pug, lhasa apso, terrier, poodle și staffordshire bull terrier. La câinii predispuși, simptomele dermatitei canine se instalează între vârsta de 1-3 ani, cu o afecțiune manifestată mai ușor în primul an și mai sever după 3 ani de viață.

caine rasa boxer
Boxer
caine rasa staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier

Simptomele dermatitei la câini

Majoritatea dermatitelor canine se manifestă similar, indiferent de cauzele lor. Simptomele trebuie identificate din timp pentru a lua măsuri și a programa un consult urgent la medicul veterinar.

Scărpinatul/linsul  intens

Dacă există zone afectate la care câinele nu poate ajunge, se va freca de obiecte din casă și de covor. În zonele cu pete roșii și răni induse de scărpinatul repetat părul poate să lipsească complet, scoțând la iveală o rană urâtă, cu crustă sau secreții.

Pruritul

Mâncărimea intensă a pielii îl va face pe câine să se zgârie sau se muște până la producerea unei răni infectate. Dacă există zone afectate la care câinele nu poate ajunge, se va freca de obiecte din casă și de covor. Scărpinatul în zona urechilor poate indica o infecție bacteriană (otită) care însoțește de multe ori dermatitele canine.

Cruste

În zonele cu dermatită netratată, câinele va insista atât de mult încât va crea o rană adâncă înrăutățită de prezența bacteriilor. Această zonă poate să secrete, să aibă un miros neplăcut însoțit de crustă.

Căderea părului

Dacă observi o zonă bine delimitată în care părul câinelui se rărește de la o zi la alta, acesta ar putea suferi de dermatită care poate avansa până la leziune din cauza scărpinatului.

Hiperpigmentare

Hiperpigmentarea apare ca o zonă de piele mai închisă la culoare și mai tare, ca rezultat a unei zone iritate sau afectate de dermatită netratată.

Depigmentare

Schimbarea culorii nasului sau câteva pete mai deschise în zona fără păr a nasului, apar de obicei la câini în cazul unei boli sistemice. Cea mai des întâlnită boală cu acest simptom este Lupus.

Pielea excesiv de uleioasă sau uscată și urme de mătreață

Acestea sunt semne ale dermatitei seboreice și se pot observa în special în zona urechilor, gâtului, înspre burtă.

Tratament pentru dermatită la câini

Tratamentele pentru dermatita canină sunt recomandate de medicul veterinar în urma unor teste și analize atente care pot determina cu exactitate cauza și tipul de dermatită de care suferă câinele tău.

Tratament recomandat de medicul veterinar

Deși există modalități de a-ți ajuta partenerul patruped să scape de mâncărimi și dureri pe moment, tratamentul de lungă durată și dieta trebuie să vină din partea unui medic specialist.

Prevenția

Un animal de companie te va învăța că secretul unei vieți bune și sănătoase este prevenția. Vizite regulate și consulturi la medicul veterinar te vor scăpa și pe tine, dar mai ales pe câinele tău de griji și chinuri. Nu aștepta să apară semne de îngrijorare pentru a face o programare la medicul veterinar, ci stabilește împreună cu el perioadele în care ar trebui să îți duci câinele la un consult și cât de des va fi nevoie de analize, ținând cont de istoric și de rasă.

Antihistamine

În cazul unor alergii sezoniere la factori de mediu (polen, praf) medicul poate prescrie tratament cu medicamente care vor controla simptomele alergiilor, la fel ca în cazul oamenilor. Nu toți câinii răspund la tratamentul medicamentos de acest gen, dar poate fi recomandat mai ales datorită lipsei de efecte secundare.

Antifungice și antibiotice

Administrarea cremelor și soluțiilor antifungice va fi folosită atunci când pielea prezintă o infecție. Antifungicele se aplică de obicei în jurul rănii animalului, fără a atinge direct zona afectată și acționează la nivelul întregului corp. Antibioticele se pot recomanda în cazul în care apar leziuni care afectează adânc pielea și se transformă în leziuni.

Corticosteroizi și agenți imunosupresori

În cazul dermatitei atopice și a dermatitei alergice la câini, tratamentul medicamentos care calmează pruritul și manifestările afecțiunii va fi recomandat de medic. Medicamentele vor fi prescrise și administrate în funcție de greutatea câinelui și tot medicul veterinar va stabili dacă tratamentul trebuie să continue sau nu și după ameliorarea simptomelor. Cortizonul reduce inflamația și mâncărimea rănilor cauzate de dermatită, dar nu trebuie folosit în exces deoarece poate crea efecte secundare.

Băi medicamentoase

Un aspect important al recuperării în urma dermatitei sunt băile cu produse speciale de curățat pielea și blana. Șampoanele medicale care calmează pielea și inflamația și îndepărtează alergenii din blana câinelui sunt recomandate ca și tratament. Produsele trebuie să permită îmbăierea frecventă fără a afecta pielea sau blana câinelui și să conțină substanțe antifungice și antimicrobiene.

Medicamente pentru tiroidă

O reacție alergică de tipul dermatitei seboreice poate fi semnul unei afecțiuni la nivel hormonal. Hipertiroidismul la câini poate să apară când observi o pierdere bruscă de păr sau piele din ce în ce mai sensibilă și afectată. Testele și analizele se fac la recomandarea și sub supravegherea medicului veterinar, iar tratamentul se face de obicei cu doze de hormoni.

Controlul puricilor

Câinii care prezintă sensibilitate ridicată la saliva puricilor trebuie să evite să intre în contact cu aceștia. Cele mai bune metode de prevenție sunt soluțiile și zgărzile antiparazitare (în cazul în care câinele nu este alergic la una dintre substanțele conținute de zgardă).


caien scarpinat

Tratament naturist

Dacă ai nevoie de soluții pe moment pentru a-ți ajuta câinele sau acesta este foarte sensibil la orice substanțe conținute de medicamentele recomandate, poți încerca un tratament naturist, dar nu fără a te consulta cu medicul veterinar.

Levănțica

Levănțica este cunoscută pentru proprietățile antiseptice și calmante. În cazul muscăturilor de purici sau alți acarieni, tamponează zona cu câteva picături de ulei esențial de levănțică diluate într-un litru de apă. Poți pulveriza acest amestec și direct pe blana sau pielea câinelui dacă suferă de o afecțiune a pielii însă fără a-i uda blana.

Aloe vera

Proprietățile antiseptice, hidratante și cicatrizante ale plantei o recomandă în cazul unei dermatite moștenită prin rasă. Pulpa de aloe vera aplicată pe zonele afectate va ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cremele naturiste

Cremele pe bază de plante pot fi recomandate în cazul unei dermatite canine care nu a ajuns într-un stadiu grav sau infecțios. Alege creme pe bază de uleiuri pentru a reduce mâncărimea și pentru a hidrata pielea întărită sau crăpată.

Dieta pentru câini cu dermatită

Mulți câini dezvoltă mai târziu în viață alergii la anumite substanțe din alimentele pe care le consumă zilnic. Indiferent de calitatea mâncării, dacă patrupedul este alergic la unul dintre ingrediente, corpul lui va reacționa prin afecțiuni ale pielii. O dietă specială cu suplimente va fi recomandată și unui câine care suferă de dermatită atopică, nu doar celor cu alergii alimentare.

dieta caine dermatita

Suplimente

Pentru o piele și o blană sănătoasă sunt recomandate suplimentele cu Omega-3 și Omega-6 care au și efecte antiinflamatoare și antioxidante. Nu toți câinii pot răspunde unei diete cu suplimente, dar nu există nici efecte secundare cunoscute. Suplimentele pot fi administrate și sub formă de gustări pentru câini sau treat-uri.

Dieta hipoalergenică

Odată ce câinele tău dezvoltă o reacție alergică la un anumit aliment sau o substanță, dieta lui trebuie schimbată și trebuie să conțină noi surse de proteine și carbohidrați. Dacă animalul este obișnuit cu o dietă bogată în pui, vită și grâne, acestea vor fi înlocuite cu rață, vânat și pește. Proteinele la care poate avea o reacție alergică nu trebuie înlocuite doar cu proteine de proveniență vegetală. Câinele este carnivor și are nevoie de o dietă echilibrată și bogată care să nu-i creeze probleme pe termen lung. Reacția alergică poate fi declanșată și de mâncarea din magazin, așa că dacă simptomele nu se ameliorează în urma schimbării dietei, vei fi nevoit să te ocupi acasă de pregătirea meselor câinelui.

Cere sfatul medicului veterinar în cazul în care testele arată o sensibilitate alimentară care duce la dermatită și împreună cu acesta vei descoperi cea mai bună soluție pentru câinele tău.

Cum arată dermatita la câini – imagini

dermatita atopica
dermatita lipsa par
dermatita cap si nas caine

Dermatita la câini – contagioasă?

Dermatita canină nu este contagioasă nici între câini și nici de la câini la oameni.

Ia măsuri dacă observi semne care pot indica dermatita la câini și contactează medicul veterinar. Tratamentul sau dieta la care va fi supus câinele nu ajunge să-i amelioreze simptomele, ci trebuie să-l vindece, iar pe tine să te ajute să înțelegi mai bine cauzele dermatitei și cum să minimalizezi șansele de recidivă. Păstrează casa curată, ține cont de alergiile câinelui tău și oferă-i o dietă bogată după cerințele organismului lui. Evită locurile în care poate întâlni alergeni și alege doar produse profesionale de îngrijire.

Un câine sănătos îți va oferi toată energia pozitivă din lume!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply