fbpx
Pisica tigrata cu labutele in sus
PetAdvice, Pisici

Cât și ce trebuie să mănânce o pisică de 4 kilograme

Cât trebuie să mănânce o pisică de 4 kg? Este o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți posesori de feline care vor să aibă cât mai bine grijă de animalele lor de companie și pentru care noi avem răspunsurile. 

Pisicile adulte, din rase comune, au greutatea optimă cuprinsă între 3,6 și 4,5 kilograme. Deci, dacă felina ta cântărește 4 kilograme, se încadrează în limitele normale. Totuși, fiind aproape de limita superioară, este necesar să ai grijă la cantitățile de mâncare pe care i le oferi. Foarte pofticioasă din fire și lingușitoare cum e, o pisică te poate păcăli să-i oferi mai multă hrană decât este necesar și poate depăși foarte ușor cele 4 kg, mai ales dacă trăiește în casă, iar activitatea ei fizică este redusă. 

Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca pisica să ajungă la obezitate, pentru că de aici vin tot felul de probleme care îi pun sănătatea în pericol și îi afectează calitatea vieții.

Din acest material vei afla care sunt cantitățile de mâncare pe care trebuie să le primească pisica de 4 kg, numărul de calorii și ce ar fi bine să mănânce.

Cât trebuie să mănânce o pisică de 4 kilograme

Veterinarii și nutriționiștii au stabilit că o pisică adultă sănătoasă, cu activitate fizică normală, are nevoie zilnic de aproximativ 15-20 de grame de mâncare pentru un kilogram din greutatea corporală. Astfel, o pisică de 4 kg trebuie să mănânce între 60 și 80 de grame de mâncare pe zi. Dacă felina este gestantă sau alăptează, are nevoie de mâncare mai multă. De asemenea, în cazul în care suferă de vreo afecțiune, în funcție de tipul acesteia, cantitatea de mâncare poată să crească sau să scadă, în funcție de recomandarea veterinarului.

Este important ca animalul tău de companie să primească mâncare bună, premium sau superpremium. 80 de grame de mâncare economică îi oferă o cantitate foarte mică de nutrienți, iar dacă mărești această cantitate, din cauza ingredientelor înalt procesate, s-ar putea să te trezești că pisica se îngrașă fără ca ea să fie, în fapt, bine hrănită.

Ca număr de calorii, o pisică de 4 kilograme ar trebui să primească zilnic 250 de kilocalorii. Pe ambalajul oricărui tip de hrană bună pentru pisici ai toate informațiile necesare, astfel că îți va fi foarte ușor să îi oferi cantitatea recomandată de mâncare.

Este supraponderală o pisică adultă de 4 kilograme?

Cum spuneam, o pisică adultă de 4 kg se încadrează în limitele normale. Totuși, dacă este o pisicuță mai mică, la 4 kg s-ar putea să fie supraponderală. Ca regulă, atunci când mângâi pisica pe corp, ar trebui să-i simți coastele. Dacă acestea nu se simt, înseamnă că pisica a luat în greutate mai mult decât trebuie.

De asemenea, pisicile din rasă mare, cum ar fi Main Coon, ar trebui să cântărească mai mult de 4 kg la vârsta adultă.

Sortimente de hrană pentru o pisică de 4 kilograme

Sănătatea unei pisici depinde foarte mult de calitatea hranei pe care i-o oferi. Este un animal carnivor, astfel că alimentația ei se bazează în mare parte pe proteină. Totuși, are nevoie și de alți nutrienți specifici care să-i ofere energie și să îi îngrijească pielea și blana. Pisica poate fi hrănită cu mâncare făcută în casă, însă trebuie să gătești special pentru ea, pentru că cele mai multe feluri de mâncare pentru consumul uman, deși gustoase și pe placul ei, îi vor dăuna. Ideal ar fi să o hrănești cu mâncare specială pentru pisici, de calitate.

Iată câteva sortimente de hrană pentru o pisică de 4 kilograme:

Advance Cat este o hrană uscată superpremium completă și echilibrată, formulată special pentru pisici adulte cu vârsta de la 1 an la 10 ani. Este o hrană cu procent crescut de proteină – 36% -, care asigură sănătatea sistemului urinar, digestia ușoară, o dantură sănătoasă și conferă strălucire părului.

Punga cu hrana Advance Cat pe fond alb
Advance Cat, hrană uscată superpremium pentru pisici adulte cu vârsta de la 1 an la 10 ani

Hills SP Feline Adult este un alt tip de hrană uscată pentru pisici, special formulată pentru a susține necesarul de energie la vârsta adultă. Conține ingrediente de înaltă calitate, ușor de digerat. Taurina din această mâncare este esențială pentru sănătatea inimii. De asemenea, hrana are în compoziție o cantitate echilibrată de minerale pentru a susține rinichii și vezica urinară, proteine de înaltă calitate pentru musculatură, vitamina E, Omega 3 și 6, pentru piele și blană.

Punga cu hrana Hills SP Feline Adult pe fond alb
Hills SP Feline Adult, hrană uscată pentru pisici cu ingrediente de înaltă calitate, ușor de digerat

Royal Canin Feline Fit 32 este o hrană uscată echilibrată și completă, special adaptată nevoilor pisicilor adulte cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani, ce au activitate fizică moderată și acces ocazional la exterior. Ajută în stimularea tranzitului intestinal prin combinaţia de fibre non-fermentabile şi fermentabile. Rețeta este formulată pentru a menține sănătatea aparatului urinar al pisicii adulte.

Punga cu hrana Royal Canin Feline Fit 32 pe fond alb
Royal Canin Feline Fit 32, hrană uscată echilibrată și completă pentru pisici adulte cu activitate fizică moderată și acces ocazional la exterior

Royal Canin Neutered Adult Maintenance este o hrană umedă pentru pisicile adulte sterilizate, care le ajută să-și mențină greutatea normală. De asemenea, această mâncare ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire datorită complexului de antioxidanți. Mâncarea este recomandată pentru pisicile adulte de până la 7 ani.

Plic cu hrana Royal Canin Neutered Adult Maintenance pe fond alb
Royal Canin Neutered Adult Maintenance, hrană umedă pentru pisicile adulte sterilizate, pentru menținerea greutății normale

Lily’s Kitchen Adult Lovely Lamb Casserole este o hrană umedă completă, cu o textură foarte fină, asemănătoare cu pateul, pe care pisica o va adora de la prima gustare. Conține 65% miel proaspăt, suplimente de vitamine și minerale pentru maximizarea absorbției de nutrienți și asigură o nutriție completă și echilibrată, ce include taurină esențială, vitală pentru sănătatea pisicii tale.

Conserva cu hrana Lily’s Kitchen Adult Lovely Lamb Casserole pe fond alb
Lily’s Kitchen Adult Lovely Lamb Casserole, hrană umedă completă, cu 65% miel proaspăt

Brit Fish Dreams este o mâncare umedă cu bucăți delicioase de ton în suc propriu, pentru diversificarea alimentației zilnice a pisicilor adulte cu activitate fizică normală. Aportul optim de nutrienți esențiali (proteine, grăsimi, vitamine, minerale și oligoelemente) asigură felinelor o alimentație sănătoasă și echilibrată. Carnea de pește este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, uşor digerabile şi cu un conţinut crescut de aminoacizi esenţiali, extrem de importanţi pentru menținerea sănătății pisicilor. Acest tip de mâncare este şi o sursă importantă de acizi graşi nesaturaţi Omega 3 şi 6.

Conserva cu hrana umeda Brit Fish Dreams pe fond alb
Brit Fish Dreams, mâncare umedă cu bucăți delicioase de ton pentru pisici adulte cu activitate fizică normală

Ai văzut cât și ce trebuie să mănânce o pisică de 4 kg pentru a se bucura de o viață sănătoasă și lipsită de griji. Pe lângă hrană, este necesar să-i oferi în permanență apă proaspătă pentru hidratare.

Foto: The Pet Club, Unsplash

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply