Alimentația câinilor ar trebui să fie principala grijă a oricărui stăpân responsabil. Pentru că o dietă săracă în nutrienți, o alimentație haotică și nesănătoasă te va trimite, în cele din urmă, cu prietenul tău patruped la medicul veterinar. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai un animal de companie fericit și sănătos.
Câinii fac parte din specia animalelor carnivore, iar dieta lor se bazează, în mare parte pe proteine. Însă, câinele nu este un carnivor exclusiv, iar organismul său este capabil să folosească nutrienți luați și din alte alimente, exceptând carnea. Am putea spune, fără să greșim, că acest animal este mai degrabă omnivor. Astfel, din dieta sănătoasă și echilibrată a animalului tău de companie – vorbim despre un câine care nu suferă de nici o afecțiune – nu ar trebui să lipsească, în primul rând proteina animală, iar apoi legume, cereale și chiar fructe. Hrana uscată va oferi câinelui toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie pentru o viață activă și sănătoasă.
Alimentația câinilor. Care sunt nutrienții de care are nevoie
Un câine sănătos are nevoie de o dietă bogată și variată, din care fac parte proteinele, mineralele, grăsimile, carbohidrații și vitaminele.
Proteine
Alături de grăsimi și carbohidrați, proteinele sunt macronutrienți care conferă organismului energie. Ele ajută și la buna dezvoltare a danturii, a musculaturii, a părului și pielii și sunt esențiale pentru menținerea echilibrului hormonal. Proteinele animale pot fi luate din ouă, pește, carne, iar proteinele vegetale se regăsesc în fasole și linte. De o cantitate dublă de proteine au nevoie mai ales cățelușii mici, dar și femelele gestante.
Grăsimi
Grăsimile sunt macronutrienți formați din acizi grași și sunt de mai multe feluri: saturate (ouă, brânză, carne), polinesaturate (ulei de pește, ulei de floarea soarelui) și mononesaturate (ulei de măsline). Suplimentele alimentare care conțin grăsimi sunt esențiale pentru sănătatea câinelui, ele fiind una dintre cele mai mari surse de energie de care organismul animalului are nevoie. Ele ajută la buna absorbție a vitaminelor, protejează organele interne, reglează temperatura corpului. În categoria grăsimilor intră și grăsmile Omerga 3 și Omega 6. Atenție, însă! O cantitate prea mare de grăsimi poate duce la afecțiuni precum pancreatită sau afecțiuni intestinale. Grăsimile pot fi luate din pește cu conținut scăzut de mercur și ulei de pește, uleiuri vegetale cum ar fi ulei de semințe de in sau cânepă.
Vitamine
Vitaminele sunt compuși organici (conțin carbon) care sunt necesari pentru buna funcționare a sistemului metabolic. Acestea sunt de două feluri: solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) și solubile în apă (Vitaminele B și C). Vitaminele solubile în grăsimi sunt depozitate în ficat și țesuturile grase, în timp ce vitaminele solubile în apă nu sunt depozitate. Pentru că organismul câinelui nu sintetitează o cantitate suficientă de vitamine, acestea trebuie să îi fie administrate printr-o dietă adecvată și echilibrată. Vitaminele joacă un rol foarte important: ele reglează nivelul de calciu și fosfor din sânge (vitamina D), cresc sistemul imunitar (vitamina A), ajută la coagularea sângelui (vitamina K) și mențin buna funcționare a sistemului nervos (Vitamina B12).
Mineralele
Mineralele sunt compuși non organici de care organismul are nevoie ca să funcționeze la capacitate maximă. Acestea ajută inclusiv sistemul metabolic. Mineralele nu sunt produse de organism, prin urmare ele trebuie asimilate din alimentație. Există două clase de minerale: macrominerale (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu și clor) și microminerale (fier, zinc, cupru, magneziu, seleniu și iod). Ca și în cazul proteinelor, puii și femelele gestante au omai mare nevoie de minerale decât un câine adult. Ca și vitaminele, mineralele sunt esențiale în dieta unui câine. Ele mențin sănătatea oaselor, ajută la transportarea oxigemului din sânge către creier, asigură vindecarea rapidă a rănilor, ajută sistemul nervos, echilibrează nivelul fluidelor din organism.
Carbohidrați
Carbohidrații sunt macronutrienți care conțin zahăr și fibre. Însă, pentru că organismul câinelui este capabil să sintetiteze glucoza din grăsimi și proteine, carbohidrații nu sunt esențiali pentru el. Totuși, au importanța lor: ei sunt principala sursă de glucoză, „carburantul” care pune în funcțiune întregul organism. Așadar, specialiștii recomandă ca din dieta animalului tău de companie să se regăsească și carbohidrați. Aceștia pot fi luați din fructe, legume și cereale fără gluten dar și din conserve cu hrană umedă .
Ce au voie să mănânce câinii
Câinii, pentru că sunt animale omnivore, pot mânca proteină animală, proiteină vegetală, fructe, legume și alimente, orez. Iată o listă a alimentelor care le sunt permise: morcovi, sare în cantități foarte mici, unt de arahide, ouă, somon, brânzeturi în cantități mici, ananas, migdale în cantități reduse, pepene, pâine, roșii în cantități mici, mazare, ovăz, mere, broccoli, carne de pui,carne de porc, cartofi dulci, cocos, scorțișoară în cantități mici, mango, miere în cantități mici dar și lapte tot în cantități reduse.
Însă, alimentația lor depinde, într-o oarecare măsură, și de vârsta animalului, de mărimea acestuia, de starea lui de sănătate.
Alimentația câinilor mici
Câinii de talie mică au nevoie de mai multe calorii/kg față de cei de talie mijlocie sau mare. Iar asta pentru că metabolismul lor este mai rapid și, prin urmare, ei își consumă energia mult mai repede. Însă, pentru că sunt mici, ei nu pot mânca o cantitate foarte mare dintr-o dată, cantitate care să le sigure necesarul zilnic. Așa că acești câini au nevoie de mai multe mese pe zi față de rasele mai mari, iar alimentația trebuie să fie bogată în grăsimi și proteine care să le ofere energia de care au nevoie.
Câinii mici au gura mică și dinții mici. Deci, recomandat este să cauți hrană uscată de dimensiuni mai mici. Un alt aspect de care să ții cont: câinii de talie mică trăiesc mai mult decât cei de talie mijlocie sau mare așa că au nevoie de o dietă bogată în antioxidanți. Aceștia previn acțiunea nocivă a radicalilor liberi, care se fac vinovați de declanșarea multor afecțiuni. Antioxidanții se găsesc în fructe și legume.
Alimentația câinilor de dimensiuni mari
Specialiștii recomandă multă atenție atunci când alegem hrana pentru câinii de talie mare. Potrivit studiilor, aceștia au nevoie de o dietă atent selecționată, adaptată perfect dimensiunilor corporale, dar și stilului de viață. De exemplu, un câine mare, care stă într-un apartament la bloc va avea nevoie de o cantitate mai mică de mâncare față de altul care este crescut la curte și are parte de mișcare zi de zi. Acesta din urmă consumă foarte multă energie, prin urmare și alimentația trebuie să fie una potrivită și pe măsură. Trebuie știut faptul că un câine de talie mare are tractul digestiv de două ori mai mic față de câinii de talie mică.Din această cauză este recomandat ca patrupedul să fie hrănit de două ori pe zi, iar porțiile să nu fie foarte mari.
Ce cantitate de mâncare este necesară unui câine
Un câine adult, de talie mică, are nevoie de o cantitate mai mare de mâncare deoarece organismul său consumă foarte rapid energia. Spre deosebire de acesta, un animal de companie de talie mijlocie sau mare va avea nevoie de mâncare care să fie porționată. El nu trebuie lăsat să mănânce cat vrea deoarece are o capacitate digestivă relativ redusă care îl predispune la anumite afecțiuni, existând chiar riscul ocluziei intestinale.
Ce nu au voie sa mănânce câinii
Chiar dacă suntem tentați să oferim câinelui din farfuria noastră cu mâncare, chiar dacă ne este milă și ne impresionează privirea lui de cerșetor, ar trebui să evităm să facem o astfel de greșeală. Iată câteva alimente pe care niciodată să nu i le oferi animalului tău de companie, dacă nu vrei să ajungi cu el la medicul veterinar: struguri și stafide, ciocolată, cafea, usturoi, alcool, ceapa, avocado, lămâie.
De ce nu vrea câinele să mănânce? Posibile afecțiuni
Dacă observi că patrupedul are un apetit scăzut sau chiar refuză mâncarea, cu siguranță ceva nu este în regulă. Nu ignora acest semn, căci este, de multe ori, un motiv de îngrijorare. Animalul poate fi bolnav. El poate suferi de o afecțiune digestivă de o infecție în organism, poate are probleme cu dentiția sau pur și simplu îl doare ceva. Lipsa apetitului este cauzată și de o vaccinare recentă dar și de o schimbare a mediului. Un câine stresat este posibil să refuze să mănânce pentru o perioadă. Foarte important este să observi dacă prezintă și alte simptome, în afara apetitului scăzut. Dacă această situație persistă este obligatoriu să mergi cu blănosul la veterinar. Pe de altă parte, este posibil ca animalul tău să aibă un apetit prea mare și să pară mai mereu flămând. Evită să0i oferi prea multă mâncare, mai ales dacă este sedentar, căci riști să devină, în scurt timp, obez. Pentru reglarea apetitului există biscuiți speciali care conțin fibre și dau, astfel, senzația de sațietate.
Alimentația câinilor nu este floare la ureche și ar trebui să acordăm o mare atenție dietei patrupedului. El are nevoie de o dietă echilibrată, sănătoasă și diversificată. Nu-l hrăni cu alimente pe care le consumi tu pentru că s-ar putea să-i faci un mare deserviciu. Unele dintre ele sunt periculoase pentru sănătatea lui. Oferă-i în schimb o dietă special creată pentru el, care să-l ajute să ducă o viață lungă și sănătoasă.
Sursa foto: Pixabay, Pexels
8 Comments