fbpx
pisica alba cu ochi albastri intr o casa cu pereti albi si tocarie maro inchis
PetAdvice, Pisici

Ai adus pisica în casă nouă? 7 pași prin care o ajuți să se acomodeze

Indiferent că ți-ai schimbat domiciliul sau că tocmai ți-ai luat o pisică, aceasta trebuie ajutată să se acomodeze în casă cea nouă. Responsabilitățile stăpânului sunt mari și includ, în primul rând, răbdare și înțelegere, atitudini necesare pentru buna purtare ulterioară a animăluțului tău de companie. 

Cum îți dai seama că pisica este stresată de noul mediu

Pisicile nu sunt adeptele schimbării, așa că nu te poți aștepta să se acomodeze prea ușor într-o casă nouă. Lor le place să aibă propriul teritoriu, iar pisicile de apartament cu atât mai mult detestă să fie mutate din culcușul lor. În plus, ele se simt stăpâne în casa lor, mai ales că este bine cunoscut faptul că sunt foarte geloase și posesive. Așa cum nu acceptă să-și împartă stăpânul cu altcineva, nu acceptă nici casa să o împartă cu alt animal. 

Ca să-ți dai seama dacă pisica este stresată de noul mediu trebuie să-i urmărești comportamentul. Aceasta, cel mai probabil, își va face nevoile în altă parte decât în litieră, se va izola și va fi agresivă sau va vocifera dacă încerci să o alinți, mai ales dacă vrei să o iei în brațe. Totodată, un alt comportament al pisicilor stresate este spălatul excesiv: câteodată pot exagera și pot ajunge să-și piardă părul într-o anumită zonă. Bineînțeles că această situație trebuie investigată și de un medic veterinar pentru că poate fi semnul unei boli de piele sau al unei infecții cu paraziți. De asemenea, există posibilitatea ca atunci când aduci pisica în casă nouă aceasta să se constipe sau să aibă diaree pe fond de stres, ba chiar să se confrunte că scăderea apetitului.

Cum acomodezi pisica la noua casă

În primul rând, când aduci pisica într-o casă nouă nu o aduce în brațe, ci folosește o cușcă de transport. Astfel, felina nu va fi speriată de ceea ce este în jurul ei și nici nu va riposta cu aceeași vehemență cu care ar face-o dacă o ții în brațe. Cușca are rolul de a-i oferi siguranță pentru că în acele momente nu-și dorește să fie atinsă. De preferat este să-i aduci cușca cu câteva zile înainte și să i-o lași la dispoziție pentru a se obișnui cu ea. Apoi, odată adusă în noua casă, pisica trebuie lăsată un timp să se acomodeze cu împrejurimile. Probabil va fi speriată de noul mediu și, de la caz la caz, va cerceta locul sau se va ascunde. Pentru a evita acest stres este de preferat să-i pregătești dinainte toate cele necesare: culcușul, litiera, castroanele de apă și mâncare, jucăriile și suprafața de zgâriat.

Culcușul

Culcușul pisicuței trebuie să fie căptușit cu un material moale, cât mai pufos și mai călduros, fiind bine știut faptul că ele adoră căldura. Pentru a te asigura că pisica va dormi acolo și pentru a  o ajuta să se acomodeze cât mai ușor cu noul culcuș sfatul este să pulverizezi o soluție cu feromoni.

Spray cu feromoni pentru pisici Feliway, 60 ml, pe fundal alb
Spray-ul cu feromoni pentru pisici Feliway asigură confort pisicii în timpul călătoriilor, în cazul schimbării de casă, în cazul redecorării și reamenajării locuinței, în cazul în care în familie apar noi membri sau există un alt animal de companie, în cazul în care vin invitați sau se organizează o petrecere

Este esențial să cunoști comportamentul unei pisici înainte de a-ți lua un animal de companie, pentru că ele transmit diferite mesaje prin gesturile pe care le fac. Pisicile, atunci când se simt bine, se freacă de obiectele din jur, inclusiv de picioarele oamenilor. Astfel, ele elimină o substanță denumită feromon facia care le ajută să se simtă confortabil și în siguranță. Ei bine, acest produs este o copie sintetica a acestui feromon și studiile au demonstrat că oferă întocmai aceea stare de siguranță de care au nevoie pisicile, fiind de un real ajutor în cazul schimbării mediului și a altor situatii stresante, inclusiv atunci când li se pune la dispoziție un culcuș nou.

Litiera

Dacă pisica este pui, atunci va trebui să-i pui la dispoziție o litieră mai mică astfel încât să poată urca în ea. Litiera este bine să fie în acord cu dimensiunile pisicii, astfel încât să se simtă confortabil atunci când își face nevoile, iar nisipul trebuie să fie din abundență, astfel încât să poată astupa și, de asemenea, trebuie schimbat cât de des posibil. Nu se recomandă ca litiera să stea în aceeași încăpere în care doarme animalul. Cel mai bine este să fie amplasată în baie, iar după ce pisica face cunoștință cu noua casă este recomandat să o duci la litieră și să-i prezinți… toaleta. Spray-ul cu feromoni poate fi pulverizat inclusiv în litieră, astfel pisica înțelegând mai ușor mesajul transmis.

Castroanele de apă și mâncare

Întotdeauna castronul din care mănâncă pisica trebuie să fie suficient de larg astfel încât să-i încapă și mustățile. Trebuie să ținem cont că de alimentația pisicilor depinde și starea lor de sănătate. De asemenea, castronul de apă trebuie să fie mereu curat și apa schimbată zilnic. Este de preferat să nu schimbi hrana pisicii odată ce ai adus-o într-o casă nouă, ci să-i oferi vechiul sortiment până se acomodează cu locul. Riscul de a refuza mâncarea este mai mare astfel. 

Jucăriile

Pisicuțele iubesc să se joace și chiar dacă nu mai este un puiuț, felina adultă nu-și pierde acest obicei, însă îl rărește. Este bine ca în noua casă pisica să aibă la dispozițiile jucăriile sale vechi sau, dacă este proaspăt intrată în familie, să-i cumperi mingiuțe, șoricei, obiecte cu pene, acestea fiind pe lista preferințelor pentru că le place să alerge după ele, să le vâneze.

Suprafața de zgâriat

Chiar dacă-i tăi gheruțele pisicii tale, ea are nevoie, din instinct, să și le ascută și, cum nu-ți dorești ca mobila ta să fie ținta, este necesar să-i cumperi o suprafață specială pentru ascuțit și zgâriat. Nu te aștepta ca pisica să o folosească din prima, însă pentru a o stimula folosește spray-ul cu feromoni Feliway pe care-l utilizezi și pentru culcuș. De altfel, acest minunat produs poate fi pulverizat și pe covor, canapea, draperii, acele locuri pe care pisica le agreează de obicei, astfel reușind să o acomodezi mai repede cu noua casă.

Muzica relaxantă pentru pisici

Ei bine, așa cum există muzică relaxantă pentru noi, oamenii, la fel există și muzică relaxantă pentru pisici. Este recomandată în cazul în care animăluțele suferă de stres și anxietate și este cea mai bună metodă de a-ți întâmpina pisica în noua casă.

Vaporizator cu feromoni

O soluție ingenioasă care permite acomodarea pisicii cu noua casă mult mai repede este vaporizatorul cu feromoni Feliway. 

Vaporizator Difuser Electric cu rezerva Feliway, 48 ml, pe fundal alb
Vaporizator Difuser Electric Feliway oferă o stare de confort și siguranță pisicilor, ajutându-le în cazul schimbării mediului și a altor situații stresante

Vaporizatorul electric cu feromoni Feliway este absolut necesar atunci când pisica este adusă în casă nouă, dar și când trece printr-o situație stresantă sau când urinează în afara litierei. Aparatul trebuie să fie conectat în camera cea mai frecventată de pisică, cu cel puțin 48 de ore (în mod ideal, o săptămână) înainte de a aduce pisica în noua casă. Cu cât pisica este expusă mai repede la acțiunea feromonilor înaintea evenimentului stresant, cu atât va face față mai ușor provocării. Pe de altă parte, dacă este vorba de urinat în afara litierei, poți lăsa aparatul în priză chiar și o lună sau, cât timp este necesar pentru a se dezobișnui, existând posibilitatea de a-i înlocui rezerva.

Ce trebuie să faci dacă mai ai un alt animăluț în casă

Inițial, în prima zi, este de preferat să ții pisica într-o zonă cât mai restrânsă, de exemplu într-un dormitor, urmând ca mai apoi să-i prezinți toată locuința. Situația poate fi mai complicată când deja mai ai un animal de companie pentru că momentul în care le faci cunoștință este esențial pentru legătura pe care o vor stabili ulterior. 

Dacă ai altă pisică

Întâlnirea dintre două pisici depinde foarte mult de sexul lor și de vârstă. Masculul va accepta mai ușor o femelă, chiar dacă reciproca nu este neapărat valabilă. În schimb, dacă au același sex, s-ar putea să fie mai încordate. De asemenea, un pui va accepta mai repede un pisoi adult, iar pisicile bătrâne sunt mult mai tolerante la astfel de întâlniri. 

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să mângâi, separat, dar cu aceeași mână fiecare pisică în parte, în special în zona gâtului. Acolo ele produc cei mai mulți feromoni și așa se va face transferul de la una la cealaltă și se vor acomoda cu mirosul, se vor cunoaște de la distanță. Apoi trebuie lăsate să se apropie, să se adulmece, fiind în permanență prezent acolo, pentru că există și riscul de a deveni agresive una cu cealaltă. De asemenea, nu le da mâncare în același castron.

Dacă ai un câine

Chiar dacă pisica se va încorda la început, se va ascunde sau va avea tendința de a sări să-l bată, câinele nu va reacționa violent. De obicei câinii acceptă cu multă ușurință pisicile, mai ales puii, însă vor trebui supravegheați câteva zile, până se împrietenesc și nu ar trebui lăsați singuri în aceeași încăpere.

Dacă ai o pasăre

Instinctul de vânătoare s-ar putea dezvolta dacă pisica vede o pasăre, chiar dacă niciodată nu a interacționat cu una. În cazul în care ai o pasăre, de exemplu un papagal, este de preferat să amplasezi colivia acestuia cât mai sus, într-un loc cât mai ferit de salturile neașteptate ale pisicii.

Foto: Pixabay, The PetClub

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply