fbpx
Pisica tigrata pe pardoseala
Pisici

Cele mai frecvente boli la pisici. Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze

Pisica ta poate suferi de o serie de boli și afecțiuni, ca orice animal de companie. Tendința ei este aceea de a ascunde suferința, se retrage și începe să se ferească de orice contact cu tine, comportament care poate fi deseori confundat cu firea ei mai capricioasă decât a altor animăluțe. Când observi o schimbare de atitudine, este bine să o cercetezi mai atent, pentru că s-ar putea să sufere de vreo boală și are nevoie de ajutor. 

Ca să te asiguri că pisica este sănătoasă este bine să o duci periodic la controale veterinare, mai ales atunci când ajunge la maturitate. Astfel, va fi mai ușor să-ți dai seama dacă suferă.

Cele mai frecvente boli la pisici și cum se pot trata

Când suspectezi că se întâmplă ceva, poți urmări mai multe semne care îți vor da de înțeles că ceva este în neregulă. Venim în ajutorul tău și îți spunem care sunt cele mai frecvente boli la pisici, care sunt simptomele și cum pot fi tratate și prevenite.

Răceala

Ca și oamenii, pisicile pot să răcească. Boala se manifestă asemănător, dar, cum spuneam, pisica este mai discretă și va evita compania ta atunci când se îmbolnăvește, așa că va trebui să îi identifici semnele. 

Răceala este destul de des întâlnită la feline, dar trebuie tratată cu seriozitate, pentru că situația se poate înrăutăți brusc și poate duce la afecțiuni respiratorii și alte complicații serioase care ar putea să le pună viața în pericol.

Simptome

Simptomele răcelii la pisici sunt similare cu cele pe care le au oamenii și pot fi recunoscute destul de ușor.

O pisică răcită va strănuta, pentru că are și ea reflexul involuntar prin care organismul încearcă să elimine fluidele din nas. De asemenea, sunt prezente secrețiile nazale, mai ales în primele zile ale bolii și secrețiile oculare, care îi vor crea disconfort. De asemenea, va respira mai greu decât în mod obișnuit din cauza mucusului și va încerca să compenseze respirând pe gură.

Tratament

Tratamentul împotriva răcelii la pisici se bazează pe tratarea simptomelor și pe alimentație. Evoluția stării va fi pozitivă dacă efectele neplăcute vor fi ameliorate. 

Astfel, dacă observi că pisica are ochii afectați, trebuie curățate secrețiile oculare în exces. Optixcare EYE CLEANER, care nu conține substanțe chimice sau antibiotice, este o soluție delicată care îndepărtează eficient secrețiile.

Sticluta cu solutie Optixcare pentru pisici pe fond alb
Optixcare EYE CLEANER este o soluție pentru îndepărtarea secrețiile oculare, fără substanțe chimice sau antibiotice

Căile respiratorii pot fi eliberate cu suplimente speciale cum este Flumax. Conține o combinație ideală de aminoacizi, extracte de plante, vitamine și minerale ideale pentru susținerea sănătății tractului respirator la pisici.

Flacoane de Flumax, supliment pentru susținerea sănătății tractului respirator la pisici care conține aminoacizi, extracte de plante, vitamine și minerale
Flumax este un supliment nutritiv care ajută la sustinerea sănătații tractului respirator la pisici

Pisica răcită va avea tendința de a evita mâncarea, iar cheia însănătoșirii tocmai aici este. Va trebui să o tentezi cu mâncare cu miros plăcut, pe care o va refuza cu greu.

Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile, va trebui să duci pisica la veterinar, pentru că ar putea avea nevoie de medicație prescrisă.

Prevenție

Pentru a preveni răceala, trebuie să faci pentru pufoasă cam aceleași lucruri pe care le faci și pentru tine. În primul rând, temperatura în locul în care trăiește pisica trebui să fie confortabilă, iar culcușul curat. Apoi, mai ales dacă felina iese afară, trebuie păstrată igiena nasului și a ochilor. Iar alimentația și hidratarea sunt esențiale pentru menținerea stării ei de sănătate.

Panleucopenia

Panleucopenia sau gastroenterita infecțioasă a pisicii este o boală infecțioasă contagioasă care se manifestă prin tulburări serioase ale sistemului gastrointestinal. Boala este provocată de un virus și este cât se poate de serioasă, pentru că îi poate pune în pericol viața. Panleucopenia este de departe cea mai gravă boală care poate afecta o pisică și este mai frecventă la felinele tinere.

Virusul este extrem de puternic, se transmite de la un animal la altul şi rezistă chiar şi timp de un an în zonele unde au trăit pisici bolnave. 

Simptome

Primul semnal de alarmă este lipsa de energie a pisicii. Dacă refuză hrana și apa, doarme mai mult decât de obicei şi nu-şi mai linge blăniţa, este cazul să te îngrijorezi. Alte simptome sunt febra, vărsăturile, diareea frecventă. Pisica începe să se miște foarte greu și miaună frecvent și slab. Dacă observi aceste semne, trebuie să o duci de urgență la veterinar, pentru că șansele de supraviețuire scad după câteva zile de manifestare a acestor simptome.

Tratament

Panleucopenia implică un tratament de lungă durată prescris de veterinar. În unele cazuri este nevoie de internare, pentru că pisica afectată de panleucopenie se deshidratează sever și tratamentul se administrează prin perfuzie. 

Prevenție

Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Prima doză de vaccin se administrează la vârsta de nouă săptămâni, urmată de rapel la 4-5 luni. Important să știi este că, odată ce puiul de pisică s-a vindecat de panleucopenie,  se imunizează pentru tot restul vieţii.

Endoparaziții

Endoparaziții (paraziții interni) – viermii rotunzi sau lați sunt care trăiesc în intestinul subțire – reprezintă un important factor de risc pentru sănătatea pisicii tale. Pisica se poate infesta cu endoparaziți chiar dacă stă în casă, pentru că larvele pot fi transportate de proprietari pe încălțăminte sau îmbrăcăminte, iar puii se pot infesta de la mama lor. Paraziții interni reprezintă o cauză comună în îmbolnăvirea pisicii.

Simptome

La o pisică afectată simptomele sunt, de obicei, ușor de observat. Slăbește mult într-o perioadă scurtă de timp, are diaree, vomită des și își pierde pofta de mâncare. Un caz acut poate în mod normal să fie tratat rapid folosind un tratament special de deparazitare. În cazurile grave de infestare cu paraziți intestinali, pisicile pot dezvolta afecțiuni ale ficatului și plămânilor. Printr-o analiză de scaun, veterinarul va stabili dacă pisica ta are nevoie de un tratament specific.

Tratament

Pentru că endoparaziții pot provoca boli serioase, este absolut necesar ca pisica să fie deparazitată intern nu numai la nevoie, ci chiar preventiv. Prima deparazitare internă se face atunci când pisicuța ta a împlinit patru săptămâni. Deparazitarea internă la pisici este sigură, ușor de administrat și extrem de eficientă. Trebuie făcută periodic, mai ales dacă pisica iese din casă.

Există mai multe tipuri de antiparazitare, cu administrare internă sau externă, astfel că poți alege varianta mai facilă în cazul animalului tău de companie. Pipetele spot on cu administrare externă sunt eficiente și în cazul în care pisicuța ta este infectată cu paraziți externi.

Cutie cu pipeta antiparazitara Advocate pentru pisici pe fond alb
Pipetă antiparazitară Advocate pentru pisici de până la 4 kg, eficientă în prevenirea și combaterea paraziților interni și a celor externi

Extrem de eficiente în combaterea paraziților interni de toate tipurile sunt și tabletele. O tabletă asigură o protecție de până la 4 săptămâni. 

Cutie cu tablete antiparazitare Milprazon pentru pisici pe fond alb
Tabletă antiparazitară Milprazon pentru pisici de până la 2 kg, pentru combaterea celor mai frecvenți paraziți intestinali la pisici

Prevenție

Comprimatele și pipetele antiparazitare sunt extrem de eficiente și în prevenirea apariției paraziților interni, pe lângă acțiunea de combatere. Medicul veterinar îți poate recomanda o schemă de tratament de prevenire în funcție de vârsta și greutatea pisicii tale, dar și vaccinarea.

Ectoparaziții

Ectoparaziții – paraziții externi – creează foarte multe neplăceri pisicii tale, dar pot provoca și boli serioase și leziuni ale pielii care se pot infecta. Căpuşele și puricii sunt cei mai răspândiţi ectoparaziţi, care reprezintă un risc major nu numai pentru sănătatea animalelor de companie, dar şi pentru oameni.

Puricii sunt la fel de dăunători și pentru om, pot transmite anumite boli de la animal la om și pot provoca în ambele cazuri reacții alergice la nivelul pielii. Puricii nu se folosesc doar de mușcătură, ci sug sângele pisicii, după care depun ouă, se hrănesc din nou cu sânge și depun ouă iar.

Căpușele se hrănesc cu sângele pisicii și își înfig capul sub pielea ei. Este recomandat să nu încerci să scoți căpușa, ci să apelezi la ajutorul unui medic veterinar, pentru că riști să lași capul căpușei sub piele, lucru care poate provoca o infecție. Căpușele pot transmite boli pisicii, dacă nu se acționează în timp util la scoaterea acesteia. Acestea sunt rezistente, așadar, dacă te hotărăști să înlături căpușa chiar tu, ai grijă să nu o arunci la gunoi sau în vasul de toaletă, pentru că nu moare.

Simptome

Dacă vezi că pisica ta se scarpină mai des decât de obicei, cel mai probabil este infestată cu purici sau căpușe.

Tratament

Deparazitarea externă la pisici se poate face prin mai multe metode simple, fără a fi necesară intervenția unui veterinar. Zgarda antipurici pentru pisici este considerată de foarte mulți posesori de feline cea mai eficientă și cea mai facilă. 

Zgarda antiparazitară Foresto S este eficientă în cazul pisicilor cu greutatea de maximum 8 kg. Este o soluție inovatoare de protecție împotriva puricilor și căpușelor, fiind primul tratament ce oferă protecție de până la 8 luni.

Cutie cu zgarda antiparazitara Foresto, pentru caini si pisici, pe fond alb
Zgarda antiparazitară Foresto oferă o protecție eficientă împotriva puricilor și a căpușelor pe o durată de până la 8 luni

Soluțiile aplicate cu pipeta sunt, de asemenea, ușor de utilizat și nu provoacă niciun disconfort pisicii, iar pudra deparazitară poate fi aplicată cu ușurință pe pielea și blana pisicii și nu provoacă iritații.

Spray-urile sunt foarte eficiente pentru combaterea paraziților externi și se aplică ușor.

Spray Frontline pe fond alb
Spray antiparazitar Frontline, ideal pentru prevenirea și combaterea puricilor la pisici, dar și la câini

Prevenție

Chiar dacă felina ta nu iese sau iese foarte rar din casă, este expusă totuși riscului de a fi infestată cu purici sau căpușe. Din acest motiv este mai sigur să îi administrezi un produs antiparazitar. Din oferta The Pet Club poți alege tipul pe care îl consideri potrivit pentru pisica ta și mai comod pentru tine.

Tartrul dentar

Și pisicile fac tartru dentar și chiar este o afecțiune care, în timp, îi poate produce neplăceri mari care pot duce la probleme de sănătate. 

Local, tartrul îi produce pisicii durere, pentru că gingiile i se vor inflama și în timp este posibil chiar să sângereze. De aici apar complicații mai mari, cum ar fi retracția gingivală și parodontoza, iar pisica își va pierde în final dinții și se va hrăni cu dificultate. 

Însă tartrul netratat poate duce la probleme de sănătate serioase, fiind afectată funcționarea organelor interne.

Simptome

Pentru că este bine să depistezi cât mai timpuriu depunerea tartrului, până ca pisica să ajungă să aibă probleme, singurul mod prin care poți să faci asta e să-i controlezi pur și simplu dantura. Dacă observi apariția tartrului în stadiu incipient, îndepărtarea lui va fi mai simplă.

Dacă tartrul s-a instalat deja, pisica poate avea respirație urât mirositoare, va mesteca mai greu hrana și uneori poate arăta semne de durere. 

Tratament

Din fericire, există produse speciale, foarte eficiente în cazul pisicilor, pentru curățarea tartrului dentar. PlaqueOFF este un supliment nutritiv destinat, în egală măsură, prevenției și tratării plăcii bacteriene și a tartrului.

Cutie cu supliment PlaqueOFF pe fond alb
Supliment nutritiv PlaqueOFF pentru prevenirea și tratarea tartrului la pisici, eficient și în cazul câinilor

De asemenea, gelul Stomodine, ce se aplică regulat, se menține mai mult timp în cavitatea bucală și astfel acționează eficient în combaterea tartrului.

Cutie si tub cu gel Stamodine pe fond alb
Stomodine Gel pentru menținerea igienei dentare la pisici și completarea tratamentului gingivitelor 

Dacă observi că pisica are depuneri serioase pe dinți, îți recomandăm să te adresezi veterinarului, pentru că s-ar putea să fie necesar un detartraj.

Prevenție

Pentru prevenirea apariției tartrului la pisici există mâncare specială. Spre deosebire de câini, pisicuțele acceptă cu greu periajul dentar și nu obișnuiesc să roadă, așa că felina este mai expusă la acest tip de problemă.

Royal Canin Feline Oral Care este o hrană echilibrată și completă, special adaptată nevoilor nutriționale ale pisicilor cu vârsta peste 1 an și ajută la prevenirea și reducerea tartrului.

Punga cu hrana uscata Royal Canin FCN Oral Care pe fond alb
Royal Canin FCN Oral Care hrană uscată pentru prevenirea și reducerea tartrului la pisici

Poți încerca și periajul zilnic, dar pisicuța nu va fi încântată și va permite cu greu operațiunea. Dacă se sperie de periuța de dinți, poți încerca să-i cureți dinții cu degetul învelit într-un tifon. 

În concluzie, pisicile, oricât de bine îngrijite ar fi, sunt expuse la boli. De aceea, vizitele regulate la medicul veterinar sunt de folos pentru preîntâmpinarea oricăror probleme.

FOTO: The Pet Club/ Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

  • blank
    Reply Mirela 27 decembrie 2020 at 10:00

    Buna ziua am o întrebare la dumneavoastră, avem un puiuț de pisica ,este născută pe 27 iulie și acum noi am observat zilele astea ca de le ochii spre urechi în sus nu prea are asa blanita ,nu are par mult , care ar putea fi cauza. Ne îngrijoram ptr ea , va mulțumesc dacă ati putea sa ne ajutați cu un răspuns.

  • Leave a Reply