fbpx
„Câinele meu nu mânăncă boabe!”. Iată ce trebuie să faci
Câini, PetAdvice

„Câinele meu nu mânăncă boabe!”. Iată ce trebuie să faci

La un moment dat, toții posesorii de câini s-au confruntat cu această situație care le-a generat îngrijorări: refuzul cainelui de a mânca hrană uscată. Și ai și tu această problemă – chiar dacă îi oferi cea mai bună mâncare – pe care nu ți-o explici și pentru care cauți soluții. Dacă te întrebi „de ce câinele meu nu mănâncă boabe” noi îți spunem că acest fapt poate fi provocat de o serie de motive și îți dăm și soluții pentru rezolvarea problemei în cele ce urmează.

Posibile cauze ale lipsei de apetit

În primul rând, trebuie să identifici posibila cauză care stă la baza lipsei de apetit și, pe cât posibil, să încerci să o elimini, pentru că alimentația corectă a prietenului blănos este în strânsă legătură cu o stare bună de sănătate. 

Iată care sunt posibilele motive pentru care câinele tău refuză să mănânce boabe:

Boala

Scăderea apetitului poate indica faptul că patrupedul tău suferă de vreo boală sau este pe cale să facă una. Este foarte important să identifici și alte semne și să iei măsuri. De regulă, câinii își pierd apetitul atunci când au probleme cu stomacul, probleme dentare și chiar când au o infecție în organism. Dacă observi și un alt simptom specific afecțiunilor pe care ți le-am amintit, este cazul să te adresezi veterinarului care va indica foarte exact problema și, cel mai probabil, îi va prescrie un tratament.

Vaccinare recentă

În cazul în care l-ai vaccinat recent, câinele își poate pierde pofta de mâncare și vei vedea că bolul cu boabe va rămâne neatins. Este o problemă care se va rezolva de la sine, iar în câteva zile va reveni la normal. 

Stres, schimbarea rutinei, a domiciliului

Se știe că și câinii pot suferi de stres din diferite motive, dar principalele sunt legate de schimbarea proprietarului, a domiciliului sau de apariția unui nou membru în familie, fie că vorbim de un alt patruped sau de un copil. În astfel de împrejurări starea lui de neliniște în poate provoca și scăderea apetitului. Și schimbarea rutinei zilnice, care se referă la programul de mese și de plimbări, îl poate da peste cap și își poate pierde pofta de mâncare. 

Probleme de comportament 

Câinele poate avea probleme de comportament atunci când în peisaj apare al doilea patruped, moment în care își va simți amenințată poziția. Până la acomodare, este posibil să înceapă să facă nazuri inclusiv la mâncare, situație în care este mai bine să hrănești câinii separat.

Însă alți câini devin pur și simplu capricioși pentru că sunt alintați prea mult de stăpâni și sunt învățați să primească gustări delicioase imediat ce încep să dea din coadă. Este pentru binele lui să aibă o disciplină a meselor, lucru cu care trebuie să-l obișnuiești de mic.

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă, apetitul cainelui poate scădea din cauza problemelor care încep să apară. Metabolismul lor încetinește, dantura se strică și pot avea dereglări gastro-intestinale. Este important să știi că un câine senior, ca și un pui, are nevoie de o îngrijire mai atentă, iar aceasta se referă inclusiv la mese. Există mâncare uscată special concepută pentru ei, mai moale, cu ingrediente pe care organismul lor le poate procesa mai bine.

Schimbarea prea frecventă a hranei

Este foarte important ca un câine să primească o hrană special concepută pentru el, care să conțină toți nutrienții de care are nevoie pentru o viață sănătoasă. Dacă ai identificat un tip de hrană care este pe gustul lui, atunci rămâi la acesta. Schimbă-i hrana doar în cazul în care este necesar. În rest, câinii apreciază mult mai puțin decât noi varietatea, ba chiar s-ar putea să refuze noul tip de hrană pe care tu i-l dai.

„Câinele meu nu mânăncă boabe!”. Care sunt soluțiile

Așa cum probabil, ți-ai dat seama, în afara cazului în care suferă de o boală și atunci este necesară intervenția veterinarului, cele mai multe situații în care câinele își pierde apetitul sunt legate de anumite împrejurări și ține strict de tine să remediezi situația. Iată ce trebuie să faci: 

Nu-i mai varia hrana

Așa cum spuneam, dacă patrupedul tău descoperă un meniu care este pe gustul lui, cel mai bine este să rămâi la acesta. Asigură-te doar că hrana este potrivită pentru vârsta și talia lui și fă o schimbare doar în cazul în care observi că s-a plictisit de ea. 

Renunță la treats

Chiar dacă îi fac mare plăcere, este recomandat să renunți la recompensele gustoase, pentru că la un moment dat le va cere tot mai des și va renunța treptat la hrana uscata.   

Nu-i mai da gustări între mese

Oamenii sunt obișnuiți cu gustările între mese, ba chiar sunt binevenite în anumite situații și contribuie la menținerea greutății optime. Însă în cazul câinelui este în interesul lui să renunți la ele, pentru că îi va da peste cap programul de mese și asta poate duce fie la pierderea apetitului, fie la o creștere bruscă în greutate.

Program de hrănire 

Este extrem de important să-i formezi câinelui o rutină a meselor: să mănânce în același loc, la ore fixe. Alege un spațiu din locuință în care atenția să nu-i fie distrasă, spațiu în care să fie el cu mâncarea lui și, foarte important, în care trebuie păstrată curățenia. 

Mult exercițiu

Pofta de mâncare revine dacă prietenul tău blănos ia contact cu aerul curat și face mișcare. Prin urmare, scoate-l la plimbare cât mai des și lasă-l să alerge. Când se va întoarce în casă se va duce direct la bolul cu boabe pe care l-a refuzat mai devreme.

O singură masă pe zi

Dacă obișnuiești să-l hrănești de două sau trei ori pe zi, redu frecvența de hrănire la o singură masă. După 2-3 zile senzația de foame va fi puternică și astfel îi va reveni pofta. 

Hrana umedă 

Hrana umedă are un miros mai puternic și mai savuros și îi va rezista cu greu, chiar și în situația în care apetitul lui este foarte scăzut. Tentează-l cu astfel de mese, pentru că lucrurile se vor regla. Când observi că apetitul i-a revenit, întoarce-te la boabe. Este în interesul tău să faci acest lucru din mai multe motive, iar aici vom aminti doar două din ele. În primul rând, hrana uscată este responsabilă de sănătatea danturii câinelui și se știe că dacă are probleme cu dinții poate avea în viitorul apropiat și alte afecțiuni. În al doilea rând, hrana umedă este mai costisitoare și pe termen lung îți poate fi afectat bugetul.

Top 3 sortimente de hrană uscată delicioase, recomandate de The Pet Club

În continuare îți recomandăm 3 sortimente de hrană uscată care te pot ajuta să depășești perioadele în care patrupedul tău are apetitul scăzut. Este mâncare de calitate, completă, cu ingrediente sănătoase, preferată de cei mai mulți căței.

Royal Canin Mini Exigent este o hrană uscată specială pentru câinii de talie mică cu apetit capricios, care asigură tot suportul nutrițional de care are nevoie pentru o viață sănătoasă. Crochetele în formă de pernuță au o textură crocantă apetisantă și sunt umplute cu un pate preparat cu nutrienți aromatizanți. Exteriorul crocant are un înveliș gustos, uleios, iar umplutura de pate este densă și delicioasă.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Mini Exigent pe fond alb
Royal Canin Mini Exigent, hrană uscată delicioasă specială pentru câinii de talie mică și capricioși

Hrana uscata pentru câine adult Platinum Natural cu pui conține numai ingrediente de calitate superioară, care întrunesc toate standardele pentru a fi admise şi în consumul uman. Având o umiditate reziduală de 18%, constând din suc propriu de carne, hrana este suculentă, miroase intens a carne şi realmente are gust de carne. Chiar şi cel mai mofturos dintre câini va adora acest aliment.

Platinum Natural Adult cu carne de pui este un sortiment de hrană uscată special formulată pentru a acoperi integral cerințele nutriţionale şi energetice ale câinilor adulţi cu vârsta între 1 an şi 7 ani, indiferent de talie. Conţine minim 70% carne proaspătă de pasăre, de calitate superioară. Bucăţile de carne sunt gătite împreună cu orezul, în suc propriu, fără niciun adaos suplimentar de apă. Ulterior alimentul este deshidratat încet, la temperatura camerei, iar la finalul procesului sunt adăugate grăsimi şi uleiuri, vitamine, minerale și extracte din plante medicinale.

Punga cu hrana uscata pentru caine adult Platinum Natural cu pui pe fond verde deschis
Hrana uscata pentru câine adult Platinum Natural cu pui, ingrediente de calitate superioară, cu miros intens și savuros de carne

Hills SP Canine Adult Medium cu Pui este mâncare uscată special formulată pentru a le oferi câinilor adulți necesarul de energie. Conține ingrediente de înaltă calitate, ușor de digerat. Hrana conține Omega-6 și vitamina E, pentru piele și blană, și proteine de înaltă calitate pentru masă musculară.

Punga cu hrana uscata Hills SP Canine Adult Medium cu Pui pe fond alb
Hills SP Canine Adult Medium cu pui, mâncare uscată cu ingrediente de înaltă calitate, ușor de digerat

Acestea sunt doar trei exemple de hrană care îi pot convinge pe câinii care la un moment dat nu mai mănâncă boabe să revină la un regim alimentar constant. Sunt tipuri de hrană delicioase și savuroase, cu ingrediente superioare. 

Foto: The Pet Club, Pexels

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply