fbpx
Pot să-i dau mâncare caldă câinelui? Idei și soluții dacă cel mai bun prieten poftește la farfuria ta
Câini, PetAdvice

Pot să-i dau mâncare caldă câinelui? Idei și soluții dacă cel mai bun prieten poftește la farfuria ta

O farfurie cu o mâncare caldă este în orice situație mai tentantă decât o masă rece, pentru simplul fapt că temperatura ridicată îi potențează mirosul și astfel, oricare ar fi conținutul, totul devine mai delicios. Și animalul tău de companie va fi mult mai atras de un vas cu hrană caldă, de regulă de vasul cu mâncarea ta, dar imediat îți trece prin minte întrebarea: este bună mâncarea caldă pentru câini? Apoi începi să te gândești dacă cina ta delicioasă îi face bine prietenul canin. Sunt două probleme la care ajung, mai devreme sau mai târziu, toți posesorii de câini.

În articolul de față vom încerca să-ți lămurim aceste aspecte legate de alimentația câinelui.

Pot să-i dau mâncare caldă câinelui? 

Nutriționiștii și veterinarii recomandă mâncarea caldă pentru câini, mai ales în sezonul rece, pentru că are același efect ca și în cazul oamenilor. O mâncare rece pe care o va savura cu poftă, așa cum face în orice situație, atunci când vine de la joacă din zăpadă sau din ploaie s-ar putea să-i deranjeze stomacul. În schimb, hrana încălzită ușor îi va face bine. Atenție, însă, mâncarea câinelui trebuie încălzită moderat, pâna la cel mult 40 de grade Celsius. Ce este peste această valoare îi va face rău. 

Se știe că un câine va pofti întotdeauna la mâncarea caldă din farfuria ta, iar asta îi pune în dificultate pe mulți stăpâni. Unii merg pe logica: ce e bun pentru mine e bun și pentru el, însă este complet eronată. Într-adevăr, sunt multe alimente consumate de noi care sunt potrivite și pentru un câine, însă lista comună este destul de restrânsă. Iar când vorbim despre mâncarea gătită, care aburește în farfuria ta, lucrurile se complică. 

Câinii sunt omnivori și asta înseamnă că, pe lângă carne, în alimentația lui trebuie introduse și legume. Însă, nu toate legumele din ciorba sau tocănița ta sunt bune și pentru el. Legumele tolerate bine de sistemul digestiv al câinelui sunt: morcovi, ardei, broccoli, conopidă, dovlecel, mazăre și fasole verde. Însă roșiile, ceapa sau usturoiul sunt toxice pentru un câine. Având în vedere faptul că, cele mai multe din mâncărurile gătite conțin ceapă, usturoi sau roșii, este complet greșit să-ți hrănești patrupedul cu ele. O bucată de friptură fără sos, pregătită doar cu un pic de sare, este bună pentru un câine, la fel și un pilaf de orez făcut cu morcovi și ardei. Însă ciorbele, tocănițele, sarmalele sau piureurile din cartofi cu unt și smântână îi vor face rău, chiar dacă mirosul îl atrage foarte mult și îi face poftă.

Ca să scapi de toate complicațiile care pot apărea, cel mai bine este să-i oferi câinelui tău hrană specială, care conține doar ingrediente aprobate de nutriționiști și veterinari sau să-i gătești special, folosind doar ingredientele recomandate. 

Alimente consumate de om care pot fi introduse și în alimentația câinelui

Spre deosebire de pisici care sunt exclusiv carnivore, câinii sunt omnivori și trebuie să aibă o alimentaţie variată. Astfel, pentru o stare de sănătate cât mai bună, un câine are nevoie și de legume, fructe și, cu moderație, chiar lactate, adică o serie de alimente care se regăsesc în dieta noastră.

Iată o listă a alimentelor care le sunt permise: morcovi, ardei, dovlecei, salată, spanac, orez, ouă, somon și, în general, pește, brânzeturi în cantități mici, ananas, pepene, pâine în cantități reduse, mazăre, ovăz, mere fără cotor, broccoli, carne de pui, carne de porc, cartofi dulci, banane, căpșuni, zmeură, pepene galben, cocos, mango, miere în cantități mici, dar și lapte tot în cantități reduse. 

Alimentele periculoase pentru câini 

Însă, o serie de alimente care nouă ne fac bine, câinelui îi vor dăuna. Spre exemplu, avocado, un fruct miraculos pentru sănătatea noastră, îi poate produce câinelui iritație digestivă. De asemenea, usturoiul și ceapa îi pot provoca tulburări digestive grave și chiar anemie. Trebuie evitate alunele și orice tip de semințe, strugurii și stafidele, care îi pot provoca tulburări renale, și smochinele. Varza, de asemenea, trebuie evitată.

Câinii sunt mari iubitori de dulciuri și în special de ciocolată, însă le face rău, la fel și cafeaua sau orice aliment care conține cafeină. De evitat este orice tip de dulce.

Contrar obiceiurilor vechi, oasele, fie ele și gătite, trebuie excluse din alimentația câinelui, pentru că îi afectează dentiția și sistemul digestiv.

Trebuie schimbată alimentația câinelui în funcție de anotimp? 

Indiferent de anotimp, câinele are nevoie de o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți, pentru că de asta depinde în cea mai mare parte starea lui de sănătate și tonusul. Totuși, veterinarii recomandă reducerea cantității de hrană în timpul verii, când prietenul tău patruped va fi mai puțin activ din cauza căldurii. Iarna, mai ales după ce se întoarce de la joaca de afară, poți să-i dai mâncare încălzită. Însă reține că aceasta trebuie să aibă o temperatură moderată, aproximativ cea pe care o are corpul lui. Mâncarea fierbinte, care nouă ne pică foarte bine după ieșirea în frig, lui îi va dăuna.

Foarte importantă este hidratarea, fie că este vară sau iarnă. Vei observa că iarna cățelul tău va fi mai puțin tentat de vasul cu apă. În acest caz, va trebuie să te gândești să introduci în alimentația lui mai multă hrană umedă, care să-i completeze nevoia de apă.

Top 5 tipuri de mâncare premium pentru câinele tău 

Așa cum spuneam, alimentația câinelui trebuie să fie echilibrată, diversificată, bogată în proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale și nutrienți de calitate. Cu o hrană premium te asiguri că el va primi toate aceste componente care îi sunt absolut necesare pentru dezvoltarea armonioasă și pentru o viață sănătoasă. De asemenea, asigură-te că are un meniu personalizat în funcție de vârsta pe care o are sau în funcție de anumite afecțiuni de care suferă. 

Hills SP Canine Adult cu vită este o hrană umedă echilibrată, care îi oferă câinelui cantitatea corespunzătoare de energie pentru a-i susține greutatea corporală ideală între vârstele de 1 și 6 ani.

Conserva cu hrana umeda Hills SP Canine Adult cu vita pe fond alb
Hills SP Canine Adult cu vită îi oferă câinelui cantitatea corespunzătoare de energie pentru a-i susține greutatea corporală

Este o hrană premium, cu ingrediente de cea mai bună calitate.

Royal Canin Coat Care Pate este o formulă specială care oferă suport pentru pielea și blana câinelui tău din interior. Este o dietă recomandată câinilor de orice talie, care au blana ternă și aspră. 

Plic cu hrana umeda Royal Coat Care Pate pe fond alb
Royal Canin Coat Care Pate este o formulă specială care oferă suport pentru pielea și blana câinelui

Cu această hrană, blana câinelui va arăta mai bine, iar el va fi plin de energie.

Royal Canin Maxi Sterilised Care este o hrană uscată recomandată câinilor adulți sterilizați, de talie mare. 

Se știe că după sterilizare metabolismul câinelui  încetinește, însă pofta lui de mâncare rămâne neschimbată. Cu această formulă nutrițională completă, de calitate superioară, câinele tău să se menține activ și în formă.

Punga cu hrana uscata Royal Canin Maxi Sterilised Care pe fond alb
Royal Canin Maxi Sterilised Care, hrană uscată care ajută la menținerea greutății ideale a câinilor sterilizați de talie mare

Royal Canin Mini Adult este o hrană uscată pentru câini adulți de talie mică, foarte activi și jucăuși, care utilizează o cantitate mare de energie. Prin urmare, pentru menținerea sănătății, aceștia au nevoie de o dietă potrivită care să le asigure tonusul și greutatea optimă.

Pungă cu hrana Royal Canin Mini Adult pe fond alb
Royal Canin Mini Adult, hrană specială pentru câinii adulți de talie mică, foarte energici

Acest tip de hrană încetinește procesul de îmbătrânire și evită problemele legate de această perioadă, cum ar fi afecțiunile renale, dentare și disfuncțiile cardiace.

Se știe că prietenii noștri patrupezi sunt foarte pofticioși și din această cauză sunt predispuși la unele afecțiuni digestive. Advance Dog Sensitive este o hrană superpremium completă și perfect echilibrată concepută special pentru câinii cu sensibilitate digestivă.

Punga cu hrana uscata Advance Dog Sensitive pe fond alb
Advance Dog Sensitive, hrană superpremium completă și perfect echilibrată pentru câinii cu sensibilitate digestivă

La final îți amintim informațiile esențiale din acest articol, de care trebuie să ții cont dacă vrei ca prietenul tău blănos să fie sănătos și fericit. Mâncarea caldă este bună pentru câini, cu condiția să aibă o temperatură de cel mult 40 de grade Celsius. Însă trebuie să te gândești de două ori înainte să-l hrănești cu mâncare ta. Acordă atenție ingredientelor, pentru că multe din cele care ție îți fac bine lui îi vor dăuna. Cel mai sigur este să-l hrănești cu mâncare specială pentru căței, pe care o poți alege în funcție de vârsta și talia pe care le are și de eventualele afecțiuni.

Foto: The Pet Club, Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply