Căldurile sau estru, în termeni medicali, reprezintă perioada de câteva zile în care o pisică femelă este fertilă. Pisica în călduri va accepta să fie curtată de motani și va trece printr-o serie de schimbări comportamentale. Această perioadă poate fi dificilă pentru stăpâni, dar și pentru animal în sine. În acest material vorbim despre cum putem îngriji și calma o pisică în călduri, dar și ce remedii există.
O pisică intră în călduri pentru prima dată foarte devreme, la vârsta de numai 5-6 luni. Însă rasa pisicii, hrana sau condițiile în care este crescută pot influența momentul primului estru.
În general, pisica intră în călduri de două ori pe an, însă nu este o regulă. Rasa animalului, condițiile de mediu sau moștenirea genetică pot influența frecvența estrului. Însă pisicile care cresc în curte respectă acest ciclu.
Primul estru din an se poate manifesta primăvara, în perioada martie-aprilie. Următorul poate apărea oricând în lunile de vară. Pisicile crescute în apartament pot intra însă la estru oricând.
Un estru durează între 7 și 10 zile. În această perioadă, pisicile vor manifesta anumite simptome. Spre deosebire de câini, pisicile intră la ovulație în momentul fecundării. Astfel, dacă animalul se împerechează, căldurile nu durează mai mult de 4 zile, timp în care pisica va deveni gestantă.
Dacă pisica nu se împerechează, căldurile se vor repeta după 16-20 de zile. O pisică ce nu face pui va intra în călduri în fiecare lună. Această situație este foarte stresantă pentru animal și îi afectează sănătatea. Tocmai de aceea, sterilizarea este recomandată de toți medicii veterinari.
Dacă fecundația are loc și pisica are pui, aceasta poate intra foarte repede din nou în călduri, după aproximativ 4-5 săptămâni. În acest fel, pisica poate rămâne din nou gestantă când încă alăptează.
Primele simptome ale pisicii în călduri
În cazul pisicilor, semnele că animalul a intrat în călduri nu sunt atât de evidente ca în cazul câinilor. Însă pot apărea unele dintre aceste simptome:
- Pisica este mai iubitoare, atât cu membrii familiei, cât și cu alte pisici;
- Pisica se tăvălește des pe jos;
- Pisica în călduri își freacă capul, gâtul, dar și posteriorul de obiectele din jur;
- O pisică în călduri va începe să miaune lung, des și foarte tare. Este un mod prin care atrage masculii, care poate fi foarte deranjat pentru stăpâni;
- Pisica va adopta o poziție de împerechere: posteriorul și coada ridicate, se culcă pe membrele anterioare;
- Pisica nu are poftă de mâncare;
- Pisica în călduri va deveni foarte agitată și dacă stă în apartament va încerca să evadeze;
- O pisică în călduri va începe să marcheze suprafețele. Este o metodă de a semnala motanilor disponibilitatea pentru împerechere.
Cum calmăm o pisică în călduri
Dacă nu vrei să aibă pui, cea mai bună metodă pentru a calma o pisică în călduri este de a o steriliza. Acest procedeu va scapa animalul de disconfortul creat de estru și va proteja sănătatea pisicii.
Pisicile care nu fac pui pot prezenta nenumărate probleme legate de sănătate, cum ar fi: stres, tulburări psihice, lactație falsă, piometru, stres, inflamații ale membrelor etc.
Până la sterilizare, dacă pisica ta trece prin estru, poți să-i acorzi mai multă atenție și să o mângâi. Perioadele mai lungi de joacă și periatul îi pot distrage atenția și o țin ocupată.
Jucăriile noi, precum cele care o solicită din punct de vedere fizic, pot ajuta. În special cele care o obligă să alerge sau să sară.
Există și tratament hormonal, medicamentos sau sub formă de injecții. Însă acest remediu este unul temporar și nerecomandat de veterinari. Poate duce la afecțiuni genitale, piometru sau chiar infertilitate.
O soluție populară pentru a calma o pisică în călduri este de a-i face baie. Însă medicii veterinari o consideră ineficientă.
Când sterilizăm o pisică
Estrul este o perioadă foarte dificilă pentru pisici. Pe de o parte, dacă nu sunt lăsate să facă pui, intră frecvent în călduri. Pe de altă parte, dacă se împerechează cu orice motan, sunt predispuse la boli.
În plus, o pisică în călduri este un stres suplimentar pentru stăpâni. Animalele sunt agitate, zgomotoase și au un comportament alterat.
Dacă nu vrei pui sau nu ai o pisică de rasă, valoroasă, atunci cea mai bună soluție este sterilizarea. Și asta pentru că o pisică poate avea zeci de pui într-un an, dacă nu îi controlezi împerecherea. În plus, nu vei putea găsi stăpâni pentru toți puii.
Îți recomandăm să sterilizezi pisica înainta ca aceasta să ajungă la maturitate sexuală. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 4-6 luni. Unii medici veterinari recomandă sterilizarea încă de la vârsta de 12 săptămâni.
Procedura de sterilizare este una sigură, nu este dureroasă, iar perioada de recuperare nu este mai mare de câteva zile.
Tu cum ai procedat cu pisica în călduri? Ai și alte sfaturi sau trucuri pentru proprietarii de animale?
Sursă foto: Unsplash
3 Comments
Mda ,la fiecare două propoziții, recomandați sterilizare🤔
Pisicuta mea este acum in calduri, are 8 sau 9 luni (am gasit-o abandonata cand era micuta dar nu stiu ce varsta avea).
Dupa ce trece perioada de estru, la cat timp este cel mai bine sa o sterilizez?
Multumesc anticipat