Hrana pentru un câine ciobănesc german trebuie să fie adaptată, în primul rând, dimensiunilor sale, având în vedere că este un câine de talie mare, foarte activ, care consumă multă energie. Alimentația câinilor este foarte importantă, de aceasta depinzând atât buna creștere și dezvoltare a animaluțului, cât și sănătatea sa. În cazul unui ciobănesc german, cu atât mai mult trebuie să fim atenți la alimentație și asta încă de când este pui, deoarece această rasă de câini este mult mai predispusă apariției anomaliilor de creștere, în special a problemelor legate de oase și articulații. În plus, ciobănescul german, sau câinele-lup, așa cum mai e cunoscut, este un câine foarte ager la minte și are nevoie de vitamine și minerale care să-i asigure o bună dezvoltare a sistemului nervos.
Ce trebuie să conțină hrana pentru un câine ciobănesc german
Hrana pentru un câine cobănesc german trebuie să conțină în primul rând proteine de origine animală, de preferat de calitate înaltă. Acestea pot proveni din pui, curcan, vită, miel. Punctăm că hrana ideală pentru un ciobănesc german trebuie să conțină aproximativ 22% proteine.
De asemenea, o altă componentă esențială în dieta ciobănescului german este reprezentată de grăsimi. Acestea trebuie să reprezinte cam 5-8% din alimentația sa, deoarece prea multe grăsimi predispun câinele la obezitate, iar prea puține grăsimi favorizează apariția problemelor de piele.
Pe de altă parte, în cea mai mare măsură, hrana ciobănescului german trebuie să conțină carbohidrați, fiind una din rasele de câini cărora li se recomandă cerealele. Cei mai buni carbohidrați sunt cei obținuți din orez, făină de porumb, fulgi de ovăz sau hrișcă. În schimb, soia nu se recomandă decât sub formă de ulei.
De asemenea, dincolo de vitamine și minerale, meniul unui ciobănesc german trebuie să conțină acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6, aceștia fiind esențiali pentru piele și blană. De preferat este să fie extrași din uleiul de pește.
Tipuri de hrană recomandate pentru un ciobănesc german
Dieta ciobănescului german trebuie să conțină în cea mai mare proporție hrană uscată, dar și hrană umedă, mâncarea gătită nefiind o soluție recomandată pentru această rasă de câini. Dacă este hrănit din când în când cu carne, aceasta trebuie fiartă și nicidecum crudă. Punctăm că ciobănescul german prezintă o sensibilitate aparte a sistemului digestiv și este foarte probabil să nu digere orice fel de hrană, motiv pentru care este de preferat să i se dea doar hrană recomandată pentru rasa sa.
Hrana uscată
Ciobănescu german este un câine cu dantură puternică, căruia îi place să roadă, prin urmare hrana uscată este cea mai bună alegere pentru el. În plus, hrana uscată are rolul de a-i menține igiena orală.
Totodată, pentru menținerea unei danturi puternice, câinii de rasă ciobănesc german ar trebui stimulați cu batoane de ros, iar recomandarea noastră sunt gustarile Advance Dog Articular, acestea având beneficii multiple. Ciobănescu german este un câine foarte activ, care are nevoie de un sistem osos și muscular foarte bine dezvoltat, iar batoanele de ros Advance Dog Articular conțin nutrienții necesari pentru menținerea sănătății articulațiilor.
Hrana umedă
Hrana umedă este recomandată rasei ciobănesc german întocmai pentru că este bine digerată și rapid asimilată de organism, însă este important ca aceasta să fie de calitate, din categoria premium și să nu conțină coloranți, conservanți, arome sau alte chimicale care pot afecta sănătatea câinelui. Hrana umedă are marele avantaj de a susține și hidratarea animăluțului.
Alimentația puiului de ciobănesc german
Puiul de ciobănesc german consumă mai multă hrană decât un adult și asta pentru că este în creștere și are nevoie de mai mulți nutrienți pentru o dezvoltare solidă. Hrana puiului de ciobănesc german trebuie să conțină suficiente calorii și proteine și trebuie împărțită în 3-4 mese pe zi, în primele 6 luni de viață, iar apoi numărul meselor trebuie să scadă până la de 2 pe zi, urmând ca după vârsta de 1 an să fie hrănit o singură dată pe zi. O regulă de bază pe care o susțin crescătorii de ciobănesc german este aceea că puiului trebuie să i se vadă coastele pentru a-ți da seama că este hrănit corespunzător și nu prezintă risc de obezitate, acesta fiind, totodată, și principalul indicator care arată că există suficiente calorii în meniul său.
În primele 10 săptămâni de viață, puiul de ciobănesc german consumă lapte matern, iar în lipsa acestuia sau ca suplimentare se poate folosi Milk Can Lapte praf pentru câini și pisici, o formulă special creată pentru hrănirea puilor încă din prima zi de viață.
Ulterior, se poate începe cu administrarea de hrană umedă, iar începând cu vârsta de 3 luni, în dieta puiului de ciobănesc german poate fi introdusă și hrana uscată.
Cât trebuie să mănânce
Un ciobănesc german trebuie hrănit în funcție de nevoile sale nutriționale, de vârstă, de greutate, dar mai ales de efortul fizic pe care-l face. Un câine ciobănesc german adult comun consumă în jur de 1600 de calorii/zi, iar dacă este trecut de prima tinerețe sau este castrat, consumul caloric va scădea la 1200 de calorii/zi. Pe de altă parte, dacă vorbim de un câine foarte activ și energic, acesta va consuma aproximativ 2100 de calorii/zi. Câinii de rasă ciobănesc german de lucru sau care participă la competiții ar trebui să aibă o dietă adecvată, iar recomandarea noastră este hrana uscată pentru concurs Bit Care, cu somon și hering. Pentru a ști întocmai care este cantitatea de hrană necesară este nevoie să se verifice ambalajul produsului și să se respecte recomandările aferente.
Ce vitamine și minerale trebuie să-i dai
Vitamiele și mineralele sunt esențiale în buna creștere și dezvoltarea armonioasă a oricărui animăluț, indiferent de rasa lui. Din întreg complexul de vitamine necesar unui câine ciobănesc german se disting, în mod special, biotina, vitamina D și vitamina E. Biotina este esențială pentru piele și păr, vitamina D pentru fixarea calciului în oase, iar vitamina E pentru susținerea vederii și asimilarea acizilor grași esențiali. Un ciobănesc german va avea nevoie de musculatură dezvoltată și oase puternice, iar calciul, fosforul, alături de condroitină și glucozamină sunt absolut necesare în meniul său.
Foto: Pixabay
No Comments